17.3 C
Craiova
miercuri, 4 octombrie, 2023
Știri de ultima orăLocalCraiova se reface după potopul de sâmbătă. Ce explicații a dat Olguța Vasilescu

Craiova se reface după potopul de sâmbătă. Ce explicații a dat Olguța Vasilescu

Craiova se reface după potopul de sâmbătă. Furtuna a făcut prăpăd pe străzile municipiului, mașinile au fost luate de ape, zeci de acoperișuri au zburat de pe blocuri, sute de copaci au fost rupți, iar unii au provocat pagube materiale. Parcurile au fost închise duminică, pentru a fi ridicaţi arborii şi vegetaţia doborâte de furtună.

Primarul Olguța Vasilescu a vorbit, într-o intervenție la Antena 3, despre fenomene extreme, care nu au mai avut loc în ultimii zeci de ani în Craiova. Apoi a anunțat că toate echipele de angajaţi de la spaţii verzi şi salubritate au fost scoase la lucru de dimineaţă pentru a elibera bulevardele de copacii doborâţi şi crengile rupte, de acoperişurile smulse şi aruncate, dar şi pentru a curăța aleile din parcuri.

„Ieri am văzut pentru prima oară în viaţa mea cum arată un stâlp de beton retezat, nu mi-am închipuit că se poate întâmpla aşa ceva. Am avut doi (stâlpi de beton n.red.), am avut la fel sute de copaci care au fost retezaţi, toate parcurile sunt închise la ora actuală pentru că lucrăm în ele. Şi acum trebuie să descongestionăm aleile de copacii care sunt căzuţi sau care sunt în pericol de prăbuşire şi, bineînţeles, că reprezintă un pericol şi pentru cetăţeni. Sunt crengi căzute peste tot, sunt copaci retezaţi…Nu numai în parcuri, ci practic în toate cartierele, s-a lucrat până la două noaptea pentru a descongestiona marile bulevarde pentru că au fost acoperişuri smulse de vânt şi aruncate pe marile bulevarde”, a spus Olguţa Vasilescu.

Craiova se reface după potopul de sâmbătă. Olguța cere fonduri de urgență de la Guvern

Totodată, primarul Craiovei a precizat că municipalitatea va cere „fonduri de urgenţă de la Guvern” pentru a derula lucrări de extindere a canalelor de deversare din sistemul de canalizare al oraşului, care nu a făcut faţă ploii torenţiale. Olguţa Vasilescu a subliniat că administraţia craioveană nu poate să ducă singură aceste investiţii majore de care are nevoie canalizarea din oraş, în condiţiile în care aceasta a fost a treia ploaie torenţială în ultimii doi ani în care s-au înregistrat astfel de probleme.

„A fost o ploaie de peste 60 de litri de pe metru pătrat în condiţiile în care toate conductele de canalizare din Europa, atenţie, din Europa, nu doar din România, sunt dimensionate să preia 25 de litri pe metru pătrat. Deci era clar că nicio conductă de canalizare, indiferent din ce ţară, nu ar fi făcut faţă torentelor care au fost ieri pe străzile Craiovei. Pentru că efectiv, când m-am uitat şi eu la imagini mi-am dat seama că este exact ca şi cum ar veni de pe versanţii munţilor. Aşa curgea apa pe unele străzi care erau mai în vale faţă de celelalte. E o situaţie foarte complicată cu care ne confruntăm deja a doua oară anul acesta şi a treia oară în ultimii doi ani de zile”, a argumentat edilul Craiovei.

De asemenea, reprezentanţii ISU Dolj au comunicat că sâmbătă după-amiază au fost peste 100 de apeluri la 112, în legătură cu autoturisme luate de apă, acoperişuri smulse de vânt, copaci doborâţi, locuinţe inundate, fiind cerute motopompe de la ISU Mehedinţi şi ISU Olt pentru a putea fi evacuată toată apa de pe străzi şi din imobile. În judeţul Dolj a fost sâmbătă după-amiază cod portocaliu de vreme rea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS