13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa le arată „peretele verde“ dezvoltatorilor imobiliari

Olguţa le arată „peretele verde“ dezvoltatorilor imobiliari

Olguţa le arată „peretele verde“ dezvoltatorilor imobiliari. Proiectul pilot demarat anul trecut de Primăria Craiova, realizarea primului perete verde din municipiu, a avut finalitate. Pe o faţadă a Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade” au fost amplasate plante cu frunze permanente, care ar trebui să rămână verzi şi în sezonul rece.

Peretele de beton cu o suprafaţă de 88 metri pătraţi (11 m înălţime şi 8 m lăţime) a căpătat, astfel, o formă verde unitară, aşa cum a solicitat primăria în momentul achiziţiei. După o licitaţie care a durat aproape două luni, amenajarea peretelui verde de la Şcoala „Mircea Eliade“ a căzut în sarcina SC Ecoprod SRL, o firmă din Işalniţa care a furnizat constant material dendrofloricol către RAADPFL Craiova. Contractul a fost atribuit în decembrie 2021.

Cum arată peretele verde de la Școala Gimnazială „Mircea Eliade”

De data aceasta a fost ceva nou pentru Craiova, un perete care să fie veşnic verde, indiferent de vreme, şi care să nu afecteze clădirea şcolii. Şi s-a reuşit, dacă este să ne luăm după afirmaţiile edilului Olguţa Vasilescu.

„Peretele verde de la Școala Gimnazială «Mircea Eliade» este finalizat. O suprafață mare de clădire a fost transformată dintr–un bloc de beton într-o adevărată oază verde. Acest tip de perete verde constă într-o tehnologie specială prin care plantele nu afectează peretele clădirii, pentru că nu sunt amplasate direct pe acesta. În schimb, fiecare ghiveci este montat individual, fiind conectat la sisteme de senzori de umiditate și temperatură care declanșează sistemul de udare prin picurare. Temperatura optimă este asigurată nu doar vara, ci și în sezonul rece, fiecare detaliu legat de plante, apă, temperatură putând fi controlat exclusiv cu ajutorul unei aplicații de pe telefon. Pe lângă elementul de design, acest perete asigură și o izolare fonică și termică deosebită, fiind și un element de purificare a aerului în zonă“, a scris, pe Facebook, primarul Craiovei.

Peretele verde, model pentru constructori

Olguţa Vasilescu a postat şi câteva imagini cu peretele unicat în Bănie, anunţând şi care ar fi continuarea proiectului: astfel de pereţi verzi ar trebui să fie un model pentru constructorii de blocuri.

„Acesta este un proiect pilot și va trebui aplicat și pe blocurile nou construite în Craiova, ca urmare a strategiei de «green city» aprobată de Consiliul Local anul trecut. Atunci când am stabilit pentru cei care construiesc blocuri că trebuie să asigure suprafaţa necesară să planteze pomi sau să amenajeze o suprafaţă verde, dar acolo unde nu se poate există şi varianta aceasta de a realiza o faţadă verde.

Toată lumea se întreabă dacă această faţadă verde rezistă iarna. Eu am văzut o astfel de faţadă în sectorul 4, tot la o şcoală, şi pot să vă spun că era iarnă şi că peretele era perfect conservat. Aşa că am decis să facem şi noi o astfel de faţadă şi să le arătăm constructorilor că dacă primăria poate, pot să facă şi ei în momentul în care construiesc blocuri. Să nu mai vină să ne spună că nu au loc unde să facă atâtea locuri de parcare sau atâtea spaţii verzi. Se pot face locuri de parcare în subsol, cum la fel de bine se pot amenaja şi spaţii verzi pe faţada clădirii“, a afirmat primarul Craiovei.

Cât a costat primul perete verde din Craiova

Pentru primul perete verde din Craiova, primăria a bugetat în 2021 suma de 423.000 de lei. Achiziţia cu montaj a fost estimată la valoarea de 422.598 de lei cu TVA (85.000 de euro), dar prețul final a fost mult mai mic. Pentru cei 88 mp de perete verde, Ecoprod SRL a venit cu o ofertă de 279.650 de lei cu TVA (56.000 de euro).

Potrivit caietului de sarcini, plantele de pe perete trebuia să fie „cu frunze permanente şi în sezonul rece“, iar peretele să conțină și pământ pentru montarea plantelor, plus un sistem de irigaţii. Peretele verde mai trebuie să fie complet izolat de construcţia adiacentă, astfel încât să fie evitată orice influenţă negativă a apei asupra clădirii pe care se montează. Primăria Craiova a solicitat o garanție de șase luni pentru plantele folosite și de doi ani pentru peretele în sine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS