11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopiii din Craiova se joacă în spaţii periculoase

Copiii din Craiova se joacă în spaţii periculoase

Locurile de joacă din tot oraşul devin ruine, iar copiii nu prea mai au unde să se joace. După încercarea eşuată a primăriei de a găsi o firmă care să schimbe toate locurile de joacă din oraş, acum este în derulare o nouă licitaţie, în urma căreia, copiii din Craiova ar trebui să aibă condiţii decente de joacă. Până atunci, însă, cel mai probabil, şi această vară se vor juca în aceleaşi locuri de joacă mizere.

Spaţiile de joacă din Craiova nu mai sunt de multă vreme atractive pentru copii. Echipamente foarte puţine sau care lipsesc, travertin distrus, tobogane sparte, leagăne lipsă. Per total, aproape toate spaţiile de joacă sunt sărăcăcioase şi nu oferă copiilor bucuria de a se putea juca în voie. În unele dintre aceste spaţii, părinţii stau cu sufletul la gură şi cu ochii-n patru ca să evite accidentările. Însă, în special pentru copiii care locuiesc la bloc, nu prea există multe opţiuni de petrecere a timpului liber, aşa că părinţii se văd nevoiţi să îi ducă în aceste spaţii.

În cartierul Valea Roşie, în apropiere de piaţă, există un loc de joacă care a devenit periculos pentru copii. Travertinul s-a curbat aproape pe toată suprafaţa, iar la baza unui tobogan s-a creat o groapă mare, chiar în lateralul scărilor pe care copiii urcă să se dea pe tobogan. Atractiv nici nu are cum să fie. În afară de trei tobogane, copiii nu mai au la dispoziţie absolut nimic altceva.

În plus, în imediata vecinătate a locului de joacă, peisajul este completat de un teren plin cu buruieni. „Nu aş veni aici nici în ruptul capului, dar nu avem unde să ne ducem cu copiii. În gaura asta îşi pot rupe picioarele, trebuie să stăm numai lipiţi de ei ca să nu păţească ceva. Nu ştiu ce aşteaptă primăria, dar eu zic că măcar copiii merită nişte condiţii mai bune“, a spus o mamă care se afla cu micuţul la joacă în Valea Roşie.

Alte locuri de joacă, alte dezastre

Pe strada Milcov din Craiova mai există un loc de joacă ce arată cel puţin straniu. Aici nu a ajuns travertinul, aşa că întreaga suprafaţă a locului de joacă este de pământ, acoperit cu iarbă. Imaginea acestui spaţiu pare desprinsă din mediul rural. Două dintre leagăne lipsesc, a rămas doar suportul acestora. De asemenea, de pe tobogane copiii pot cădea direct pe bucăţile din beton de la picioarele acestora, care au ieşit din pământ.

În afară de aceste două opţiuni, micuţii mai pot folosi o roată cu scaune din plastic. Şi cam atât! Iar în continuarea locului de joacă, un teren destul de mare e plin de buruieni. E un loc „perfect“ pentru a-i bucura pe micuţi. „Nu mai am ce să adaug. Imaginea acestui spaţiu de joacă vorbeşte de la sine. Pot doar să spun că e o mare bătaie de joc cu aceste locuri de joacă“, a spus o femeie care locuieşte pe strada Milcov.

Pe strada 1 Decembrie 1918, locul de la joacă de la complex este dezastru. Travertinul pune capcane copiilor, groapa de nisip arată groaznic, un leagăn lipseşte. Nici ţâşnitoarea de apă nu funcţionează şi e plină de nisip. „Aici se strâng foarte mulţi copii în fiecare zi, dar locul de joacă arată foarte urât, nici nu prea mai au cu ce să se joace. Dar măcar se întâlnesc, se joacă între ei“, a spus mama unui copil.
Astfel de spaţii, în care joaca nu mai poate fi plăcută, se găsesc în mai toate cartierele craiovene.

Licitaţia pentru locurile de joacă, încă în desfăşurare

Vara trecută, Primăria Craiova a scos la licitaţie furnizarea şi montarea de echipamente pentru locurile de joacă, în valoare de maximum 18 milioane de euro. Însă, în septembrie, licitaţia a fost anulată de către Primăria Craiova, invocând „abateri grave de la prevederile legislative“.

În acest moment există o altă licitaţie deschisă de Primăria Craiova, însă valoarea acesteia este mult mai mică. Astfel, municipalitatea vrea să dea maximum 23.078.373 de lei pentru echipamentele destinate locurilor de joacă. De asemenea, maximum 1.549.232 pentru echipamente de fitness. În cadrul acestei licitaţii s-a primit o singură ofertă, de la firma Lavitex Prod SRL din oraşul Breaza, judeţul Prahova. Deocamdată, licitaţia se află în procedura de evaluare financiară. Aşadar, încă nu se ştie cu certitudine când va fi atribuită şi când vor începe lucrările de schimbare a spaţiilor de joacă.

Citeşte şi: Proiectul fântânii arteziene de la Piaţa Mare, un eşec

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS