13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFântâna de la Piaţa Mare, tot pe uscat. Când va fi inaugurată?

Fântâna de la Piaţa Mare, tot pe uscat. Când va fi inaugurată?

Fântâna arteziană construită în zona Pieţei Centrale din Craiova, la intersecţia străzilor Calea Bucureşti cu Fraţii Goleşti, pare că a secat înainte de inaugurare. De câteva luni bune Primăria Craiova promite că se va inaugura şi că din braţele personajelor construite în interiorul fântânii, care duc cu gândul la naiadele din Parcul Romanescu, va curge apă într-un mod spectaculos.

Aşteptarea a fost atât de lungă încât parcă s-ar fi construit o fântână arteziană imensă, plină de personaje mitologice. În realitate, fântâna este destul de mică, iar în interiorul ei sunt doar două statuete, una în formă de femeie, alta în formă de bărbat, ce par nişte zeităţi ale apelor. Acestea au braţele transformte în crengi lungi, cu multe ramificaţii. Prin acestea ar trebui să curgă apa.

Fântâna ar fi trebuit inaugurată în ianuarie

Gazeta de Sud a scris în luna ianuarie a acestui an despre fântana care era aproape de finalizare. Primăria ne-a spus, la momentul respectiv, că până la finalul primei luni a anului va fi inaugurată. Însă, între timp ceva s-a întâmplat, iar fântâna nu funcţionează nici acum. Pe 7 februarie, primarul oraşului, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că a vizitat fântâna şi că s-a luat decizia ca în primăvară să înceapă să curgă.

„În această seară am vizitat „atelierul de lucru“ al RAADPFL și al artistului Mugurel Manea: fântâna arteziană de la intersecția Frații Golești cu Calea București. Este încă în lucru, pentru că instalația de apă și vopsirea ceramicii nu pot fi executate iarna, dar statuile, care imaginează un bărbat și o femeie transformați în copaci, sunt gata. În primăvară, vom avea posibilitatea să vedem cum se scurge apă din ramuri și jeturile artezienei. Felicitări sculptorului și echipei RAADPFL care a ajutat la realizarea încă unui punct de atracție în Craiova“, a transmis, la momentul acela, Olguţa Vasilescu.

A venit primăvara….fântâna e tot pe uscat. Când se inaugurează?

Numai că deja a trecut o lună din primăvara acestui an, iar fântâna de la piaţă este tot pe uscat. Asta în condiţiile în care iarna aceasta a fost una foarte blândă şi se putea lucra în multe dintre zilele anotimpului rece fiindcă temperaturile au fost de primăvară. Cu toate acestea, inaugurarea fântânii a tot fost amânată. Primăria Craiova promite, totuşi, că fântâna va fi inaugurată în curând. „În acest moment se fac ultimele retuşuri şi se munceşte la ultimele detalii de la mecanismele fântânii. Săptămâna aceasta va fi totul pus la punct. Până de Paşte fântâna arteziană de la Piaţa Centrală va fi funcţională“, au declarat reprezentanţii municipalităţii.

Cine s-a ocupat de lucrări

Proiectul iniţial al fântânii de la Piaţa Centrală a fost un eşec, fiindcă pretenţiile administraţiei pentru lucrătorii RAADPFL au fost prea mari. Craiovenii chiar au numit-o „fântâna răzătoare“ din cauză că acele cuburi montate în bazinele fântânii arătau exact ca nişte răzători. Cuburile au fost demontate la câteva zile de când fuseseră instalate, iar primăria a revenit la gânduri mai bune şi a apelat la o altă firmă. Iar proiectul iniţial s-a schimbat radical. De la cele două cuburi metalice, care reprezentau un proiect în stil modern, s-a ajuns la două statuete mitologice. La cele două personaje a lucrat o firmă bihoreană. De restul lucrării s-au ocupat tot muncitorii RAADPFL. Cele două statuete au fost achiziționate prin anunț publicitar în SEAP de la furnizorul SC Mugu Models din Chistag (Bihor). Prețul unei statuete a fost de 7.500 de lei, fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS