12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine va amenaja primul perete verde din Craiova

Cine va amenaja primul perete verde din Craiova

Primăria a stabilit cine va amenaja primul perete verde din Craiova. După o licitaţie care a durat aproape două luni, municipalitatea a selectat firma care va realiza proiectul pilot propus încă de la întocmirea bugetului pe anul 2021: un perete verde vertical la Şcoala „Mircea Eliade“.

Primăria a bugetat 423.000 de lei pentru acest proiect și a pus în joc toţi banii. Achiziţia cu montaj a fost estimată la valoarea de 355.124 de lei, fără TVA, adică 422.598 de lei (TVA inclus), dar prețul final a fost mult mai mic. Două firme s-au înscris la licitație, Ecoprod SRL din Işalniţa şi Garden Center Grup SRL din Măgurele, iar câștig de cauză a avut prima. Ecoprod a venit cu un preț de 235.000 de lei fără TVA, adică 279.650 de lei cu TVA. Cu aproape 143.000 de lei mai puțin decât estimarea primăriei. Așa că a obținut contractul.

Potrivit caietului de sarcini întocmit de primărie, peretele verde solicitat va avea 88 metri pătraţi (11 m înălţime şi 8 m lăţime), un suport de prindere de 88 mp și un cadru de prindere cu aceeaşi suprafaţă. Peretele trebuie să conțină și pământ pentru montarea plantelor (13,2 metri cubi) şi un sistem de irigaţii. De asemenea, plantele care vor fi montate pe perete trebuie să fie „cu frunze permanente şi în sezonul rece“, conform solicitării din caietul de sarcini.

Cum trebuie să fie primul perete verde din Craiova

Cele două firme care s-au prezentat la licitație nu sunt străine primăriei, în ceea ce privește achizițiile de material dendrofloricol destinat spaţiilor verzi, însă doar una dintre ele a obţinut până acum contracte. De fapt, aproape toate contractele. Iar aceea este Ecoprod SRL. Firma din Ișalnița care va realiza peretele verde de la Şcoala „Mircea Eliade“ este prezentă și la megalicitaţia de 3 milioane de euro pentru „achiziţia de material dendrofloricol pentru toamna anului 2021 – 31.12.2022“ – acord cadru, derulată de RAADPFL Craiova.

Procedura de desemnare a câștigătoarei s-a întins până în iarnă, dar a ajuns la final. Adică în etapa de deliberare, potrivit datelor din sistemul electronic. Este însă posibil ca primăria să fi ales deja un câștigător, dar rezultatul licitației nu a fost încă făcut public. Să fie tot Ecoprod SRL, firma care a obţinut până acum grosul contractelor de achiziţie de material dendrofloricol (arbori, arbuști, bulbi, ierburi decorative, plante ornamentale) pentru municipiul Craiova?

Așa arată un model de perete verde. Un perete similar va fi amenajat la Şcoala „Mircea Eliade“ din Craiova.
Așa arată un model de perete verde. Un perete similar va fi amenajat la Şcoala „Mircea Eliade“ din Craiova.

Revenind la peretele verde dorit de primărie pentru Şcoala „Mircea Eliade“, acesta trebuie să aibă o fixare sigură şi un sistem de irigare complet automatizat, inclusiv comandă de la distanţă. „Peretele verde trebuie să fie complet izolat de construcţia adiacentă, astfel încât să fie evitată orice influenţă negativă a apei asupra clădirii pe care se montează“, s-a mai cerut prin caietul de sarcini. Pentru peretele verde care va fi realizat de Ecoprod SRL, a fost solicitată o garanție de șase luni pentru materialul dendrologic folosit și de doi ani pentru peretele în sine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS