12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalE un OZN? Nu, doar un acoperiș făcut la Craiova

E un OZN? Nu, doar un acoperiș făcut la Craiova

Furtuna care a răvășit Craiova sâmbăta trecută a scos la iveală situații cunoscute de administrația locală, dar ignorate în mare parte. Vijelia a smuls efectiv nu mai puțin de 22 de acoperișuri de bloc, care au zburat zeci de metri, producând pagube materiale. Ba chiar și trei victime, un craiovean trezindu-se pur și simplu cu un acoperiș în casă. Șarpanta zburătoare a trecut prin geamurile balconului, chiar în timp ce craioveanul filma furtuna de afară.

Imaginile au ajuns și la primarul Craiovei. Edilul s-a grăbit să le posteze pe pagina de socializare, pentru a întări, poate, ideea naturii dezlănțuite în fața căreia nu ai ce face.

„Momentul în care unui craiovean care filma furtuna de afară, i-a intrat un acoperiș pe geam, de la un bloc aflat la 200 de metri distanță. Atât el, cât și soția sa au fost răniți de cioburi. Așa a arătat un cod roșu la Craiova! Peste codul roșu nu mai există nimic altceva…”, a fost comentariul Olguței Vasilescu la filmulețul de câteva secunde postat duminică.

Olguța a dat vina pe asociațiile de proprietari

Tot în aceeași zi, edilul Craiovei punea tunurile pe asociațiile de proprietari de unde au zburat acoperișurile și anunța că se pregătesc plângeri penale. Și nu doar la asociațiile în culpă acum, ci și la altele unde s-au construit acoperișuri fără autorizație.

22 de acoperișuri de bloc au zburat efectiv după vijelia care a lovit Craiova sâmbăta trecută. Niciunul nu avea autorizație de construire.

„Pentru acoperișurile care s-au prăbușit peste mașini sunt vinovate asociațiile de proprietari, dacă nu au lucrat cu autorizație de construire. Din câte am văzut eu prin cartiere, nu prea s-a lucrat cu autorizație de construire. Le tot repetăm președinților de asociații de proprietari că trebuie să se oprească. Probabil după această ploaie vor avea și dosare penale foarte mulți dintre ei. O să încercăm cu Poliția Locală, în perioada următoare, să îi notificăm pe toți, oriunde este șarpanta făcută fără autorizație de construire să intre imediat în legalitate, astfel încât să nu mai avem astfel de surprize. De data aceasta va trebui să începem să îi și amendăm și să luăm și alte tipuri de măsuri”, anunța Olguța Vasilescu.

Acoperișurile fără autorizație sunt cunoscute de mai mulți ani în Craiova

GdS a întrebat Primăria Craiova câte astfel de acoperișuri fără autorizație de construire au fost identificate de Poliția Locală și câte asociații au fost amendate, având în vedere că nu era pentru prima dată când un acoperiș este zburat de vânt. Se întâmplase recent în cartierul Craiovița Nouă. La sfârșitul lunii aprilie, tot după o vijelie, acoperișul blocului 171 AB a fost luat de vânt. În cădere, acesta a avariat 14 autoturisme şi balcoanele unui bloc de vizavi. În urma verificărilor, Poliţia Locală a stabilit că acoperişul a fost construit fără autorizaţie. Asociaţia a fost amendată cu 1.000 de lei pentru fiecare scară de bloc.

De altfel, în total ar fi vorba de peste o mie de amenzi aplicate pe aceeași speță, în baza Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

„Până la data producerii furtunii, Poliția Locală verificase deja 3.273 blocuri și amendase contravențional asociațiile pentru un număr de 1.031 blocuri, pentru lucrări realizate fără autorizație de construire. Menționăm că toate cele 22 de acoperișuri de bloc căzute în urma furtunii de sâmbătă erau fără autorizație de construire, iar asociațiile din care fac parte blocurile respective fuseseră amendate de Poliția Locală. Din păcate, altă sancțiune nu mai poate fi dată contravențional. În cazul în care proprietarii mașinilor avariate se vor îndrepta împotriva asociațiilor de locatari, aceștia vor fi, cel mai sigur, despăgubiți pe latură civilă“, a fost răspunsul Primăriei Craiova.

Cifrele din 2022 au fost anunțate și în 2019

Ceea ce susține acum primăria era cunoscut însă de câțiva ani. În iunie 2019, municipalitatea explica, tot în urma unei solicitări GdS, că „în Craiova au fost identificate de către Poliţia Locală 3.273 de blocuri, totalizând un număr de 3.757 de scări de bloc, care şi-au modificat acoperişul sau terasa fără autorizație“. „Dintre acestea, în cazul unui număr de 1.027 de blocuri-scări de bloc au fost luate măsuri, potrivit Legii nr. 50/1991 republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii“, mai susținea primăria.

22 de acoperișuri de bloc au zburat efectiv după vijelia care a lovit Craiova sâmbăta trecută. Niciunul nu avea autorizație de construire.
22 de acoperișuri de bloc au zburat efectiv după vijelia care a lovit Craiova sâmbăta trecută. Niciunul nu avea autorizație de construire.

Adică au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare bloc. Dacă ne uităm la cifrele raportate în 2019, observăm că ele sunt aproape identice cu cele anunțate acum. Pe lista cu amenzile mai apar doar patru blocuri în plus. Atât. Cu alte cuvinte, nu s-a mai făcut mare lucru în acești ultimi trei ani.

S-a ajuns și la instanță, dar situația nu s-a schimbat

În 2019, Primăria Craiova mai anunța că pentru toate acoperişurile realizate fără autorizaţie de construire s-au dispus şi măsuri complementare de intrare în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire, în caz contrar trecându-se la desfiinţarea lucrărilor neautorizate. S-a ajuns și în instanță, iar unele asociaţii de proprietari au obţinut chiar anularea proceselor-verbale întocmite de Poliţia Locală pentru acoperişurile construite ilegal (instanța a constatat că a intervenit prescrierea dreptului de a constata contravenţiile şi de a aplica amenzile potrivit art. 31 din Legea nr. 50/1991).

Instanța de judecată a anulat amenda în unele cazuri, dar a rămas fermă în ceea ce privește acoperișurile, dispunând ca asociațiile să intre în legalitate cu construcția. „În cazurile în care plângerile contravenţionale au fost respinse definitiv, iar asociaţiile de proprietari nu au intrat în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire sau prin desfiinţarea cu forţe proprii a șarpantelor realizate fără autorizaţie de construire, Poliţia Locală va sesiza instanţele de judecată în temeiul art. 32 din Legea nr. 50/1991“, susținea Poliţia Locală Craiova. Nu s-a ajuns însă mai departe.

Poliția Locală Craiova câștigase o primă bătălie, dar nu și războiul

Din cele 1.027 de sancțiuni, 714 fuseseră contestate în primă fază. Până la acel moment (iunie 2019), 449 de dosare erau soluţionate definitiv, 185 fiind favorabile Poliţiei Locale, iar 264 nefavorabile. Așadar, multe asociații au scăpat atunci de amenzi, dar nu şi de intrarea în legalitate.

Fapt confirmat la acea vreme și de către reprezentantul Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova, Ion Pătrulescu, cel care a susţinut în instanţă partea asociațiilor. „Procesul-verbal se anulează, adică se anulează amenda şi celelalte prevederi consemnate în acesta. Poliţia Locală are însă posibilitatea ca, în termen de şase luni, să notifice din nou asociaţiile să obţină autorizaţie de construire sau să revină la vechea formă. În caz contrar, pot să ceară acest lucru în instanţă. La acest moment, din totalul dosarelor pe care noi le-am avut la Uniunea Asociaţiilor de Proprietari, 62% au fost câştigate în instanţă de Poliţia Locală“, explica Ion Pătrulescu, pentru GdS.

Nu știm însă și câte asociații s-au conformat și au dat jos acoperișurile construite ilegal. Până una alta, au scăpat de latura penală, pentru că din august 2020 construirea fără autorizație nu mai reprezintă infracțiune. Nu e de mirare atunci de ce zboară acoperișurile de pe blocurile din Craiova, la fiecare vijelie. Mai rămâne doar ca acoperișurile zburătoare să devină și subiect de glumă printre turiștii care vizitează Bănia. „E cumva un OZN?“, ar putea întreba cineva. „Nu, doar un acoperiș făcut la Craiova“, ar putea fi un posibil răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS