16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova vrea să cumpere terenuri cu peste 2,5 milioane de euro

Primăria Craiova vrea să cumpere terenuri cu peste 2,5 milioane de euro

Primăria Craiova s-a decis. Cumpără cinci terenuri pentru care trebuie să scoată de la bugetul local suma de 10.745.211 de lei, respectiv 2.840.678 de euro. Consilierii locali din Bănie şi-au dat acordul pentru aceste achiziţii în toamna anului. După tranzacţie aici vor fi amenajate parcări, locuri de joacă, spaţii verzi, cel puţin aceasta este intenţia administraţiei locale craiovene.

Primul teren pe lista de shopping a primăriei este situat pe strada A.I.Cuza nr46A şi are o suprafaţă de 468mp. În urma evaluării, reiese că terenul ar valora 823.392 de lei, echivalentul a 167.411 de euro. Acesta este preţul de pornire al negocierii, pentru achiziţia respectivului teren, între primărie şi proprietar. Prin urmare, primăria dă 368,52 de euro/mp pentru un teren din zona centrală a oraşului.

Teren

Pentru cel de-al doilea teren care urmează să fie achiziţionat, primăria va plăti 317,32 euro/mp. Bunul imobil este situat pe bd. Dacia, nr.80D şi măsoară 899 mp. În urma studiului de evaluare, valoarea acestui teren este de 1.387.453 de lei, echivalentul a 282.094 de euro. Acesta este preţul de la care cumpărătorul şi vânzătorul pornesc negocierea. Locul este pretabil amenajării unei parcări sau a unui loc de joacă. Pentru terenul situat pe strada A.I. Cuza, nr. 46A, (fostă 13 Septembrie, nr. 35), Primăria Craiova susţine că a fost solicitat în luna februarie 2022 un Certificat de Urbanism pentru „construire locuinţe colective S+P+4 cu spaţii comerciale la parter”, dar că acest lucru nu era posibil.

Vorbim de un teren de 469 mp situat peste stradă de McDonalds, în faţa blocurilor turn 10A, 10B şi 10C, impropriu construirii, „o astfel de investiţie putând genera situaţii de disconfort locatarilor din zonă şi blocaje în trafic“.

Teren

Lista se completează cu alte trei terenuri

Un alt teren situat foarte aproape de centrul oraşului este cel situat pe strada Calea Bucureşti. Acesta ar urma să fie achiziţionat de către Primăria Craiova la suma de 3.202.343 de lei. Este preţul de la care porneşte negocierea şi care reiese din raportul de evaluare şi pe care administraţia locală craioveană este dispusă să-l plătească. Terenul are o suprafaţă de 1.920 mp, evaluat la 339,11 euro/mp. Destinaţia pe care primăria o va da acestui teren este aceeaşi ca şi cea a terenurilor pecedente, locuri de joacă, parcări sau sapţii verzi. Aici proprietarii solicitaseră un certificat de urbanism pentru „construire locuinţe colective S+P+10 cu spaţii comerciale la parter”. Primăria nu a fost de acord, susţinând că terenul, care se află chiar lângă Teatrul „Colibri“, este impropriu construirii, pentru că ar genera disconfort locatarilor din zonă şi blocaje în trafic.

Teren

Parcare lângă biserica Madona Dudu

Pe terenul de pe strada Matei Basarab, nr.2 din imediata vecinătate a bisericii Madona Dudu, primăria intenţionează să facă o parcare. Terenul ar urma să fie cumpărat de Primăria Craiova contra sumei de 4.549.021de lei, echivalent a 924.899 euro. Proprietarii vor primi 337,06 euro/mp. Este vorba despre terenul care în trecut a făcut parte din parcul aflat la intersecţia străzilor Madona Dudu, Matei Basarab cu Gh.Bibescu. Parte din acesta a fost retrocedat proprietarilor, îngrădit şi lăsat în paragină ani la rând. Terenul este în suprafaţă de 2.744 mp şi se învecinează cu Parcul 1 Decembrie 1918. Proprietarii au notificat recent administraţia locală că sunt interesaţi să vândă această suprafaţă. La rândul ei primăria s-a arătat interesată să cumpere, pentru a amenaja aici o parcare.

Teren


Ultimul teren pe lista achiziţiilor este fix în buricul oraşului, pe strada Olteţ, nr.7A. Acesta din urmă a fost ofertat de primărie, după ce proprietarul a solicitat Certificat de Urbanism pentru „construire locuinţă unifamilială P+1 și împrejmuire teren”. Autoritatea locală a considerat că terenul „este impropriu construirii, o astfel de investiţie putând genera situaţii de disconfort locatarilor din zonă şi blocaje în trafic“. Primăria susţine că pe această suprafaţă de teren se poate amenaja un loc de joacă, un spaţiu verde sau o parcare. El va fi cumpărat de primărie cu suma de 783.002 de lei, adică 159.199 de euro Cei 432 de mp au fost evaluaţi la un preţ de 368,52 de euro/mp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS