14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe fac exproprierile pentru drumul care va lega Calea Severinului de strada Brestei

Se fac exproprierile pentru drumul care va lega Calea Severinului de strada Brestei

Primăria Craiova a stabilit valoarea despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care fac obiectul exproprierii în vederea construirii drumului care va lega Calea Severinului de strada Brestei, drum ce vine la pachet cu noul mall Promenada.

Peste 500.000 de euro vor fi plătiţi din bugetul local pentru a se putea construi artera ce va porni din intersecţia Calea Severinului – bulevardul Tineretului şi va ajunge până la intersecţia Brestei cu strada Râului. O investiţie privată realizată de General Building Management SRL în contextul construirii noului centru comercial proiectat de la zero de către dezvoltatorii de la NEPI Rockcastle. Imobilele respective se aflau pe tronsonul 3 al drumului de legătură, procedurile de expropriere fiind demarate pentru cauză de utilitate publică de interes local.

După ce a aprobat exproprierea, Consiliul Local Craiova va vota, astăzi, în şedinţă ordinară, şi rapoartele de evaluare a proprietăţilor respective. Este vorba, în total, de 16 imobile: 12 deţinute de persoane fizice, două aparţinând unei societăţi comerciale, unul deţinut de o altă persoană juridică şi unul al cărui proprietar nu a fost identificat. Pe unele terenuri există şi construcţii, aşa că proprietarii vor fi despăgubiţi pentru ambele. Cea mai mare sumă plătită de primărie este de 158.228,71 euro, pentru un teren de 251 mp (14.718,73 euro) şi o casă, evaluată la 143.510 euro. O altă construcţie care va fi demolată pentru construirea noului drum de legătură a fost evaluată la 100.266,34 euro, pentru terenul aferent de 511 mp urmând să fie plătită suma de 29.965,22 euro.

Drumul de legătură Calea Severinului – Brestei, autorizat din martie 2022

În rest, sumele acordate pleacă de la câteva mii de euro şi ajung la câteva zeci de mii de euro, în funcţie de suprafaţa terenului deţinut şi de construcţie. Cea mai mică sumă este de 410,48 euro, care va fi plătită unei persoane fizice, pentru 7 mp de teren. În total, Primăria Craiova va plăti despăgubiri de 524.501,57 euro pentru cele 16 imobile. Adică 2.593.870 de lei, la un curs de referință BNR de 4,9454 lei/euro, curs valutar din 06.07.2022, data efectivă la care s-au întocmit evaluările. Ar mai fi de menţionat că proprietarul rămas neindentificat deţine un teren de 329 mp, pentru care primăria va plăti 19.292,68 euro. Banii sunt din bugetul local, din cei 11,6 milioane de lei alocaţi la începutul anului pentru cumpărarea de terenuri private.

Se fac exproprierile pentru drumul care va lega Calea Severinului de strada Brestei. Drumul vine la pachet cu noul mall Promenada Craiova.

Drumul care va conecta Calea Severinului de strada Brestei, până la intersecția cu strada Râului, a primit autorizaţie de construire pe 10 martie 2022. Primăria Craiova a autorizat construirea drumului de legatură cu infrastructură, suprastructură, piste de biciclete, spaţii verzi, instalaţii pluviale şi electrice aferente. Conform autorizaţiei, lăţimea părţii carosabile va fi de 14-17,5 metri (2 x 7 metri – 10,50 + 7 metri liniari), iar lăţimea pistei pentru biciclete va fi de doi metri. Lăţimea fiecărui trotuar va fi de 1,5 metri. Noul bulevard se va amenaja concomitent cu lucrările de construire a noului mall Promenada Craiova, care are ca termen de finalizare luna martie a anului viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS