16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădina de vară a cinematografului Patria, readusă la viaţă

Grădina de vară a cinematografului Patria, readusă la viaţă

Fosta Grădină de vară a cinematorgrafului Patria va fi transformată într-un adevărat centru multifuncţional în aer liber, spațiul va fi reamenajat şi reconfigurat pentru a permite atât desfăşurarea de spectacole cultural-artistice, cât și ceremonii sau festivităţi, proiecţii cinematografice, expoziţii.

Cu mulţi ani în urmă scriam în cotidianul GdS despre soarta cinematografelor din Craiova aflate în administrarea RADEF. Între acestea, făceam vorbire şi despre „grădina Cinema Patria”, ajunsă în paragină. „O clădire veche care aparține România Film (RADEF) zace în paragină. Imobilul pe al cărui frontispiciu stă scris cu roșu „Grădina Cinema Patria“ se degradează pe zi ce trece. Tencuiala de pe fațadă se desprinde bucată cu bucată, ușile din PVC sunt scrijelite, geamurile sparte au fost înlocuite cu placaj. Casa de bilete a fost deschisă ultima oară în 2004. Bufetul grădinii este și el zăvorât. Coloanele ce străjuiesc fațada și „broderia“ arhitecturală vopsită în alb nu se potrivesc deloc cu geamul termopan acoperit cu folie colorată. Clădirea pustie pare stingheră în mijlocul forfotei din centrul orașului.
Corpul de clădire ce ține de grădina de vară și care adăpostea în trecut magazia și arhiva cinematografului este și el în ruină. În locul geamurilor sparte sunt puse cartoane sau plăci de tablă. Cele două ieșiri destinate evacuării publicului au zăvorul pus pe ușile înalte. Una dintre acestea dă într-o curte privată, iar cea de-a doua, pe domeniul public. Grilajul celei din urmă a fost forțat și deschis, iar scările dintre el și ușa de acces în clădire sunt pline de mizerie. Locuitorii din zonă aruncă aici gunoaie, oamenii fară adăpost își găsesc refugiu de-o noapte, iar trecătorii își fac nevoile. Răspunsul venit din partea reprezentanților RADEF nu lasă loc pentru multe speranțe, iar povestea Grădinii de vară „Patria“ nu pare că va fi una cu happy end”
, consemnam într-un articol din GdS din anul 2017.

Preluată de primărie de la RADEF


Timpul a trecut şi în cele din urmă spaţiul a ajuns în administrarea Primăriei Craiova. Primăria a preluat prin protocol, de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) „RomaniaFilm” Bucureşti, Grădina de vară Patria, dar şi cinematografele Modern şi Craioviţa în toamna acestui an. Exista, în acest sens, o hotărâre de consiliu din anul 2010, dar protocolul de preluare a fost semnat abia în 2022.

Fosta Grădină de vară Patria se modernizează

Imediat după preluare, administraţia locală craioveană a trecut la igenizare acestui spaţiu, lăsat în paragină de peste un deceniu. Intenţia iniţială a primăriei ar fi fost transformarea acestui spaţiu în parcare. Ulterior, primarul Craiovei s-a răzgândit şi a spus că vrea să dea o altă destinaţie fostei Grădini de Vară a cinematografului Patria. Zilele acestea, Primăria Craiova a solicitat certificat de urbanism pentru modernizarea fostei grădini.


„Pe fostul amplasament al Grădinii de Vară a Cinematografului Patria, se intenţionează realizarea unor lucrări de reabilitare şi modernizare a acestui obiectiv.
În principal, se doreşte refuncţionalizarea sa, aducerea la un nivel de dotare şi echipare corespunzător desfăşurării mai multor tipuri de activităţi din domeniul cultural-artistic.
Amplasamentul va fi multifuncțional, iar spațiul va fi reamenajat şi reconfigurat pentru a permite atât desfăşurarea de spectacole cultural-artistice, cât și ceremonii sau festivităţi, proiecţii cinematografice, expoziţii.
Astfel, se va moderniza zona destinată spectatorilor; scena cu spaţiile tehnice aferente va fi cu totul reproiectată, adaptată noilor exigenţe, iar ansamblul care constituie intrarea împreună cu spaţiul de socializare până la sectorul de scaune va fi regândit pentru a se constitui într-o zonă destinată primirii invitaţilor şi întâlnirilor, într-o funcţiune gândită similar foaierelor teatrelor. Vor exista și spaţii protejate la precipitaţii uşoare, dar, în principiu, grădina îşi va păstra caracterul de obiectiv cultural-artistic deschis”, a declarat pentru GdS, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS