13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine va schimba gazonul hibrid de pe „Oblemenco“. Costul operaţiunii: 606.000 euro

Cine va schimba gazonul hibrid de pe „Oblemenco“. Costul operaţiunii: 606.000 euro

Primăria Craiova a stabilit firma care va schimba gazonul hibrid de la stadionul „Ion Oblemenco“. De fapt, doar a atribuit contractul, pentru că la licitaţie se prezentase o singură firmă: cea care a înlocuit suprafaţa de joc şi în octombrie 2021. 

A fost stabilită firma care se va ocupa de schimbarea gazonului de la stadionul „Ion Oblemenco“ din Craiova, după megafestivalul de trei zile care va avea loc la sfârşitul acestei luni. Aşa cum era de aşteptat, având în vedere că la licitaţia demarată la începutul lunii iulie nu s-a prezentat decât o singură firmă, oferta celor de la Sports Fields SRL a fost desemnată câştigătoare.

Firma din Bucureşti este cea care s-a ocupat de înlocuirea gazonului de pe „Oblemenco“ în octombrie 2021 aşa că se poate spune că are deja experienţa necesară şi e familiarizată cu arena din Bănie. Anul trecut, Sports Fields a înlocuit cei 8.036 mp de gazon hibrid, cât are suprafața de joc, tot cu gazon hibrid, iar cei 2.000 mp de gazon natural de pe margine cu gazon artificial. Acţiunea a costat 650.000 de euro, cu TVA.

Acum va umbla doar la suprafaţa de joc şi va schimba gazonul hibrid cu unul de acelaşi fel. Operaţiunea a fost estimată la valorea de 2.519.654,36 lei fără TVA, lucrările fiind atribuite pentru suma de 2.518.080,36 lei fără TVA, adică 2.996.515,62 lei (606.000 euro). Atribuirea contractului a fost publicată, ieri, în sistemul electronic de achiziţii publice. 

Cine va schimba gazonul hibrid de pe „Oblemenco“. Gazonul trebuie schimbat în maxim 15 zile

Ca și la precedenta acțiune de înlocuire a suprafeței de joc, Primăria Craiova cere ca gazonul să fie schimbat în maxim 15 zile calendaristice de la data ordinului de începere a lucrărilor. Conform caietului de sarcini, Sports Fields are obligația de a executa lucrările de schimbare a gazonului hibrid existent cu gazon rulou hibrid din pepiniera proprie sau pepinieră specializată.

De schimbarea gazonului hibrid de la stadionul „Ion Oblemenco“ se va ocupa aceeaşi firmă care a înlocuit suprafaţa de joc în octombrie 2021

Firma trebuie să decoperteze gazonul actual și să-l evacueze din incinta stadionului, să pregătească substratul pentru noul gazon, să descarce și să manipuleze noile rulouri de gazon hibrid, să le instaleze și să le stabilizeze. Compoziția noului gazon va fi aceeași, iar rola trebuie să aibă minim 3 cm grosime, 1,2 metri lățime și 12 – 14 metri lungime. 

Cum gazonul nu are termen de garanție, primăria cere un termen de consultanță gratuită de trei luni de la data recepției, timp în care vrea să afle, printre altele, ce tratamente trebuie aplicate, când se poate desfășura primul eveniment sportiv, frecvența și durata evenimentelor, temperatura minimă de la care se recomandă pornirea instalației de încălzire pe perioada rece. Informaţii pe care le-a mai primit, de altfel, şi la precedenta acţiune de înlocuire a gazonului, derulată tot de Sports Fields SRL. 

Megacontract de 25 de milioane de euro pentru întreţinerea gazonului hibrid

La scurt timp după demararea licitaţiei pentru înlocuirea suprafeţei de joc de la stadionul „Ion Oblemenco“, primăria a lansat o nouă procedură de achiziţie privind gazonul. De data asta este vorba de un megaacord pe patru ani, cu o valoare maximă de aproape 25 de milioane de euro, privind achiziţia unor „servicii complete şi eficiente de intervenţii şi lucrări specifice“ pentru cei 8.036 mp de gazon hibrid. Licitaţia a apărut în sistemul electronic în data de 20 iulie şi are ca termen de primire a ofertelor 24 august. 

În anunţul de participare, primăria susţine că are nevoie de o firmă care să se ocupe permanent de întreţinerea gazonului de la stadionul de fotbal. Potrivit caietului de sarcini, lucrările de întreţinere se referă la refacerea şi menţinerea densităţii şi omogenităţii gazonului, la eliminarea materialului vegetal vătămat sau mort de pe suprafaţa gazonată, la combaterea eficientă a bolilor şi dăunătorilor de pe suprafaţa de joc şi la asigurarea necesarului de substanţe nutritive specifice gazonului. De asemenea, firma va trebui să asigure menţinerea unui proces vegetativ corect al gazonului şi menţinerea unei temperaturi pozitive în stratul suport şi la nivelul ierbii. 

Valoarea estimată a contractului pleacă de la 51.895.203 lei (fără TVA) şi ajunge până la 103.021.569 lei (fără TVA). Adică o valoare maximă de 122,5 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 24,7 milioane de euro. În aceşti bani ar intra inclusiv înlocuirea gazonului ori de câte ori este nevoie şi schimbarea sistemului de drenaj, încălzire şi irigare, atunci când este cazul. Termenul maxim de schimbare a gazonului impus prin acest acord cadru este de 20 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS