16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(VIDEO) Dolj: Prevenirea accidentelor rutiere provocate de pietoni şi biciclişti

(VIDEO) Dolj: Prevenirea accidentelor rutiere provocate de pietoni şi biciclişti

-

Peste 100 de poliţişti rutieri şi poliţişti de ordine publică, cu atribuţii pe linie rutieră, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, au desfăşurat acţiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră și prevenirea producerii accidentelor de circulație ale căror cauze generatoare sunt abaterile săvârșite de către bicicliști și pietoni.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au aplicat 129 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 13.000 de lei. Dintre acestea 22 au fost aplicate pietonilor care s-au angajat în traversarea neregulamentară a drumului public şi 17 sancţiuni bicicliştilor.
Polițiștii au reținut 11 de permise de conducere.

Recomandări pentru biciclişti

Poliţiştii fac următoarele recomadări pentru biciclişti:

  • Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, este obligatoriu ca persoana să aibă vârsta minimă de 14 ani, să cunoască regulile de circulație și să fie echipat corespunzător.
  • Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător (dispozitiv de frânare eficace, mijloc de avertizare sonoră, lumină de culoare albă sau galbenă în față, lumină de culoare roșie în spate și cel puțin un element reflectorizant).
  • Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, biciclistul trebuie să reducă viteza, să se asigure temeinic și să acorde prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.
  • Bicicliştii sunt de asemenea sfătuiţi să circule cât mai aproape de marginea din partea dreaptă a drumului, iar atunci când se deplasează în grup, se circule pe un singur rând, în coloană.
  • Biciclistul trebuie întotdeauna să poarte cască de protecție. Aceasta îi poate salva viața. Circulând cu bicicleta, biciclistul nu are voie să se agațe de vehicule aflate în mers sau să transporte pe bicicletă altă persoană.

Recomandări pentru pietoni

Recomandări ale poliţiştilor rutieri pentru pietoni:

  • Să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.
  • Să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens);
  • Să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat;
  • Să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia;
  • Pe vreme rea sau întuneric, pietonii să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili.
  • Să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Craiovenii de la periferie“înoată” pe străzi. La fiecare ploaie...

Atunci când plouă, străzile de la periferia Craiovei devin...

ȘTIRI GdS