10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBază sportivă cu gazon mixt acasă la nea Mărin

Bază sportivă cu gazon mixt acasă la nea Mărin

Celebra comedie „Nea Mărin miliardar“ cu marele Amza Pellea în dublu rol se încheia cu un dialog spumos: „ - I-auzi Veto, dacă avem aeroport la Băileşti? - Olele, Mărine, păi dacă trebuie, nu facem?“. La Băileşti nu se va face aeroport, dar bază sportivă şi teren de fotbal cu gazon mix, da. Investiţia aparţine CNI şi este estimată la 1,3 milioane de euro. Licitaţia a demarat ieri, iar ofertele sunt aşteptate până la data de 11 mai.

Bază sportivă cu gazon mixt acasă la nea Mărin. Municipiul Băileşti va fi primul din județul Dolj care va avea o bază sportivă de TIP 1. Este vorba de modelul standard de astfel de arene finanţat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin Compania Națională de Investiții (CNI), în cadrul subprogramului „Complexuri sportive”.

Documentaţiile au fost întocmite încă din anul 2019, proiectul a fost admis pentru finanţare, iar CNI a demarat acum achiziţia lucrărilor. Licitaţia privind proiectarea, asistenţa tehnică din partea proiectantului şi execuţia de lucrări a fost postată, ieri, în sistemul electronic de achiziţii publice, la o valoare estimată de 5.633.960 de lei fără TVA. Adică 1.370.000 de euro cu TVA. Vorbim de un stadion cu doar 500 de locuri, dar cu teren de fotbal cu gazon mixt (natural plus sintetic), cu un miniteren pentru antrenament sau chiar pentru alte sporturi, cu vestiare şi parcare. 

Proiectul este unul stas, implementat de Ministerul Dezvoltării la nivel naţional. Anul trecut, nu mai puţin de 14 localităţi din România au fost admise pentru realizarea, pe amplasamente puse la dispoziţie de autorităţile locale, de astfel de baze sportive. Aici intră municipii ca Reșița, Baia Mare, Călărași, Oltenița, Zalău sau Alexandria, dar şi oraşe precum Mihăilești (Giurgiu), Țibănești (Iași), Buftea (Ilfov), Pantelimon (Ilfov), Buziaș (Timiș), Sânnicolau Mare (Timiș) sau Golești (Vrancea). Acum a venit şi rândul Băileştiului. Din judeţul Dolj, în aşteptare la CNI se mai află municipiul Calafat (care ar fi următorul pe lista de priorităţi) şi oraşele Filiaşi, Segarcea şi Dăbuleni. 

Bază sportivă cu gazon mixt acasă la nea Mărin. Ce presupune proiectul realizat de CNI

Potrivit Primăriei Băileşti, în anul 2019 municipiul a depus documentaţia aferentă conform ,,Ghidului de depunere” pentru a beneficia de finanţare nerambursabilă pentru proiectul ,,Bază sportivă TIP 1” realizat de Compania Națională de Investiții. „După evaluarea documentaţiei, proiectul a fost admis, urmând să fie demarată licitaţia pentru execuţia lucrărilor. A fost semnat protocolul de predare – primire a amplasmentului din strada Horia, Cloşca şi Crişan, iar lucrările cred că pot începe în vară. Vom avea astfel, în oraşul lui nea Mărin, pe lângă sala de sport construită tot de CNI şi Parcul Balasan şi un bază sportivă modernă“, a spus edilul din Băileşti, Costel Pistriţu.

Pe terenul viran din imagine va fi construită o bază sportivă cu gazon mixt. Amplasamentul pus la dispoziţia CNI de către Primăria Băileşti are o suprafaţă de 13.202 mp.
Pe terenul viran din imagine va fi construită o bază sportivă cu gazon mixt. Amplasamentul pus la dispoziţia CNI de către Primăria Băileşti are o suprafaţă de 13.202 mp.

Terenul pe care se va construi noua bază sportivă are o suprafaţă de 13.202 metri pătraţi (164 m. lungime şi 80,5 m. lățime). Conform proiectului CNI, baza sportivă va dispune de un teren de fotbal cu dimensiuni omologate FIFA (105m x 68m), cu nocturnă și tribune pentru 500 de spectatori. De asemenea, arena va cuprinde şi un teren de dimensiuni reduse (20 m x 40 m), care poate fi folosit pentru minifotbal, handbal, baschet sau tenis, o clădire pentru vestiare, o clădire administrativă şi o parcare. 

Cum sunt împărțite cheltuielile din proiect

Din valoarea de 5.633.960 de lei fără TVA, cheltuielile pentru amenajarea terenului au fost estimate la 560.059 de lei, cheltuielile pentru proiectare şi asistenţă tehnică la 118.014 lei, iar cheltuielile pentru investiţia de bază la 4.867.902 lei. Suma de 87.985 de lei a fost trecută la capitolul alte cheltuieli. Firma care va veni cu oferta cu „cel mai bun raport calitate – preţ“ va fi desemnată câştigătoare.

Aşa va arăta viitoarea bază sportivă de la Băileşti
Aşa va arăta viitoarea bază sportivă de la Băileşti

Componenta financiară va conta însă doar în procent de 60%. Diferenţa va fi făcută de experienţa profesională a constructorului (20%) şi de termenul de garanţie acordat (20%), care nu poate fi mai mic de trei ani. Punctaj maxim la acest ultim criteriu va fi acordat celui care va oferi o garanţie de cinci ani. Ofertele de la constructori sunt aşteptate până la data de 11 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS