3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSoluţie marca Primăria Craiova. Dai 25 de milioane de euro, ai gazonul de pe „Oblemenco“ mereu verde!

Soluţie marca Primăria Craiova. Dai 25 de milioane de euro, ai gazonul de pe „Oblemenco“ mereu verde!

Primăria Craiova a găsit reţeta pentru a menţine gazonul de la stadionul „Ion Oblemenco“ la calitatea optimă pentru competiţiile sportive: cumpără servicii de întreţinere. Şi nu oricum, ci sub forma unui acord cadru pe patru ani. Suma care va fi cheltuită în această perioadă pentru ca suprafaţa de joc să fie tot timpul la standardele internaţionale recomandate de FIFA şi UEFA poate ajunge până la 25 de milioane de euro. Întreţinerea gazonului poate include oricând şi schimbarea acestuia. Până una alta, gazonul de pe „Oblemenco“ va fi înlocuit după festivalul de la sfârşitul lunii august.

Acordurile cadru pe patru ani tind să devină marcă înregistrată la Primăria Craiova. După acordul cadru de 5,8 milioane de euro pentru înlocuirea echipamentelor de la locurile de joacă şi megaacordul de 32 de milioane de euro pentru servicii de proiectare, municipalitatea iese la înaintare cu un alt megacontract. Un acord cadru pe patru ani pentru servicii de întreţinere a gazonului de la stadionul „Ion Oblemenco”.

Mai pe scurt: vrei ca suprafaţa de joc să fie menţinută la standardele recomandate de FIFA şi UEFA, închei un contract de întreţinere. Suma pe care primăria este dispusă să o cheltuie nu este deloc mică, aproape 25 de milioane de euro în patru ani. Banii nu sunt doar pentru întreţinerea gazonului hibrid, ci şi pentru schimbarea lui ori de câte ori va fi nevoie. Gazonul de pe „Oblemenco“ va fi oricum înlocuit după festivalul Craiova Intencity, de la sfârşitul lunii august. 

Se va umbla doar la gazonul hibrid

Procedura de achiziţie a unor „servicii complete şi eficiente de intervenţii şi lucrări specifice pentru terenul sportiv acoperit cu gazon hibrid al stadionului de fotbal «Ion Oblemenco», în suprafaţă de 8.036 mp“ a fost postată în sistemul electronic miercuri seară (20 iulie).

Municipalitatea anunţă că intenţionează să încheie un acord cadru pe 48 de luni pentru „a obţine şi menţine un covor de iarbă hibrid performant şi de calitate optimă pentru activităţile sportive, care să corespundă cerinţelor tehnice funcţionale pentru joc, cât şi de ordin estetic, conform cu standardele şi normele interne şi internaţionale recomandate de LPF, FRF, FIFA şi UEFA“. Acodul se referă doar la suprafaţa de joc, adică cei 8.036 mp de gazon hibrid, nu şi la cei 2.000 mp de gazon artificial de pe margine. 

Ce ar presupune lucrările de întreţinere dorite de Primăria Craiova

Primăria Craiova susţine în anunţul de participare că stadionul „Ion Oblemenco“ găzduieşte, în medie, 48 de meciuri anual. De aceea ar fi nevoie de o firmă care să se ocupe permanent de întreţinerea gazonului. Potrivit caietului de sarcini, lucrările de întreţinere se referă la refacerea şi menţinerea densităţii şi omogenităţii gazonului, la eliminarea materialului vegetal vătămat sau mort de pe suprafaţa gazonată, la combaterea eficientă a bolilor şi dăunătorilor de pe suprafaţa de joc şi la asigurarea necesarului de substanţe nutritive specifice gazonului.

De asemenea, firma va trebui să asigure menţinerea unui proces vegetativ corect al gazonului şi menţinerea unei temperaturi pozitive în stratul suport şi la nivelul ierbii, peste limita de îngheţ în sezonul rece. O parte din aceste lucrări erau asigurate înainte de RAADPFL. Chiar şi după schimbarea gazonului, firma care executa operaţiunea avea obligaţia să asigure o consultanţă gratuită pentru trei luni şi să ofere toate informaţiile necesare pentru întreţinerea gazonului.

Acum nu va mai fi aşa. Primăria vrea să aibă sub contract o firmă care să se ocupe doar de suprafaţa de joc a stadionului „Ion Oblemenco“. Evident, contra cost. Valoarea estimată a contractului pleacă de la 51.895.203 lei (fără TVA) şi ajunge până la 103.021.569 lei (fără TVA). Adică, o valoare maximă de 122,5 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 24,7 milioane de euro. În aceşti bani ar intra inclusiv înlocuirea gazonului şi schimbarea sistemului de drenaj, încălzire şi irigare, atunci când este cazul. 

Termenul maxim de schimbare a gazonului cerut de Primăria Craiova: 20 de zile

Serviciile solicitate de Primăria Craiova se referă nu doar la întreţinerea gazonului hibrid şi a instalaţiilor din dotarea stadionului „Ion Oblemenco“, sau la schimbarea suprafeţei de joc, ci şi la deszăpezire şi transportul zăpezii, colectarea şi transportul deşeurilor şi renovarea terenului hibrid. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent este de 12.889.506,92 lei (fără TVA).

Primăria Craiova este dispusă să cheltuie până la 25 de milioane de euro în următorii patru ani pentru ca gazonul de la stadionul „Ion Oblemenco“ să fie menţinut la standardele internaţionale recomandate de FIFA şi UEFA (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Criteriul de atribuire a acordului cadru este „cel mai bun raport calitate – preţ“, componenta financiară contând în procent de 90%. Pentru restul de 10% se va ţine cont de timpul de intervenţie în cazul în care va fi schimbat gazonul. Cei 8.036 mp de gazon hibrid trebuie înlocuiţi în interval de minim 15 zile – maxim 20 de zile (nici mai mult nici mai puţin). Termenul se calculează de la data primirii comenzii. Ofertele pentru acordul cadru de patru ani privind întreţinerea gazonului de pe „Oblemenco“ sunt aşteptate până la data de 24 august. 

Un singur ofertant pentru operațiunea de schimbarea a gazonului programată în toamnă

Până una alta, gazonul hibrid va fi înlocuit oricum după festivalul Craiova Intencity, de la sfârşitul lunii august. Primăria a demarat la începutul acestei luni licitaţia privind schimbarea suprafeţei de joc de la stadion. Valoarea totală estimată a lucrărilor a fost de 2.519.654,36 lei fără TVA, adică 600.000 de euro cu TVA. Ofertele s-au depus până la data de 18 iulie, urmând să fie aleasă cea cu preţul cel mai mic.

Municipalitatea nu va avea însă cum să facă o comparaţie, pentru că a primit o singură ofertă: de la Sports Fields SRL. Firma din București este cea care a schimbat gazonul de pe „Oblemenco“ în octombrie 2021. Contractul de atunci a avut valoarea de 2.706.983 de lei, adică 650.000 de euro cu TVA, dar lucrarea a presupus şi schimbarea gazonului de pe marginea suprafeţei de joc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS