16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova asfaltează 30 de străzi cu bani de la guvern

Primăria Craiova asfaltează 30 de străzi cu bani de la guvern

30 de străzi din Craiova vor fi modernizate cu bani de la bugetul de stat. Primăria Craiova scapă de cheltuieli şi asfaltează cu bani de la guvern.

Grosul banilor vine de la bugetul de stat, iar o mică parte din suma necesară modernizării este plătită de Primăria Craiova. Între străzile care urmează să fie modernizate se numără unele care sunt foarte aproape de centrul oraşului. Modernizările includ asfaltarea carosabilului, amenajarea trotuarelor şi rigolelor, canalizare pluvială. Intră în această categorie strada Ecaterina Teodoroiu, Alexandru cel Bun, Dimitrie Bolintineanu. Alte artere de circulaţie care vor primi bani de la bugetul de stat prin Programul naţional de investiţii Anghel Saligny sunt: strada Alunului Alba Iulia, Botoşani, Tisa Brăila, Macului, Lăsătăriş, Viilor, Pescăruşului, Cocorului, Braşov, Zalău şi lista continuă. Cele mai multe dintre străzile prinse în program sunt din cartierele Bariera Vâlcii, Brestei, Catargiu. Pentru lucrările de modernizare o mică parte din costuri va fi susţinută şi de Primăria Craiova. Pentru modernizarea unora dintre aceste străzi s-au făcut studii de fezabilitate încă din anii trecuţi. Totodată s-au făcut şi proiectele tehnice, dar modernizarea a tot fost amânată. Oportunitatea de care a profitat administraţia locală a venit odată cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții „Anghel Saligny”.

Străzi din buricul orașului

De exemplu, costurile pentru modernizarea străzii Alexandru cel Bun se ridică la 2.292.633,39 de lei inclusiv TVA. Valoarea finanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este de 2.257.573,40 de lei inclusiv TVA, cheltuieli eligibile. Restul de 35.059,99 de lei inclusiv TVA vine de la administraţia locală craioveană.

Strada Alexandru cel Bun

Pentru modernizarea străzii Ecaterina Teodoroiu s-a făcut documentaţia necesară lucrărilor în urmă cu doi ani. În aceeaşi documentaţie au fost prinse, la pachet, şi alte străzi de pământ sau pavate cu piatră de râu din Craiova, cum ar fi: str. Dimitrie Bolintineanu, str. Macului, str. Nectarului, str. Paulina Vârvoreanu. Costurile pentru modernizarea străzii Ecaterina Teodoroiu, o stradă cu o lungime de 721 m , pavată cu piatră de râu, se ridică la 2.514.705,91 de lei inclusiv TVA. Suma se împarte între Minister şi primărie astfel: 2.458.504,59 de lei vin de la MDLPA, iar restul de 56.201,32 de lei de la Primăria Craiova.

Străzi de la periferie


Strada Viilor din cartierul Bariera Vâlcii urmează să fie şi ea modernizată prin acelaşi program. Pentru aceasta şi alte patru străzi din Craiova documentaţia de avizare a lucrărilor a fost făcută în anul 2020. Devizului general aferent obiectivului de investiții „Modernizare strada Viilor” arată că valoarea lucrărilor se ridică la 4.458.853,93 de lei inclusiv TVA. Din această sumă, Primăria Craiova suportă de la bugetul local doar 128.149,40 de lei.
Strada Tulcea din cartierul Lascăr Catargiu este şi ea pe lista modernizărilor. Prin contractul de lucrări nr. 140394 / 25.09.2020, încheiat între Municipiul Craiova și Construcții ERBAȘU SA, având ca obiect „Reabilitare și modernizare străzi și alei din municipiul Craiova (PT+ex) – Lot 1 – zona Nord – Modernizare strada Aleea Dunării, Modernizare strada Tisa, Modernizare strada Tulcea” a fost elaborat Proiectul Tehnic de execuție pentru strada Tulcea. Execuţia lucrărilor va fi făcută acum cu bani de la bugetul de stat. Prin programul guvernamental, Primăria Craiova va primi suma de 333.348,28 de lei, restul de 15.353,36 de lei până la 348.701,64 de lei va fi suplinit de la bugetul local.

Concluzia este că, Primăria Craiova va face o economie consistentă la bugetul local primind finanţare prin Programul „Anghel Saligny” şi se alege cu asfalt pe 30 de străzi din oraş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS