10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvem tramvaie noi. Când e gata calea de rulare?

Avem tramvaie noi. Când e gata calea de rulare?

În primăvara anului trecut, când au început lucrările la linia de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford, primarul Craiovei spunea: „Lucrările au loc în următoarele șapte luni și urmează să se finalizeze exact în luna în care noile tramvaie de la Pesa vor fi aduse la Craiova“. Cum lucrările au început în prima săptămână din luna mai 2022, termenul final era începutul lunii decembrie, sau mai bine zis finalul anului 2022. Tot în luna decembrie a sosit în Craiova și primul tramvai nou produs de firma poloneză PESA. Din păcate lucrările de modernizare a liniei de tramvai mai au cale lungă până la finalizare.

Cauza? Reprezentanții primăriei spun că vremea rea i-a ținut în loc pe muncitori. Societatea care se ocupă de lucrări a cerut sistarea acestora. Lucrările sunt executate de asocierea Mari-Vila Com SRL Bucureşti – Metalcolect Prod SRL Târgu Jiu, contra sumei de 5 milioane de euro, fonduri europene.

“Lucrările la calea de rulare a tramvaiului au fost sistate, la cererea firmei constructoare, la sfârșitul lunii noiembrie, ca urmare a scăderii temperaturii atmosferice și imposibilității de a se asigura o temperatură constantă, necesară tipului de lucrări prevăzut de graficul contractului de la acel moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.


Din acest motiv termenul a fost depășit, dar constructorul este scuzat, vremea rea nu i-a permis să scoată mucitorii la lucru. Drept urmare, modernizarea liniei de rulare a tramvaiului nu s-a încheiat în decembrie, dar nici în ianuarie sau februarie 2023.

Vor fi terminate lucrările în șapte luni?

Tot reprezentanții primăriei spun că:

“Reluarea lucrărilor se va face imediat ce vremea va permite acest lucru. Menționăm că cererea de sistare a lucrărilor s-a realizat în interiorul perioadei contractuale. Contractul nu s-a prelungit. Sunt normative naționale care prevăd sistarea lucrărilor când temperaturile sunt scăzute și nu mai poate fi efectuat acel tip de lucrări. Astfel, la încheierea perioadei de sistare, se prelungește automat termenul contractului cu numărul de zile rămase până la finalizarea acestuia. Este prevăzut în legislație. Stadiul lucrărilor, la momentul cererii de sistare pe perioada de iarnă, era de peste 85%”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Alte trei tramvaie noi au ajuns în depoul RAT Craiova

Într-adevăr, la sfârșitul săptămânii trecute muncitorii care lucrează la calea de rulare a tramvaiului, în zona Ford erau prezenți pe șantier. Prin urmare, reluarea lucrărilor a avut loc și implicit curge termenul prevăzut în contract. Câte zile mai sunt până la încheierea lucrărilor rămâne de văzut. În plus, este important de urmărit dacă termenul trecut în contract va fi respectat de către constructor. Până la terminarea lucrărilor la calea de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford transportul public în comun va fi efectuat cu autobuzele din dotarea RAT.

Modernizare de 5 milioane de euro

Contractul cu firma care reabilitează calea de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford a fost semnat pe 19 ianuarie 2022, iar lucrările au început pe 5 mai. Proiectul complet a avut o valoare estimată de 23.843.103,74 lei (fără TVA) şi a fost atribuit pentru suma de 21.111.744,18 lei (fără TVA), adică puţin peste 5 milioane de euro (TVA inclus).Lucrările presupun extinderea sistemului de management al traficului şi reabilitarea a 1.400 m de cale dublă de rulare a tramvaiului de pe strada Henry Ford (la pachet cu reabilitarea liniei aeriene de contact și modernizarea staţiilor pentru călători).

Linie nouă, tramvaie noi

Linia de tramvai de la Ford
Linia de tramvai de la Ford

Ministerul Dezvoltării a achiziționat pentru Primăria Craiova un lot de 17 tramvaie de la producătorul polonez PESA. Contractul a fost semnat în iulie 2021, iar primul tramvai a fost livrat la data de 1 decembrie 2022. Alte trei tramvaie noi din cele 17 achiziționate de Ministerul Dezvoltării pentru municipiul Craiova și furnizate de PESA au ajuns în depoul RAT SRL, societatea care gestionează transportul public în comun la mijlocul lunii ianuarie.

Contractul cu firma poloneză Pesa Bydgoszcz SA a fost semnat pe 19 iulie 2021, după o licitație care a demarat în ianuarie 2019. Valoarea totală a achiziţiei celor 17 tramvaie este de 202.349.385 de lei, din care 170.049.385 de lei este valoarea totală eligibilă (fonduri europene şi bugetul de stat). Din aceşti bani, 144.541.977,25 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă primită de la UE, 22.106.420,05 lei valoarea nerambursabilă de la bugetul de stat, iar 3.400.987,70 lei cofinanţarea municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS