10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVor avea craiovenii containere îngropate din octombrie?

Vor avea craiovenii containere îngropate din octombrie?

Numărătoarea inversă pentru containerele îngropate din Craiova a început. Termenul final al lucrărilor la platformele cu containere îngropate este 1 octombrie 2022. Prin urmare la acest termen, constructorul trebuie să notifice beneficiarul, Consiliul Judeţean Dolj, şi să-i predea în perfectă stare de fucnţionare cele 438 de platforme. La acest moment atât constructorul, SC European Waste Technology SRL, cât şi beneficiarul spun că mai sunt în lucru mai puţin de 10 platforme.

Craiovenii aşteaptă de cinci ani să scape de platformele de gunoi urât mirositoare din preajma blocurilor. Locuitorii Băniei trebuiau să beneficieze mult mai devreme de sistemul de containere îngropate, dar poticnelile Masterplanului de deşeuri au dus la amânări repetate. Conform zicalei: Mai bine mai târziu decât niciodată, la 1 octombrie este timpul să se tragă linie Masterplanului de deşeuri demarat în anul 2012. Platformele cu containere îngropate sunt ultimul element al acestui proiect al CJ Dolj. Acestea iau locul vechilor platforme de suprafaţă, cu containere metalice sau din material plastic.

CJ Dolj aşteaptă din moment în moment să preia platformele

Conform celor spuse de către reprezentanţii CJ Dolj, cu o lună înainte de finalul contractului, toate locaţiile sunt predate constructorului, firma EWT. Tot ce trebuie să facă aceasta este să finalizeze cele şase, şapte platforme pentru care a primit ordinul de începere a lucrărilor şi să verifice restul de 400, ca acestea să fie în bună stare la predare. Aceasta înseamnă ca fiecare bordură sau pavelă să fie la locul ei, iar containerele la cheie.

Platformă de gunoi în lucru/foto:Claudiu Tudor


„Avem toate locaţiile predate către constructor, cred că sunt ultimele şase locaţii. Constructorul probabil mai are de retuşat la cele construite deja. Aşteptăm din moment în moment să primim notificarea de finalizare a lucrărilor. Acum constructorul lucrează la cele care aveau probleme şi au fost relocate. Eu cred că într-o săptămână poate finaliza tot. Până la 1 octombrie, dacă este voinţă şi putinţă se încadrează. Conform contractului după finalizarea tuturor platformelor, ne notifică şi facem comisiile de recepţie unde vin şi reprezentanţii primăriei, Inspectoratului în Construcţii. Când se face recepţia trebuie să fie totul la cheie. Operatorul de salubritate este pregătit, staţiile sunt predate către acelaşi operator”, a explicat pentru GdS, Cosmin Durle, administratorul judeţului Dolj.

Constructorul: Lucrăm la ultimele platforme

La rândul său, constructorul spune că locaţiile i-au fost date cu întârziere, dar speră ca toate cele 438 de platforme să fie gata până la data de 1 octombrie.

Platformă cu containere îngropate/foto Claudiu Tudor

„Consiliul Judeţean ne-a dat ultimul ordin de începere a lucrărilor acum o săptămână sau două. Lucrăm la ultimele platforme şi în paralel trebuie să remediem stricăciunile la cele lucrate anterior. Acum trebuie să le iau fizic să le verific. Beneficiarul nu a preluat nimic. Mi-au zis să le predau pe cartiere. Nu pot să fac asta pentru că eu am încheiera lucrărilor cu 14 zile înainte de termenul final. Sper să ne încadrăm în termen. Eu am discutat şi le-am spus că le dau încheierea lucrărilor cât mai curând posibil, dar repet mai am şi verificarea a 400 de platforme. Ultima locaţie am primit-o pe data de 8 august şi mai sunt vreo şase date. Eu nu-mi asum şi obligaţiile beneficiarului. Noi avem şi un proces în instanţă. Locaţiile la care lucrăm la această dată sunt împrăştiate în mai multe cartiere. Aceste platforme sunt cele care necesitau să fie relocate”, spune Marius Croitoru, reprezentantul firmei constructoare.

O trecere în revistă a câtorva dintre platformele de gunoi din oraş arată că multe dintre acestea au suferit deteriorări în timp. Aceasta înseamnă că firmei constructoare îi va lua ceva timp să repare aceste stricăciuni. Totodată, craioveni aşteaptă ca minunea să se întâmple şi la după aproape patru ani şi multe prelungiri, lucrările la platformele de gunoi cu containere îngropate să ia sfârşit.

Contract semnat în urmă cu cinci ani

Contractul s-a semnat în anul 2017 cu S.C. European Waste Technology S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. European Waste Technology S.R.L. – Nord Engineering S.R.L. care avea obligaţia să amenajeze și să echipeze platformele pentru containere îngropate, destinate colectării deșeurilor în municipiul Craiova şi să furnizeze utilajele necesare gestionării acestora. Investiția, cu o valoare totală de 7,5 milioane de euro, reprezintă componenta care va definitiva Sistemul de management integrat al deșeurilor, realizat în cadrul celui mai complex proiect cu finanțare europeană al administrației județene. În cadrul contractului, urma să fie construite 438 de platforme, pe care vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi. Investiția face parte din proiectul cu finanțare europeană „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, care a mai cuprins achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiași și Segarcea, precum și construirea a patru stații de transfer, a două stații de compostare și a unei stații de sortare a deșeurilor. Staţii care la acest moment sunt funcţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS