9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLuca și Elis, doi gemeni cu autism. O poveste despre suferință, ambiție și reușite

Luca și Elis, doi gemeni cu autism. O poveste despre suferință, ambiție și reușite

Despre drama pe care o trăiește o mamă cu doi copii autiști, scriam în Gazeta de Sud, în urmă cu un an. Este o povestea tristă a doi frăţiori cu autism pe care mama îi crește singură. Luca şi Elis sunt doi băieţi gemeni diagnosticaţi cu autism şi retard sever. Copiii au cinci ani şi sunt în grija mamei, tatăl părăsindu-i din cauza diagnosticului pe care îl au cei doi băieți.


Diana Botez, mama, încearcă să-i ducă la terapie, singura șansă de a-i ține pe linia de plutire. Sumele pe care trebuie să le plătească sunt împovărătoare. Se luptă singură, fără un sprijin, tatăl nu a înțeles gravitatea situației și boala celor doi micuți și a ales să dispară din viața lor. Diana, mama lui Luca şi Elis îi îngrijește, îi duce la un centru de specialitate din Slatina pentru terapie. În fiecare zi, atenția și puterea ei de om este dăruită băieților. Aceștia cresc și cu ficare an devin mai greu de supravegheat și coordonat.

O mamă singură, o luptă pentru trei

Pentru mamă este un coșmar, dar și o bătălie continuă cu viața. O bătălie pe care nu vrea să o piardă și încearcă pas cu pas să-i aducă pe băieți cât mai aporape de lumea reală. Diana spune că încă din primele luni de viaţă şi-a dat seama că cei doi gemeni sunt diferiţi faţă de alţi copii. A crezut că o cauză ar fi nașterea prematură. Medicii nu i-au dat inițial un răspuns concret. Vedea de la o zi la alta că cei doi băieţi nu se joacă cu jucăriile, refuză orice schimbare, nu dorm, plâng tot timpul, au un comportament anormal pentru vârsta lor. Răspunsul a venit de la o altă mămică, și ea trăia aceeași dramă. În cele din urmă, verdictul a venit ca un trăsnet: autism și ADHD. Investigaţiile i-au adâncit şi mai mult temerile mamei. Medicii au scris negru pe alb, tulburare de spectru autist retard pshio-motor. Toate în jurul ei s-a prăbușit, rămasă singură, fără un venit, fără un sprijin şi cu doi copii cu autism şi retard sever. A avut nevoie de timp să înțeleagă, să se reculeagă și să pornească mai departe. Tot ce avea să facă era recuperarea băieților.

Luca și Elis

Terapie de recuperare, singura salvare pentru Luca și Elis

Diana, mama micuților Luca și Elis se zbate de ani buni să strângă banii necesari recuperării în centrele destinate persoanelor cu autism. Totodată, încearcă să le țină piept copiilor care au lumea lor și pe care ea trebuie să o înțeleagă. Se bucură la fiecare schimbare, la fiecare evoluție de comportament, dar știe că ei vor fi mereu dependenți de ea.

Despre Luca și Elis are multe de povestit :

“Ne-am mutat de câteva luni la un alt centru de care sunt foarte mulțumită. Le-am făcut injecțiile cu Cerebrolysin și pot spune că au început sa execute comenzi, adică să înțeleagă ce le cer. Le-am făcut și 20 de ședințe neurofeedback la Pitești. Din păcate în cazul lor minuni peste noapte nu există. Au probleme mari de conportament, sunt agresivi, la modul că atunci când nu le convine ceva, ori se bat între ei ori, dau în mine. Nici nu știu cum să explic este foarte greu. Au ticurile lor, când beau apă, ei trebuie să plimbe cana pe masă, când merg trebuie să se oprească să-și atingă tălpile. Acum merg și pe stradă de mână, dar au crizele lor. Oricând se pot pune jos, țipă,se tăvălesc. Așa le vine, nici nu știu cum să spun ca să înțeleagă cineva “autismul”. Am scăpat de pampers,ceea ce este cel mai important. Când vor să facă pipi îmi arată. E cel mai important pasul acesta. Recunosc animalele,legumele fructele.Dar avem probleme cu spațiile noi, oriunde am merge,unul dintre ei nu accepta. Probleme sunt, și sunt din ce în ce mai clare, mai multe, mai accentuate.De asta avem nevoie de foarte multe ore de terapie. Recomandat este 4 ore de copil, adică 80 de milioane de lei minim. Este foarte mult. Abia am reușit să plătim 40 de milioane până acum”, spune mama.

Așa cum spuneam și în articolele anterioare, crucea pe care o duce mama este o povară covârşitoare pe care cu greu o poate duce un om. În prezent, băieții merg la centrul educațional Raze de soare din Slatina.

Ajutor pentru Lucas și Elis

Mama și cei doi copii
Mama și cei doi copii

Diana încearcă să strângă sumele necesare orelor de terapie din formularul 230, prin redirecţionarea celor 3,5% din impozitul pe profit. Aşadar, oricine doreşte să contribuie la recuperarea celor doi băieţei poate completa formularul.(https://helpautism.ro/formular230/RO44BACX0000000843775559)

Avem nevoie de acele formulare, nu este vorba despre 10,20 de formulare. Am nevoie de sute, mai exact 400-500 de formulare pentut a acoperi terapia.Nu am reușit să strâng atâtea, asta e cea mai mare dorință a mea, să reușesc să strâng aceste formulare.Copiii nu se vor vindeca niciodată, știu, dar nu am altă variantă, să mergem așa și să sperăm că terapia în timp îi mai liniștește.”, spune Diana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS