17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de sesizări privind construcţii ilegale în Craiova, doar câteva sute de sancţiuni

Mii de sesizări privind construcţii ilegale în Craiova, doar câteva sute de sancţiuni

Poliţia Locală a Municipiului Craiova a adunat, în 2021 şi în acest an, peste trei mii de sesizări legate de construcţii ilegale, însă doar în puţin pesate 400 de cazuri s-au aplicat sancţiuni. Chiar dacă, la o simplă plimbare prin Craiova, orice necunoscător îşi poate da seama că în multe zone ale oraşului s-a construit haotic, sancţiunile pe acest plan sunt foarte puţine, comparativ cu numărul sesizărilor. Problema ia naştere din faptul că, majoritatea proprietarilor construcţiilor haotice deţin autorizaţii, deci Poliţia Locală nu prea are ce să facă.

Un caz recent în care Poliţia Locală a demolat o casă din cartierul 1 Mai a avut loc săptămâna trecută. Însă, o acţiune de acest gen este izolată. De obicei, alte tipuri de construcţii sunt puse la pământ, precum garaje, chioşcuri, diverse anexe.

Se fac mii de sesizări, se dau prea puţine sancţiuni

Potrivit statisticilor Poliţiei Locale Craiova, sunt foarte mulţi craioveni care sesizează faptul că există construcţii ilegale, însă dintre acestea, puţine sunt găsite cu nereguli.

„În cursul anului 2021, Serviciului Disciplină în Construcţii şi Afişaj Stradal i-a fost repartizat un număr de 1.965 de sesizări, din care 1.480 sesizări scrise, 461 sesizări telefonice, 24 audienţe ş solicitări informaţii de interes public, acestea fiind soluţionate conform competenţelor. În perioada 01.01.2022-29.11.2022, aceluiaşi serviciu i-au fost repartizate spre soluţionare 1.173 de sesizări. Dintre acestea, 813 sesizări scrise, 339 sesizări telefonice, 21 audienţe şi solicitări informaţii de interes public. Aşadar, între 01.01 .2021 şi 29.11.2022, din 3.138 sesizari, în 417 cazuri au fost constatate abateri. În acest sens au fost aplicate sancţiuni contravenţionale principale şi complementare conform prevederilor Legii nr.50/1991, republicate, privind autorizarea executării lucrdrilor de construcţii“, au precizat poliţiştii locali.

Peste 100 de construcţii, desfiinţate prin dispoziţie de primar

În cei doi ani, peste 100 de construcţii au fost demolate prin dispoziţie de primar fiindcă nu aveau autorizaţie de construire. „În 119 cazuri au fost emise dispoziţii de primar pentru desfiinţare pe cale administrativă a construcţiilor executate fără autorizaţie de construire pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al municipiului Craiova, cât şi construcţiile, lucrările şi amenajările cu caracter provizoriu executate pe terenuri aparţinând domeniului public, tot atâtea fiind puse în aplicare. În cursul anului 2021 au fost aplicate 239 de sancţiuni contravenţionale. În nouă cazuri au fost sesizate instanţele judecătoreşti pentru a dispune desfiinţarea construcţiilor. De asemenea, în alte nouă cazuri au fost sesizate organele de urmărire penale. În acest an, au fost aplicate 178 sancţiuni contravenţionale, în 16 cazuri au fost sesizate instanţele judecătoreşti pentru a dispune desfiinţarea constructiilor. Totodată, în şase cazuri au fost sesizate organele de urmărire penală“, au mai transmis localii.

21 de dosare pentru obţinerea demolării, în instanţă

În unele cazuri, Poliţia Locală este nevoită să solicite în instanţă demolarea unor construcţii. În acest moment, există 21 de astfel de dosare pe rolul instaţelor craiovene.

La data întocmirii prezentei, pe rolul instanţelor de judecată se află 21 de dosare având ca obiect obligaţia de a face/autorizare desfiinţare lucrări – Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată. În aceste cauze, Poliţia Locală a Municipiului a solicitat instanţei să dispună desfiinţarea construcţiilor (locuinţe cu regim de înălţime parter/P+1E/P+mansardă, extinderi la construcţiile existente, balcon, împrejmuiri, mansardă, anexe, hală ) realizate fără forme legale.

În anul 2021, Poliţia Locală a desfăşurat şi executat 28 acţiuni, fiind desfiinţate 169 de constructii. În anul 2022, până în prezent, au fost realizate 17 acţiuni, fiind desfiinţate 65 de construcţii. În total au fost desfiinţate 234 de construcţii ( chioşcuri, garaje, anexe, magazii, şoproane, grajduri, împrejmuiri, casa P+M, căsuţe vacanţă, firme publicitare, mash-uri)“, au mai precizat reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova.

Citeşte şi: Şefii din spitalul CF Craiova, cele mai sărăcăcioase declaraţii de avere

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS