17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOamenii blocaţi de DEx Craiova - Piteşti se aleg cu drumul pietruit

Oamenii blocaţi de DEx Craiova – Piteşti se aleg cu drumul pietruit

Oamenii blocaţi de DEx Craiova – Piteşti se aleg cu drumul pietruit. De mai bine de o jumătate de an, oamenii care locuiesc pe Tarlaua 74, la limita dintre municipiul Craiova şi comuna Gherceşti, se confruntă cu o situaţie inedită: au rămas fără drum de acces la Centura de Nord, din cauza lucrărilor la tronsonul I al Drumului Expres Craiova – Piteşti.

Gazeta de Sud a a prezentat de mai multe ori situaţia disperată a oamenilor care au proprietăţi în această zonă şi care s-au văzut nevoiţi să încropească un drum prin câmp ca să poată ajunge cumva la asfalt şi, implicit, în Craiova. Dar şi pentru a ajunge aici aveai nevoie de o maşină de teren sau trebuia să te rogi să nu plouă. Altfel, rămâneai izolat la domiciliu. Problema era cunoscută atât de către Primăria Craiova, cât şi de CNAIR, beneficiara drumului expres. Şi Primăria Gherceşti ştia de această situaţie, dar nimeni nu a găsit o soluţie concretă.

S-a tot vorbit de mai multe demersuri pentru a se construi o altă cale de acces pentru oamenii din zona respectivă, însă nimic concret. Primăria Gherceşti nu avea fondurile necesare amenajării unui drum de acces, iar CNAIR ridica din umeri, susţinând că Primăria Craiova nu i-a solicitat nimic în legătură cu calea de acces a oamenilor care locuiesc pe Tarlaua 74, atunci când a dat aviz favorabil pentru construirea drumului expres. 

Oamenii blocaţi de DEx Craiova – Piteşti se aleg cu drumul pietruit. Un milion de lei de la CJ Dolj pentru 3,5 km de drum

Între timp, la Gherceşti s-a rezolvat problema cu cadastrarea terenului pe care se afla şi drumul încropit de localnici, dar nu existau fonduri şi pentru realizarea unui drum propriu-zis. „Am terminat deja cadastrarea. În acest moment este nevoie să facem o evaluare în teren să vedem cât ar costa amenajarea. Ce e acolo acum e un drum agricol, care devine impracticabil atunci când plouă. Oricum, este un drum destul de lung, care o să necesite o sumă mare de bani. Vom vedea ce soluţie avem, împreună cu Primăria Craiova sau Consiliul Judeţean, pentru a găsi o sursă de finanţare. Eu nu am cum să fac acest drum din bugetul local“, declara, pentru GdS, Cornel Păpăroiu, edilul comunei Gherceşti. 

Fondurile necesare realizării drumului de acces vor veni de la CJ Dolj. Consilierii judeţeni au aprobat, ieri, alocarea sumei de un milion de lei din fondul de rezervă bugetară al Consiliului Județean Dolj pe anul 2022, în valoare de 1.560.000 de lei, unității administrativ-teritoriale Ghercești. Banii sunt strict pentru realizarea unui drum de acces de 3,5 km pentru localnicii blocaţi de lucrările la DEx Craiova – Piteşti.

De fapt, pentru pietruirea a două drumuri de exploatare. „Se propune alocarea sumei de 1.000.000 de lei în vederea realizării lucrărilor de pietruire pe o lungime de 3,5 km pe două drumuri de exploatare (DE471 și DE375/3), lucrare necesară pentru locuitorii comunei Ghercești, strada Cucului, precum și celor din zona de nord a municipiului Craiova, deoarece lucrările ce se execută la Drumul Expres Craiova – Pitești au blocat accesul la proprietăți, aceasta reprezentând singura alternativă de acces la acestea“, se menţionează în proiectul de hotărâre votat, ieri, în unanimitate de Consiliul Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS