19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLidl, la prima înfrângere. Instanţa a suspendat autorizaţia de construire a depozitului de la Cârcea

Lidl, la prima înfrângere. Instanţa a suspendat autorizaţia de construire a depozitului de la Cârcea

Lidl România a suferit prima înfrângere în instanţă, în procesul cu Armata pentru centrul logistic care se construieşte în intravilanul comunei doljene Cârcea. Tribunalul Dolj a hotărât la începutul acestei săptămâni să suspende autorizaţia de construire a depozitului care se ridicase pe terenul de 23 de hectare deţinut chiar de către edilul Valerică Pupăză şi de membri ai familiei sale, prin intermediul mai multor firme.

Războiul dintre Ministerul Apărări Naţionale (MApN) şi Lidl este deja de notorietate, iar motivul „conflictului“ binecunoscut: radarul militar de supraveghere și control al utilizării spațiului aerian care serveşte scutului de la Deveselu şi care se află în vecinătatea depozitului care se construia pentru concernul german. Radarul se află pe această poziţie din 1998, dar în autorizaţia de construire emisă de Consiliul Judeţean Dolj nu s-a ţinut cont de acest obiectiv. Construcţia afectează radarul, după cum recunoaşte şi MApN, aşa că ministerul a solicitat în instanţă suspendarea, iar mai apoi anularea autorizaţiei de construire.

Lidl, la prima înfrângere în instanţă. Ce decizie a luat Tribunalul Dolj

În procesul privind suspendarea s-a luat, în sfârşit, o hotărâre. Tribunalul Dolj s-a pronunţat în data de 14 noiembrie, suspendând executarea autorizaţiei de construire nr. 14395/28.06.2021 emisă de Consiliul Judeţean Dolj până la pronunţarea instanţei de fond.

„Admite cererea. Anulează, ca netimbrată, cererea de intervenţie accesorie formulată de SC DECEBAL JOB PRODUCTION SRL. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor CONSILIUL JUDEŢEAN DOLJ şi S.C. BOG ART S.R.L. şi respinge acţiunea faţă de aceşti pârâţi ca fiind formulată împotriva unor persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge celelalte excepţii, ca fiind neîntemeiate. Admite acţiunea formulată în contradictoriu cu pârâţii SC LIDL ROMÂNIA SCS şi PREŞEDINTELE CONSILIULUI JUDEŢEAN DOLJ.

Suspendă executarea autorizaţiei de construire nr. 14395/28.06.2021 emisă de pârâtul Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj până la pronunţarea instanţei de fond. Cu drept de recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Dolj. Pronunţată azi, 14.11.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei“, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.

Urmează şi anularea autorizaţiei?

Tribunalul Dolj urmează să se pronunţe, în data de 22 noiembrie, şi în procesul privind anularea autorizaţiei de construire a depozitului Lidl de la Cârcea. Reamintim că în acest proces instanţa a respins, în data de 20 septembrie, înţelegerea extrajudiciară dintre Ministerul Apărări Naţionale şi Lidl în privinţa radarului militar aflat în vecinătatea construcţiei şi a repus pe rol cauza. Armata a încercat, astfel, să cadă la pace cu concernul german, care ar fi urmat să suporte cheltuielile de relocare şi apoi de înălţare a radarului, dar instanţa din Dolj nu a acceptat înţelegerea.

Tribunalul Dolj a decis ca procesul să continue pentru că a luat în calcul interesul public, după cum se menţiona în motivarea deciziei de respingere a înțelegerii extrajudiciare dintre MApN și Lidl. „În această speţă, interesul vătămat nu aparţine numai reclamantului care s-a considerat vătămat prin emiterea actului ce face obiectul cererii de anulare, ci se constată că vătămarea invocată s-a raportat la un interes public cu privire la care legea specială prevede derogări de la principiul disponibilităţii”, se arăta în decizia Tribunalului Dolj, atunci când instanţa a constatat că nu poate pune capăt procesului.

Lidl nu a scăpat de justiţia din Dolj

Ce a urmat? Lidl a atacat pe „flancuri“, dar fără rezultat. În cauza privind suspendarea autorizaţiei de construire, Lidl a cerut strămutarea procesului. Curtea de Apel Craiova a repins însă cererea. „Respinge cererea de strămutare a dosarului nr. 1941/63/2022 aflat pe rolul Tribunalului Dolj, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, având ca obiect suspendare executare act administrativ. Respinge cererea de suspendare a judecării procesului ca rămasă fără obiect“, a fost hotărârea Curţii.

În procesul privind anularea autorizaţiei, Lidl a cerut şi recuzarea judecătorului Florica Dudu, cea care considerase că disputa dintre Armată şi concernul german aduce atingere interesului public şi, deci, nu se poate accepta o înţelegere amiabilă între părţi. Cerearea de recuzare a judecătoarei a fost respinsă în data de 18 octombrie. „Respinge cererea de recuzare a doamnei judecător Dudu Florica, formulată de pârâta SC. Lidl România SCS, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs odată cu fondul“, a fost soluţia pe scurt a Tribunalului Dolj? Ce hotărâre se va lua pe 22 noiembrie, rămâne de văzut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS