7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermo intră în faliment. Ce se întâmplă cu căldura craiovenilor ?

Termo intră în faliment. Ce se întâmplă cu căldura craiovenilor ?

Termo Craiova a intrat oficial începând de ieri, 29 martie a.c. în faliment. Judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Mehedinţi a declarat falimentul furnizorului de căldură la cinci ani de la intrarea în insolvenţă. Din acest moment furnizorul de căldură al oraşului dispare.

Procedura de faliment este, în fapt, ultima etapă a procedurii generale de insolvenţă, ce se aplică debitorului şi presupune lichidarea averii acestuia cu scopul de a acoperi pasivul firmei şi apoi radierea acesteia. Mai pe înţelesul tuturor, proprietăţile Termoficării sunt valorificate, iar banii încasaţi în urma acestui proces sunt folosiţi pentru plata datoriilor pe care le are societatea. Angajaţii vor primi un preaviz de cel puţin 20 de zile lucrătoare şi vor ajunge în şomaj. Căldura craiovenilor rămâne la mâna lichidatorului judiciar şi a creditorilor cu precădere la mâna CE Oltenia.

Lucrări a
Termo Craiova a intrat oficial începând de ieri, 29 martie a.c. în faliment. Judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Mehedinţi a declarat falimentul furnizorului de căldură


„Se vor lua măsurile prevăzute de lege în scopul lichidării activelor debitorului. În primul rând, angajaţii vor primi un preaviz de 20 de zile şi vor fi trimişi în şomaj. Activele termoficării vor fi inventariate, apoi evaluate şi într-un final valorficate. Societatea este dizolvată. Nu pot să spun ce se va întâmpla cu furnizarea agentului termic. CEO este cel care va lua deciziile în acest sens, dar cu siguranţă din acest moment dacă nu se plăteşte furnizorului nu se furnizează. Eu am ridicat hotărârea de la instanţa de judecată, urmează să schimbăm la bancă specimenul de semnătură. Inventarierea va dura o lună de zile. Nu ştiu dacă ulterior, angajaţii de la societatea intrată în faliment vor fi angajaţi la noua societate. Aşa cum nu pot eu să decid ce se va întâmpla cu furnizarea căldurii în oraşul Craiova”, a precizat Maria Somnea, lichidator judiciar.

Căldură din sistemul centralizat
Căldură din sistemul centralizat

Termo, ultima factură

Ce se va întîmpla cu căldura craiovenilor? Reprezentanţii Termoficării nu pot preciza dacă populaţia va mai primi căldură şi apă caldă începând cu luna aprilie. Societatea şi-a plătit către principalul creditor şi furnizor de agent termic primar factura până la sfârşitul acestei luni. Factura este plătită în avans, spune administratorul special al societăţii, aceasta urmând să fie trimisă de către CEO până la data de 10 aprilie a.c.


„Termo a plătit în avans factura pentru agentul termic primar livrat pentru luna martie. De exemplu, factura pentru luna martie care urmează să ajungă la noi până pe 10 aprilie a fost plătită. Este pentru prima dată de când există Termo, când noi ne plătim facturile în avans. Nu cunosc dacă din luna aprilie CEO ne va mai furniza agent termic primar sau sistează furnizarea”, spune Gheorghe Nedelescu.

Primăria Craiova a convocat de îndată şedinţa Consiliului Local ca să găsească soluţii

Punct termic
Punct termic

Primăria Craiova trebuie să găsească foarte repede o soluţie pentru a evita întreruperea furnizării căldurii şi apei calde.
Din acest motiv, primăria a convocat de îndată la 31.03.2021 Consiliul Local al Municipiului Craiova în şedinţă extraordinară:


” Se convoacă de îndată Consiliul Local al Municipiului Craiova în şedinţă extraordinară, care se va desfășura on-line, prin aplicația pirs-eprim, în data de 31.03.2021, ora 15,00 pentru aprobarea Studiului de Oportunitate referitor la alegerea modalității de gestiune pentru serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat”.


Trebuie spus că administraţia locală craioveană a fost înființată în anul 2015 ca operator regional în cadrul ADI Termis Dolj, o asociere între Primăria Craiova, primăria Ișalnița și primăria Vârvoru de Jos. Noua societate are ca “obiect de activitate serviciul de producţie, transport, distribuţie şi furnizare energie termică în sistem centralizat cu următoarea structură a părţilor sociale: Municipiul Craiova-18 părţi sociale, Comuna Vârvoru de Jos- 1 parte socială şi Comuna Isalniţa- 1 parte socială”.
Punerea pe picioare a noii societăți era de așteptat întrucât în dosarul de insolvență- 140/63/2015 – aflat pe rolul Tribunalului Mehedinți, declararea falimentului era inevitabilă.
Noua societate SC Termo Urban Craiova va avea un număr de 398 de angajați dintre care 8 posturi de conducere şi 390 posturi de execuţie, fiind condusă de un administrator. În mare, numărul angajaților este cam același cu numărul angajaților pe care îi are Termo la acest moment. Noua societate urmând să preia angajații actualei societăți.

Punct termic/Termo
Punct termic/Termo

CEO urmează să încheie contract de furnizare a agentului termic cu noua societate

Reprezentanţii CE Oltenia spun că nu vor lăsa oraşul Craiova fără căldură. Complexul va continua să livreze căldură populaţiei şi este pe punctul de-a încheia contract de livrare cu noul operator, SC Termo Urban Craiova.


„Vom continua să livrăm agent termic primar. Craiova va primi căldură din sistemul de încălzire centralizat. Nu se pune problema sistării livrării agentului. La acest moment suntem în negocieri pentru încheierea constractului de furnizare cu noua societate”, a declarat Elena Zamfir, purtător de cuvânt CEO.

Complexul Energetic Oltenia
Complexul Energetic Oltenia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS