11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacturile la gaze, mai mici decât cele de la Termo Urban Craiova

Facturile la gaze, mai mici decât cele de la Termo Urban Craiova

Luna decembrie s-a sfârşit, facturile la gaze au venit! Iar costul acestora dă palpitaţii, însă nu mai multe decât facturile plătite către Termo Urban Craiova. Preţul pe mc de gaze a crescut foarte mult faţă de anii trecuţi, în unele cazuri depăşind şi o creştere de 100%. Plata facturilor devine din ce în ce mai greoaie, mai ales în condiţiile în care toate produsele necesare traiului s-au scumpit.

Greutatea facturilor atârnă din ce în ce mai mult pe umerii oamenilor. După o lună noiembrie călduroasă, în urma căreia facturile la gaze nu au fost prea mari, luna decembrie 2022 a adus cu sine facturi consistente. Plafonarea preţului la gaze la preţul de 0,31 lei/kWh (TVA inclus) nu ajută cu aproape nimic, decât în cazurile în care preţul din contractul semnat cu furnizorul de gaze este absolut aberant şi depăşeşte chiar şi 8,5 lei pe metru cub de gaz.

Chiar dacă preţul gazelor a explodat încă de iarna trecută, acesta a mai crescut şi în această iarnă. Cu alte cuvinte, furnizorii au forţat preţul la maximum, aşa că nu prea mai există clienţi care să plătească mai puţin decât limita permisă de legea plafonării, adică 0,31 de lei/kWh. În ultimii doi ani, preţul de pe facturile la gaze s-a dublat. Dacă în urmă cu doi ani preţul gazelor, pe kWh, era chiar şi sub 0,15 lei, acum a ajuns la minim 0,31 de lei.


După ce am văzut că facturile la căldură pentru craiovenii care locuiesc la bloc şi plătesc la Termo au explodat în luna decembrie, GdS a întrebat cititorii care a fost costul facturilor la gaze pentru cei care îşi încălzesc locuinţele cu centrale pe gaz. Oamenii se plâng că facturile au fost destul de mari. Însă, făcând o comparaţie cu facturile plătite la căldura distribuită de Termo Urban Craiova, despre care GdS a scris pe 20 ianuarie, cele la gaze sunt mai mici.

„Gazul s-a scumpit de la 1 decembrie“

Preţul gazelor s-a mărit în decembrie faţă de noiembrie

Părerea generală a cititorilor GdS este aceea că facturile la gaze sunt mari. „Pe luna decembrie am avut consum de 220 mc, iar de de plată 707 lei. Anul trecut, în aceeași perioadă, pentru 260 mc am plătit 520, locuiesc la casă la casă“, a spus o craioveancă.
Un alt cititor s-a plâns că furnizorul de gaze a scumpit preţul gazului în decembrie faţă de luna noiembrie. „S-a scumpit de la 1 decembrie de la 0.22 kwh la 0.25kwh, uitati-vă pe spatele facturii! Fără TVA! Dar n-am văzut pe nicăieri la tv treaba asta!“, a scris acesta.

O altă persoană s-a plâns că a plătit o factura prea mare pentru un apartament cu trei camere. „Am factura de 920 lei, la 3 camere… Cred, totuși, că centrala mea are o problemă. Că altfel nu îmi explic“, a spus acesta. Un alt craiovean spune că pe factura sa preţul gazelor depăşeşte costul stabilit prin plafonare. „Pentru perioada 8.12. 20222 – 08.01.2023 am avut de plătit 1.354 de lei pentru 404 mc de gaze“, a spus acesta.

Chiar dacă a plătit mai puţin decât craioveanul care crede că are probleme cu centrala, unei femei tot i se pare exagerat costul facturii. „Am de plătit 775 de lei, pentru 238 mc, la apartament cu 3 camere. Mi se pare exagerat de mult. Am avut 22 de grade în casă“, a spus aceasta.
Dacă ne uităm la toate aceste costuri expuse de cititori, ne dăm seama că frunizorul nu a ratat creşterea costului facturii niciunui client şi le-a adus pe toate exact la nivelul impus de plafonare.

Există şi oameni mulţumiţi

Cu toate acestea, sunt şi oameni mulţumiţi de costul facturilor. „Pentru perioada 15 noiembrie – 15 decembrie am plătit 814 de lei. Nu mi se pare exagerat. Am avut confort 22-23 de grade. Apoi, față de prețul lemnului (2.200 de lei căruța + tăiat), e mai bine“, a scris o femeie.
Un alt craiovean spune că facturile mari pot avea şi alte cauze decât preţul în sine al gazelor. „Este foarte bine deocamdata. Nu pot spune ca platesc mult. Dar ceea ce spuneti unii dintre voi exageraţi, aveţi centrale vechi sau nu aveţi instalat termostat. Temperatura unui apartament de 91 mp cu patru camere la 24 grade este foarte bine“, a spus bărbatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS