Elevii înscrişi la Evaluarea Naţională la română în centrul de examen de la Şcoala Predeşti au susţinut marţi, 14 iunie, două examene: unul cu subiecte greşite pentru şcoli în limba maghiară şi un alt examen cu subiecte de rezervă, care ar fi început la ora 13.30 şi a durat până la 15.30. Practic, elevii din centrul de examen de la Predeşti au stat de la ora 8.00 la ora 15.30 să fie evaluaţi, din cauza lipsei de atenţie a profesorilor care au făcut parte din comisie.
Preşedintele comisiei judeţene pentru organizarea Evaluării Naţionale, inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie, a ieşit, ieri, cu explicaţii. În primul rând a spus că elevii au fost cei care au sesizat primii eroarea dar după terminarea probei, iar un alt mesaj important a fost că nu au aflat despre eroare de la comisie, ci de la o altă persoană, un alt director de şcoală care a sunat şi a mobilizat la faţa locului chiar pe şeful ISJ Dolj.
De asemenea, conducerea ISJ Dolj a anunţat că toate şcolile din judeţ vor depune DVD-urile la ISJ Dolj cu înregistrările audio-video ale probelor scrise de la Evaluarea Naţională.
Ce obligaţie avea comisia de examen din şcoală
La Şcoala Predeşti au susţinut Evaluarea Naţională la Limba română, 14 elevi dintre care unul de la Pleşoi. Cei 14 copii au dat de două ori primul examen, şi asta din lipsă de atenţie din partea comisiei din şcoală, după cum explică reprezentanţii ISJ Dolj. Practic, membrii comisiei, obligaţi prin metodologie să verifice corectitudinea subiectelor aşa cum susţin şi inspectorii şcolari, nu au citit nici măcar primele trei rânduri ale foii de examen, pe care scria negru pe alb „Limba şi literatura română pentru şcolile cu predare în limba maghiară”.
Titlul lucrării trebuia să fie citit în primul rând de directorul şcolii care ocupa funcţia de preşedintele comisiei de examen, dar şi de profesorul care a descărcat dar şi de membrul comisiei care a fost prezent la multiplicarea lucrărilor. Cel puţin cei trei membri au fost menţionaţi de inspectorul general, Daniel Ion, că aveau această obligaţie. Elevii au avut două ore la dispoziţie să rezolve subiectele şi nici în acest timp nici un cadru didactic din cei cinci care făceau parte din comisie nu a citit foaia de examen.
Elevii au sesizat primii eroarea
Cei care au observat că e ceva în neregulă ar fi fost tot elevii, spune chiar preşedintele comisiei judeţene.
„La Şcoala Gimnzială Predeşti, care a fost şi centru de examen, s-a constatat, după ce s-a terminat proba, că elevii au primit alte subiecte, adică subiectele elaborate pentru elevii de etnie maghiară, lucru care nu trebuia să se întâmple. Trebuia să observe comisia din centrul de examen. Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că subiectele sunt elaborate tot în limba română şi probabil din lipsă de atenţie nu au văzut că nu sunt subiectele pe care ar fi trebuit să le listeze.
Elevii au susţinut iniţial proba cu subiectele elaborate pentru limba maghiară şi încă o dată vă spun că au constatat când au ieşit de la evaluare, când au discutat cu alţi copii că nu sunt acelaşi subiecte. Şi aşa s-a sesizat comisia din centrul de examen”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Oana Zaharie, preşedintele comisiei judeţene pentru organizarea Evaluării Naţionale. Nu se ştie însă de un au apărut alţi copii de clasa a VIII-a în curtea Şcolii Predeşti. „Nu am aceste detalii”, a mai spus inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.
Cum a reacţionat ISJ Dolj
Inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie, preşedintele comisiei judeţene de examen spune că imediat ce a aflat despre erorile făcute la centrul de examen de la Predeşti a sunat la minister.
„În momentul în care comisia judeţeană de organizare a aflat acest lucru, eu în calitate de preşedinte am luat legătura cu comisia judeţeană din centrul de la Predeşti ca să aflu detalii. Ce s-a întâmplat de fapt. Am anunţat imediat comisia naţională de la Bucureşti şi am vorbit cu domnul ministru secretar de stat, preşedintele comisiei naţionale pentru organizarea Evaluării Naţionale, Florain Lixandru. Dumnealui a fost înştiinţat şi la directivele domniei sale am luat măsurile care s-au impus. Copiii au susţinut încă o dată proba de limba română, de data aceasta cu subiectul de rezervă. Vorbim de 14 elevi. Ei nu au plecat acasă. Proba a fost reluată la 13.30”, a mai spus inspectorul şcolar Oana Zaharie.
Întrebată dacă ar putea fi afectate de aceste erori, inspectorul şcolar general adjunct a spus că „S-au asigurat condiţii. Copiilor li s-a dat apă, li s-a dat să mănânce”
Comisia de examen din şcoală acuzată de lipsă de comunicare
Conducerea ISJ Dolj anunţă că va lua însă măsuri împotriva comisiei de examen de la Predeşti.
„Ieri comisia judeţeană împreună cu domnul inspector şcolar general, Daniel Ion, s-au deplasat la faţa locului şi, bineînţeles, că a început o anchetă. Prima măsură pe care a luat-o domnul inspector şcolar general a fost ca doamna director să-şi dea demisia. La mine nu a ajuns deocamdată la mapă. Dar domnul inspector şcolar general a spus clar că doamna director, preşedinta comisiei de la Predeşti va fi destituită. Şi pentru ceilalţi membri ai comisiei se vor lua măsurile disciplinare care se impun. Acestea vor fi propuse Consiliului de Administraţie. Comisia avea cinci membri”, a mai explicat preşedintele comisiei judeţene pentru organizarea Evaluării Naţionale.
În plus, Oana Zaharie a precizat că anunţul privind eroarea de la examenul de la Predeşti nu a venit din partea comisiei din şcoală.
„Din păcate, comisia de examen nu ne-a anunţat. Dacă ne-ar fi anunţat din timp, copiii ar fi fost scutiţi din timp de efortul de a susţine o probă până la final. Am primit telefon de la un alt director”, a spus preşedintele comisiei judeţene pentru Evaluarea Naţională. Acest fapt a fost susţinut şi de inspectorul şcolar general din Dolj. „A fost cineva care ne-a sesizat telefonic că a fost problemă cu subiectele, moment în care am luat legătura cu preşedinta comisiei judeţene de examen şi am decis că trebuie să mergem acolo”, a spus Daniel Ion.
Inspectorii şcolari vor merge la Predeşti
Astăzi se desfăşoară examenul la matematică. Inspectorul şcolar general, Daniel Ion, a spus că pentru a preveni alte erori la Predeşti vor merge în timpul probei şi inspectori şcolari. „Comisia de examen va suferi modificări pentru că se va schimba în primul rând preşedintele şi cei care au fost în sala de multiplicare. Ce nu putem schimba este persoana de contact care descarcă subiectele pentru că este într-o bază de date. Dar vor fi şi trei-patru inspectori şcolari care vor merge special la Predeşti”, a spus inspectorul şcolar general, Daniel Ion.
Toate şcolile din Dolj vor depune la ISJ Doplj înregistrările de la examene
Pentru această sesiune s-au luat şi măsuri suplimentare. Toate şcolile vor depune DVD-urile cu înregistrtările audio-video din timpul probelor scrise ale Evaluării Naţionale.
„Unităţile şcolare care au avut foarte puţine săli au predat DVD-urile. La instructajul pentru examen li s-a spus directorilor că vor preda DVD-urile cu înregistrările de la proba de limba română când vor aduce lucrările pentru matematică, urmând procedura de la bacalaureat. Este în premieră această măsură. Până acum înregistrările se păstrau în unităţile şcolare care erau centre de examen”, a spus inspectorul şcolar general Oana Zaharie.
Întrebată de ce a fost necesară această măsură, Oana Zaharie a spus că s-a mai întâmplat ca şcolile să şteargă înregistrările de la examenele naţionale. „În momentul în care Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj are în posesie înregistrările acestea sunt dublate şi de cele din şcoală. Există posibilitatea ca într-un eventual control să spună că s-au şters înregistrările. Din informaţiile pe care le am, da, s-a mai întâmplat, tocmai de aceea am cerut ca DVD -urile cu înregistrările din timpul examenelor să parvină Inspectoratului Şcolar”, a subliniat inspectorul şcolr general adjunct.
O altă problemă de la Evaluarea Naţională ar fi că 58 de lucrări din Dolj nu au imprimat codul judeţului pentru că imprimantele nu au copiat aceste date, dar inspectorii şcolari dau asigurări că „lucrările fără watermark vor fi evaluate şi elevii nu vor avea de suferit”.