15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe se întâmplă cu locurile de parcare pentru persoane cu handicap după deces?

Ce se întâmplă cu locurile de parcare pentru persoane cu handicap după deces?

În Craiova au apărut, în ultimii ani, multe locuri de parcare special amenajate pentru persoanele cu handicap. Iar acest lucru este benefic, fiindcă persoanele care suferă de un handicap au nevoie să li se faciliteze accesul în orice clădire, cu atât mai mult în propria locuinţă. Numai că unele dintre aceste locuri de parcate pentru persoanele cu handicap iscă, de multe ori, controverse între cetăţeni.

Motivele sunt simple. Mulţi craioveni sesizează faptul că persoana pentru care s-a amenajat un loc de parcare special a decedat, însă reprezentantul legal continuă să parcheze acolo. De asemenea, mai sunt şi situaţiile în care, pe locurile de parcare apar maşini de lux. Acestea mai sunt şi scutite de la plata impozitului, însă nu sunt folosite niciodată de persoana cu handicap.

Persoana de handicap decedată, locul de parcare rezistă

O astfel de problemă se întâmplă pe strada Dâmboviţa din Craiova, la blocul C1c. Cetăţenii din zonă se plâng de lipsa locurilor de parcare, însă au în faţa blocului un loc de parcare special amenajat pentru o persoană cu handicap, care a murit încă de anul trecut. „Este o situaţie destul de ciudată. Locul de parcare pentru persoane cu handicap, amenajat în faţa blocului C1c, a aparţinut unei doamne. Aceasta a decedat în 2022. De obicei, fiul acesteia parca pe locul respectiv, probabil era însoţitor. Într-o noapte, un vecin a venit de la serviciu să se schimbe şi a parcat maşina acolo. Bineînţeles că s-a sunat la Poliţia Locală, iar vecinul a fost amendat.

Problema este că de când a decedat doamna respectivă, locul de parcare nu a fost desfiinţat. Fiul dumneai încă mai parchează uneori acolo. Am sunat la telefonul cetăţeanului să întrebăm cum se procedează ca să se desfiinţeze acel loc de parcare. Ni s-a spus că trebuie să strângem semnături de la vecini. Însă, mie mi se pare o aberaţie. Cum să umblăm noi din uşă în uşă să strângem semnături? Ei au baza de date, ştiu ce persoane decedează şi ştiu care dintre ele au avut loc de parcare special. Nu e normal ca ei să vină să desfiinţeze atunci când persoana respectivă moare?“, ne-a spus o femeie care locuieşte în zona respectivă.

Cine trebuie să desfiinţeze locurile de parcare?

Într-un răspuns al Primăriei Craiova către Gazeta de Sud, instituţia ne-a explicat cum se procedează în cazul în care persoana cu handicap, care are alocat loc de parcare, moare. „Scutirile acordate persoanelor încadrate la art.469 alin.(1) litera b) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se ridică cu data de întâi a lunii următoare decesului persoanei încadrate în grad de handicap. În situația care titularul cardului-legitimație parcare persoane cu handicap decedează, locul de parcare amenajat la domiciliu se desființează, cardul-legitimație fiind reținut de autoritatea emitentă“, ne-au transmis reprezentanţii primăriei.

Cu alte cuvinte, primăria amenajează locuri de parcare speciale, şi tot primăria trebuie să le desfiinţeze. Numai că în cazul de pe strada Dâmboviţa, municipalitatea a uitat să facă acest lucru. Şi probabil nu este singurul caz din oraş.

Câte locuri de parcare pentru persoanele cu handicap sunt în Craiova?

Numărul locurilor de parcare special amenajate pentru persoanele cu dizabilităţi din Craiova depăşeşte 1.300. De asemenea, numărul maşinilor scutite de taxe depăşeşte 1.600. „La nivelul municipiului Craiova există un număr de aproximativ 1.355 locuri de parcare pentru persoanele cu handicap. Acestea au fost amenajate prin marcaje și indicatoare conform prevederilor legale în vigoare, la adresele de domiciliu ale persoanelor cu handicap, în parcări din dreptul instituțiilor publice, în parcări cu plată, precum și în parcarea subteranã. În anul 2022, in evidențele fiscale ale Direcției de lmpozite și Taxe au fost înregistrate ca fiind scutite de la plata impozitului pe mijloacele de transport un număr de 1.641 mijloace de transport deținute de persoane fizice.

Până la data de 10.03.2023 au fost depuse un număr de 241 cereri prin care s- a solicitat scutirea de la plată a impozitului pe mijloacele de transport. Nu există o evidență distinctă a scutirilor acordate in temeiul art.469 alin.(1) litera din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, între persoanele cu handicap și reprezentanții legali ai persoanelor cu handicap, ambele categorii beneficiind de acordarea scutirilor în aceleași condiții“, ne-au mai transmis reprezentanţii Primăriei Craiova.

Citeşte şi: Fântâna de la Piaţa Mare, tot pe uscat. Când va fi inaugurată?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS