16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBază sportivă de un milion de euro la Solomon „acasă“

Bază sportivă de un milion de euro la Solomon „acasă“

Stadionul de la Leamna de Sus, celebru mai mult pentru horele care se încing aici în fiecare an cu ocazia Sărbătorilor Pascale, va fi transformat într-o bază sportivă modernă. Proiectul aparţine Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), care pune pe masă peste un milion de euro pentru proiectare şi execuţie.

Satul Leamna de Sus aparţine de comuna doljeană Bucovăţ şi a devenit cunoscut nu doar pentru aerul curat al zonei, ci şi pentru faptul că aici s-a stabilit fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Dolj. Contactat de GdS, Antonie Solomon a afirmat că nu are nicio legătură cu investiţia CNI. „Am auzit şi eu că se va construi o bază sportivă la Leamna, pe amplasamentul stadionului, dar nu am nicio legătură cu asta, nu am fost consultat. Este treaba Primăriei Bucovăţ. O bază sportivă aici este un lucru bun. Poate va fi folosită şi pe post de bază de pregătire pentru echipele de fotbal, pentru că la Leamna aerul este curat, ca la munte“, a spus Solomon.

Cifrele investiţiei

Licitaţia pentru proiectare, execuţie lucrări şi asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada lucrărilor pentru obiectivul de investiţie „Construire şi dotare bază sportivă, sat Leamna de Sus, nr. 377, comuna Bucovăţ, T29, P43/1, judeţ Dolj” a fost lansată zilele trecute, iar ofertele sunt aşteptate până la data de 19 iulie. Potrivit anunţului de participare postat în sistemul electronic, valoarea estimată a investiţiei este de 4.963.625,47 lei fără TVA, adică 5,9 milioane de lei cu TVA (aproape 1,2 milioane de euro).

Investiţia de bază este estimată la 4.788.954 de lei (fără TVA), iar cheltuielile cu proiectarea şi asistenţa tehnică ar fi de 106.554 lei. Suma estimată pentru dotări este de 149.650 lei, iar pentru organizarea de şantier estimarea este de 68.117 lei. CNI va alege oferta cu „cel mai bun raport calitate – preţ“, unde componenta financiară va conta în procent de 75%. Restul de 25% reprezintă experienţa profesională a managerului de proiect, arhitectului-şef de proiect, inginerului proiectant de structuri de construcţii, inginerului proiectant pentru instalaţii termice şi inginerului proiectant pentru instalaţii electrice.

Prima bază sportivă de acest fel din Dolj va fi în Băileşti

Până să stabilească oferta câştigătoare la licitaţia pentru construirea bazei sportive de la Leamna, Compania Naţională de Investiţii a ales firma care va construi prima bază de acest fel din Dolj, în municipiul Băileşti. Este vorba de o bază sportivă de TIP 1, modelul standard de astfel de arene finanţat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin CNI, în cadrul subprogramului „Complexuri sportive”.

Model de bază sportivă realizată de CNI
Model de bază sportivă realizată de CNI

Aici, documentaţiile au fost întocmite încă din anul 2019, proiectul a fost admis pentru finanţare în 2020, iar Compania a demarat achiziţia lucrărilor în aprilie 2021. Licitaţia a avut o valoare estimată de 5.633.960 de lei fără TVA, adică 1.370.000 de euro cu TVA. Proiectul presupune construirea unui stadion cu doar 500 de locuri, dar cu teren de fotbal cu gazon mixt (natural plus sintetic), cu un miniteren pentru antrenament sau chiar pentru alte sporturi, cu vestiare şi parcare.

Contractul a fost atribuit după un an (7 aprilie 2022). Potrivit anunţului din SICAP, de construirea bazei sportive de la Băileşti se va ocupa o firmă din Bucureşti – ACT Construct Management SRL, în asociere cu Acriem Product SRL şi Quadratum Architecture SRL, tot din Capitală. După licitaţie, valoarea contractului a coborât la 5.014.224,55 lei, adică un milion de euro. Firma ACT Construct Management SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 7.664.231 lei şi un profit net de 143.232 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS