28.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComedia lui Caragiale, surpriza de la bacalaureat

Comedia lui Caragiale, surpriza de la bacalaureat

Absolvenţii de liceu au susţinut, ieri, prima probă scrisă a examenului naţional de bacalaureat, la limba şi literatura română. Conform datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, prezenţa a fost de 95% în cele 15 centre de examen. Unul dintre candidaţi a fost eliminat din sală pentru că a fost surprins în sală cu telefonul şi caşti, pentru a rezolva cerinţele de la examen. În ceea ce priveşte subiectele, în unele cazuri elevii au spus că au fost surprinşi ca la subiectul al treilea să fie comedia lui Ion Luca Caragiale.

Peste 3.000 de absolvenţi de liceu din Dolj au fost, ieri, prezenţi în sălile de examen la prima probă scrisă a bacalaureatului. „La prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022 (Limba și literatura română) au fost prezenți 3.475 de candidați (95,00% din totalul candidaților înscriși pentru a susține proba): 3.296 candidați din promoția curentă, respectiv 179 din promoțiile anterioare. Proba s-a desfășurat astăzi, 20 iunie, în 15 centre de examen. Nu au participat 150 candidați. Un candidat a fost eliminat pentru tentativă de fraudă”, se menţionează în comunicatul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Candidatul eliminat pentru tentativă de fraudă a fost surprins de comisia de examen având asupra lui un smartphone şi căşti pentru a fi ajutat să rezolve cerinţele de pe foaia de examen. Incidentul a avut loc la centrul de examen de la Liceul „Henri Coandă” din Craiova. „Candidatul eliminat pentru tentativă de fraudă nu mai are voie să participe la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului”, a precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion, preşedintele comisiei judeţene pentru organizarea examenului de bacaluareat.

Ce au spus elevii despre subiecte

Examenul a început la ora 9.00, iar candidaţii au avut la dispoziţie trei ore pentru a rezolva cerinţele. Unii dintre ei au părăsit sala mai devreme, fericiţi că au fost subiecte uşoare, la ultimul punct eseul fiind din comedia lui Caragiale.
„Cel mai uşor subiect care putea să pice. Am avut comedia de Ion Luca Caragiale, o Scrisoare pierdută cerânduni-se caracterizarea pesronajului Zoe, la profilul uman. Foarte uşor. Execiţiile uşoare. Nimic ambiguu cum a fost la simularea naţională. Am terminat mai repede cu 40 de minute. Am scris mult şi corect. Să vină zecele, nu! Eu am ieşit primul din sală. Cred că s-au descurcat la fel de bine şi colegii mei”, a spus unul dintre candidaţii care au susţinut examenul la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova.
Candidaţii au spus că la prima probă scrisă a fost chiar mai bine decât la simularea naţională.


„Nu au fost nici uşoare, nici grele. Dacă eşti pregătit, le rezolvi. M-am descurcat. Am avut o Scrisoare pierdută, să scriem despre particularizarea personajului şi despre realizarea acestuia. Am scris în general despre operă şi după aceea am scris despre personajul Nae Caţavencu. A fost mai bine decât la simulare. Nu neapărat mai uşor, dar a fost pregătirea mai bună. Aşteptăm să vedem şi probele următoare. Eu vreau să merg mai departe la Academia de Poliţie”, a spus un alt candidat.
Au fost şi elevi care nu se aşteptau ca la ultimul punct cerinţa să fie din opera lui Caragiale.

„Toată lumea are emoţii. Subiectul al treilea n-a fost de aşteptat pentru că a fost acum doi ani şi majoritatea ne-am axat pe alte opere ce nu au mai picat de mult timp. Per ansamblu, cerinţele au avut un ivel de dificultate mediu, în opinia mea, dar nu imposibil. Pentru mine mai dificilă a fost partea cu comedia. Eu personal nu mă aşteptam la ea. Am fost pregătită, dar nu mă pregătisem atât de bine”, a spus o altă candidată.

Cerinţe diferite doar la ultimul subiect


Cerinţele la bacaluareta au fost diferite în funcţie de profil doar la subiectul al treilea. Astfel, la primul subiect textul suport a fost identic pentru toți elevii, indiferent de profil, din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, iar elevii au avut, la subiectul I.B., de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

La subiectul al II-lea, notat cu 10 punte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

La subiectul al III-lea absolvenţii de la profilul umanist au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui prersonaj dintr-o comedie studiată, iar absolvenţii de profil real şi cei de la profilul tehnologic au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate. Acest subiect este notat cu 30 de puncte.

Candidaţii revin azi îm bănci


Azi se desfăşoară proba obligatorie a profilului la matematică sau la istorie, iar miercuri va fi proba la alegere a profilului și a specializării
Primele rezultate vor fi afișate în data de 27 iunie, până la ora 12:00.
Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie 2022.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS