15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnde se găsesc artificii şi petarde autorizate, în Craiova

Unde se găsesc artificii şi petarde autorizate, în Craiova

Vânzarea de artificii şi petarde este în toi. Oamenii se pregătesc de Revelion şi este aproape imposibil să treacă în noul an fără să lanseze artificii sau să aprindă petarde. Joi erau destul de mulţi oameni interesaţi să cumpere astfel de produse. Însă, oferta din acest an pare mult mai săracă decât în alţi ani. Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a anunţat unde se găsesc spaţiile autorizate pentru comercializare, dar şi tipul articolelor pirotehnice destinate publicului larg.

Dacă în alţi ani oferta la artificii era foarte variată, în acest an, în Piaţa Centrală din Craiova erau, joi, destul de puţine artificii scoase la vânzare. Cel mai scump articol pirotehnic costa 50 de lei. În alţi ani, puteai cumpăra artificii mult mai spectaculoase, care costau chiar şi câteva sute de lei. Cel mai probabil, însă, controalele şi amenzile i-au făcut pe mulţi dintre comercianţii autorizaţi să respecte legea şi să vândă exact materialele destinate publicului larg. Ceva mai aprovizionaţi erau comercianţii din Sucpi, care aveau şi artificii care ajungeau undeva în jurul a 100 de lei.

Ce tip de artificii şi petarde se vând legal

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj este cel care dă autorizaţiile de comercializare societăţilor comerciale care vor să vândă articole pirotehnice. Inspectorii avertizează oamenii că trebuie să aibă grijă ce cumpără şi de la cine, astfel încât să nu se expună pericolelor. Aceştia mai spun că este complet ilegal comerţul ambulant de articole pirotehnice. „Se autorizează doar spaţii comerciale, magazine, pentru comercializarea de articole pirotehnice. Comerţul ambulant este complet ilegal. Nimeni nu are voie să vândă, către publicul larg, alte articole pirotehnice în afară de F1, T1 şi P1“, au declarat reprezentanţii ITM Dolj.

Chiar dacă aceştia spun că sunt autorizate doar spaţiile comerciale închise, adică magazinele, comercianţii aleg, de cele mai multe ori, să scoată materialele pirotehnice pe tarabe, undeva în afara magazinelor, pentru a fi mai vizibile.

Unde se află spaţiile autorizate de ITM în Dolj

În judeţul Dolj există 20 de spaţii autorizate pentru comercializarea articolelor pirotehnice. Atenţie! Autorizaţia este dată doar pentru vânzarea de articole pirotehnice din categoria F1, T1 şi P1. Orice altă categorie scoasă la vânzare este în afara legii. Cele 20 de spaţii care au voie să vândă artificii şi petarde se află în următoarele zone: unul în Marlorex, unul în Piaţa Valea Roşie, unul la Pelendava, unul pe strada Vasecile Alecsandri din Craiova, două în Sucpi, şapte în Craioviţa Nouă, patru în Piaţa Centrală, unul în Jumbo şi două în oraşul Filiaşi. Practic, acestea sunt singurele locuri care vând legal astfel de produse.

Dar acest lucru nu înseamnă că toţi vânzătorii chiar respectă rigorile impuse de autorizaţia obţinută. „Inspectorii din cadrul ITM Dolj au făcut 16 controale, în perioada 12-29 decembrie, la aceste spaţii de comercializare. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate şapte sancţiuni în valoare de 14.000 de lei. De asemenea, a fost retras de la comercializare un sortiment de articole pirotehnice. Principalele deficienţe constatate au fost: articole pirotehnice care nu aveau inscripţionate în limba romană categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie; lucrătorii nu erau special instruiţi pentru activitatea de manipulare şi comercializare a articolelor pirotehnice. Pentru aceste deficiente au fost dispuse măsuri de remediere. Totodată, au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale, din care o amenda în valoare de 8.000 lei“, a transmis ITM Dolj.

440 de kilograme de articole pirotehnice, confiscate

Şi poliţiştii doljeni pot da sancţiuni comercianţilor de artificii şi petarde. Luna aceasta s-au pus pe treabă şi au luat la puricat comercianţii. „În luna decembrie 2022, în cadrul acţiunii „Foc de Artificii”, poliţiştii doljeni au desfăşurat 126 de acţiuni şi controale, pe linia respectării legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Cu această ocazie au fost verificate 40 de persoane fizice şi juridice autorizate să comercializeze, să deţină sau să folosească materiale pirotehnice. De asemenea, au fost verificate şi nouă persoane fizice şi juridice neautorizate. De asemenea, au fost puse în executare trei mandate de percheziţie domiciliară. În urma activităţilor desfăşurate au fost constatate 11 infracţiuni şi au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale. Sancţiunile au avut o valoare de 10.000 de lei. În timpul controalelor a fost confiscată şi cantitatea de 440 de kilograme de articole pirotehnice“, au precizat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Pompierii doljeni atrag atenţia asupra pericolului folosirii artificiilor şi petardelor

Pompierii doljeni au transmis un mesaj important legat de utilizarea articolelor pirotehnice în această perioadă. „Câteva zile ne mai despart de noaptea dintre ani, iar noi, pompierii, avem o recomandare pentru voi. Renunțați la utilizarea petardelor, artificiilor periculoase sau a altor mijloace pirotehnice! Nu permiteți copiilor jocul cu petarde și artificii! Toate aceste acțiuni se pot întoarce împotriva celor care le folosesc. Nu deveniți victime și nu-i puneți în pericol pe ceilalți! Nu utilizați artificiile, petardele și alte mijloace pirotehnice în încăperi și spații închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc sau terase.

Astfel de activități se vor desfășura în strictă conformitate cu legislația în vigoare, în aer liber, la distanțe de siguranță față de oameni, clădiri, arbori și vehicule. În situația în care părăsiţi locuința, recomandarea noastră este să decupleze aparatele electrice. Dacă vă cazaţi în unități turistice, trebuie să cunoaşteţi foarte bine traseele căilor de evacuare din incinta acestora. Pompierii doljeni vor monitoriza permanent dinamica intervențiilor la nivel județean. De asemenea, vor asigura intervenția imediată în caz de urgență cu mijloacele tehnice din dotare. Răspunsul la urgențele medicale se va efectua prin intermediul echipajelor SMURD. Acestea vor asigura primul ajutor medical și transportul persoanelor aflate în dificultate la unitățile spitalicești“, a transmis ISU Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS