18.8 C
Craiova
duminică, 20 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Bani & Afaceri Proiecte integrate pentru dezvoltarea municipiului Băileşti

Proiecte integrate pentru dezvoltarea municipiului Băileşti

Municipiul Băileşti se transformă pe zi ce trece prin numeroasele proiecte iniţiate de administraţia publică locală, de la dezvoltarea infrastructurii rutiere, canalizare, iluminat stradal inteligent şi noutăţi culturale, până la proiecte de încurajare a investitorilor prin punerea la dispoziţie într-un viitor foarte apropiat a unui parc industrial, dar şi realizarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale în localitate, deci o abordare pe toate planurile.


Multe dintre aceste proiecte au fost şi încă mai sunt adevărate provocări, însă edilul spune că aceste proiecte reprezintă unica şansă de dezvoltare a localităţii.

Încă de la începutul mandatului, Costel Pistriţu şi-a propus un obiectiv clar: atragerea cât mai multor fonduri europene nerambursabile pentru Băileşti şi cheltuieli minime din bugetul local, spunând că se pot construi o mulţime de lucruri frumoase şi importante cu bani mai puţini, dar cu multă muncă. Însă eficienţa este un criteriu de la care nu te poţi abate.


După doi ani de la prima lansare a Programului Operaţional Regional 2014-2020 se văd rezultatele obţinute de Primăria Municipiului Băileşti. “Proiectele integrate deja câştigate aduc soluţii la problemele cetăţenilor. Totodată, vor dezvolta climatul socio – economic, prin crearea de noi locuri de muncă, şi vor îmbunătăţi condiţiile de viaţă, asigurând accesul la infrastructuri şi servicii publice pentru cetăţeni”, a declarat primarul municipiului Băileşti, Costel Pistriţu.

Teatru de vară şi proiecte culturale

Unul dintre cele mai îndrăgite proiecte ale administraţiei este teatrul de vară din Parcul Balasan , un proiect în curs de implementare, care va fi gata anul viitor. Va fi construcţie originală, cu arhitectură deosebită, care va avea două săli importante pentru spectacole: una spectaculoasă va fi pe acoperiş, deschisă, denumită Sache a lu’ Zăpăcitu, după unul dintre personajele din poveştile lui Nea Mărin. Cea de la parter va fi o sală închisă, cu o capacitate de 400 locuri, cu balcon, cu aer condiţionat şi încălzire centralizată, care va purta numele Sucă, un alt personaj creat de Amza Pellea. O altă sală, de 50 metri pătraţi, va putea fi folosită de instituţii sau organizaţii pentru diverse evenimente.


Proiectul prevede şi o zonă gândită ca un mini- muzeu dedicat personajelor din lumea lui Nea Mărin, în memoria iubitului actor din Băileşti, Amza Pellea.
Direct legată de acest proiect este dorinţa primarului de a crea foarte curând festivalul “ Amza Pellea”, în care să se promoveze noi talente din lumea teatrului şi nu numai. “Ne-am dorit să abordăm şi partea culturală, să o dezvoltăm, iar aici sunt convins că ne va da o mână de ajutor fiica marelui actor, Oana Pellea, care are mai multe idei cu privire la acest proiect”, declară Costel Pistriţu.


Municipiul Băileşti mai are depus proiectul cultural ,,Juveţi de Băileşti “, proiect ce se află la această dată în evaluare, urmând ca în anul viitor să se organizeze prima ediţie a acestui festival cultural, cu activităţi variate, inclusiv concursuri de pescuit.

Zona Parcului Balasan, amenajată cu aproape 10 milioane de lei

Proiectul privind amenajarea zonei Parc Balasan, are un impact major asupra dezvoltării urbane. “Aici va fi punctul central cu cea mai mare atracţie din oraş”, ne-a declarat primarul Pistriţu.
Se construiesc alei pietonale, piste de biciclete, terenuri pentru activităţi sportive, locuri de joacă, se plantează numeroase specii de arbori, iar pentru siguranţa acestor zone s-a prevăzut un sistem de supraveghere video, care va fi integrat în sistemul de supraveghere video existent la nivelul localităţii.

Cursuri de echitaţie, zboruri cu planorul şi salturi cu paraşuta pentru băileşteni

Un proiect suprinzător care urmează a fi pus în practică presupune realizarea unei piste pentru avioane uşoare şi construirea unui hangar, un proiect gândit în parteneriat cu Aeroclubul României.

Va exista posibilitatea de a experimenta zboruri cu planorul şi de agrement, precum şi salturi cu paraşuta. Noi experienţe vor trăi băileştenii şi la şcoala de echitaţie şi hipodrom, unde se vor ţine cursuri de echitaţie, iar în weekend vor fi organizate curse de cai.

Mobilitate urbană şi reducerea emisiilor de CO2


Un proiect major care se află în implementare, în valoare de 45.709.487,04 lei, conţine alte 7 proiecte care vor contribui la creşterea mobilităţii urbane şi la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Proiectul integrat include modernizarea a peste douăzeci de străzi şi trotuare, construcţia centrului intermodal de transport public persoane, de tip Park & Ride, construcţia de staţii de transport persoane,amenajarea staţiei de capăt – autogară, zonă iluminată şi monitorizată video.

De asemenea, municipalitatea va achiziţiona 5 autobuze electrice care vor avea 4 trasee şi vor acoperi întreaga localitate. Călătorii vor beneficia de un sistem de bilete integrat e-ticketing.
Tot în cadrul acestui proiect, se achiziţionează 100 de biciclete şi vor fi create 7 centre pentru închiriere.
Proiectul pentru iluminatul public inteligent, bazat pe tehnologii moderne, se află în implementare şi este finanţat cu fonduri nerambursabile europene, prin POR 2014-2020.

Iniţiativă civică şi proiecte pentru educaţie

Un proiect important pentru primăria Băileştiului este cel legat de înfiinţarea unor comitete cetăţeneşti moderne. Administraţia îşi doreşte să încurajeze iniţiativa civică, prin facilitarea accesului cetaţenilor la informaţii şi documente până la un anumit nivel, dar şi folosirea procentului de 10% din bugetul local pentru investiţii, pentru proiecte pe care cetăţenii le consideră prioritare.


Un alt proiect care urmează a fi implementat de Primăria Băileşti a fost gândit în scopul de a facilita accesul copiilor la educaţie şi activităţi cultural-recreative. În acest sens, administraţia locală a reuşit să atragă fonduri europene nerambursabile pentru construirea unei clădiri pentru Grădiniţa nr.3 – Şcoala gimnazială nr. 1, pe strada Panduri, nr. 65 şi a unei clădiri pentru Grădiniţa nr.5 – Şcoala gimnazială nr. 3, pe strada Lt. Becherescu nr. 27. Clădirile sunt prevăzute cu dotări, loc de joacă şi amenajări exterioare, dar şi cu teren de sport multifuncţional. În plus, proiectul prevede construcţia, modernizarea şi reabilitarea Satului de Vacanţă, dar şi realizarea unui dispecerat de monitorizare video cu 170 de camere de supraveghere în toată localitatea. “Ne-am dorit să creăm un mediu modern de învăţare, dar şi oportunităţi pentru copii de a putea accede la activităţi culturale, educaţionale şi recreative”, transmite edilul Băileştiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Urmărit internațional, prins în Olt

Un bărbat urmărit internațional a fost prins...

ȘTIRI GdS

TikTok, plângere împotriva administraţiei Trump pentru că a blocat...

TikTok şi compania ByteDance Ltd., care deţine aplicaţia, au cerut unei curţi de justiţie americane să blocheze decizia administraţiei Trump de a...

Filmele revin pe marele ecran la Inspire Cinema

Suspansul ne-a fost încercat la maximum în decursul acestei veri, în ceea ce privește redeschiderea cinematografelor la nivel național, dar și după...

Cum se va face poprirea electronică pe conturile datornicilor

Ca să nu le mai blocheze toate conturile debitorilor, ANAF pregătește poprirea electronică. Pentru a fi posibilă, Fiscul trebuie să aibă acces la conturile bancare ale datornicilor. Iată cum ar putea fi simplificate popririle de anul acesta.

Inițiative generoase pentru diversificarea ofertei culturale și turistice a...

35 de milioane de euro este valoarea principalelor investiții pe care Consiliul Județean le-a finalizat sau le are în derulare în domeniul...

Scrisoare deschisă adresată membrilor și simpatizanților USR

Ați auzit multe lucruri despre mine în această campanie și foarte puține dintre ele sunt adevărate. De aceea, am decis să mă...

ANAF nu mai face popriri, dar blochează temporar toți...

În cazul în care există debitori care nu și-au achitat sumele la termenele legale, Fiscul nu mai poate face popriri clasice pe conturi până pe 25 octombrie. Însă ANAF instituie popriri asigurătorii și sechestru asigurător, in cazul in care debitorul este suspect de neplata. Astfel că unii datornici nu se pot folosi de acei bani din propriile conturi.