8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLidl fuge din Dolj. Cere strămutarea procesului pentru depozitul de la Cârcea

Lidl fuge din Dolj. Cere strămutarea procesului pentru depozitul de la Cârcea

Lidl fuge din Dolj. Disputa dintre Lidl România şi Armată pentru centrul logistic de la Cârcea va continua departe de Dolj. GdS a prezentat, săptămâna trecută, stadiul în care a ajuns „războiul“ dintre Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi Lidl pentru construirea centrului logistic regional de la Cârcea (Dolj).

După ce a cerut, în instanţă, suspendarea autorizaţiei de construire şi, ulterior, într-un alt proces, anularea autorizaţiei, Armata a făcut un pas în spate şi s-a arătat dispusă la o soluţionare a litigiului pe cale amiabilă. Ba chiar se gândea să mute radarul militar de supraveghere și control al utilizării spațiului aerian situat în vecinătatea depozitului Lidl, în fond „mărul discordiei“ dintre cele două tabere.

Vorbim de un radar militar construit în 1998, care serveşte şi scutului de la Deveselu, şi care este afectat, în prezent, de înălţimea construcţiilor de la depozitul Lidl ridicat la marginea DN 6 Craiova – Alexandria, la circa doi kilometri de radar. Subiectul a fost deschis de publicaţia Indiscret în Oltenia, a fost relatat pe larg şi de Gazeta de Sud, iar, mai nou, a fost preluat şi de presa naţională (Libertatea). S-a scris în detaliu despre înţelegerea Armatei cu concernul german de a încheia amiabil disputa şi de tranzacţia judiciară dintre cele două părţi. Adică, Ministerul Apărării cedează (se pare că şi presiunile au fost foarte mari), iar Lidl va plăti nu pentru mutarea radarului, ci pentru supraînălţarea lui cu 12 metri. Asta în cazul în care instanţa nu decide suspendarea şi, implicit, anularea autorizaţiei de construire, ceea ce ar însemna desființarea în totalitate a construcțiilor deja edificate.

Lidl fuge din Dolj. Unde se mută procesul?

Tribunalul Dolj, unde se află pe rol cele două procese de suspendare şi anulare a autorizaţiei, a rămas până acum ferm pe poziţii. Nu a parafat înţelegerea judiciară dintre MApN, pe de o parte, şi Lidl şi Consiliul Judeţean Dolj, pe de altă parte şi a decis, pe 20 septembrie, ca procesul privind anularea actului administrativ emis de CJ Dolj, în speţă autorizaţia de construire, să continue. Cauza a fost astfel repusă pe rol, cu termen de judecată 18 octombrie. Pe 26 septembrie avea termen, la Tribunalul Dolj, şi procesul pentru suspendarea autorizaţiei de construire a centrului logistic de la Cârcea.

Radarul militar de supraveghere și control al utilizării spațiului aerian situat în vecinătatea depozitului Lidl de la Cârcea

Pusă în gardă de decizia din 20 septembrie, Lidl România a reacţionat şi a cerut strămutarea procesului. Cel mai probabil, invocând presiunea mediatică din Dolj Lidl vrea ca înţelegerea cu Armata să fie parafată de o instanţă de acelaşi grad, dar din alt judeţ. „Cauza s-a amânat la data de 03.10.2022, ora 11.00, la solicitarea apărătorului SC Lidl Romania SCS, cu acordul tuturor reprezentanţilor părţilor, în vederea soluţionării cererii de strămutare“, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Dolj, pronunţată în şedinţa din 26 septembrie.

Este foarte posibil ca Lidl să solicite acelaşi lucru şi la termenul din 18 octombrie, în procesul privind anularea autorizaţiei de construire. Dacă Tribunalul Dolj a fost împotriva înţelegerii cu Armata, or fi alţi judecători mai îngăduitori. Cel mai probabil, procesul se va muta la Tribunalul Argeş. Decizia privind noua instanţă de judecată va fi luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS