21.8 C
Craiova
duminică, 3 iulie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăEvenimentFost primar PSD, după gratii pentru o mită de peste un milion de lei

Fost primar PSD, după gratii pentru o mită de peste un milion de lei

Procurorii DNA din Craiova au anunţat, ieri, reţinerea şi începerea urmăririi penale faţă de fostul edil al comunei Vitomirești, Olt. Alături de fostul primar au fost reţinuţi alţi doi inculpaţi, administratori ai unor societăţi comerciale. Printre infracţiunile în acest dosar de corupţie se numără abuzul în serviciu, falsul, luarea de mită sau spălarea bailor.

Potrivit procurorilor DNA, faptele de corupţie ar fi fost comse de fostul edil cu ocazia derulării unui contract privind modernizarea străzilor din comună.

„La data de 09 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert și o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect „Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt”. A doua zi, fără știrea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuția parțială a lucrărilor.

În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate”, au explicat anchetatorii.

Prejudiciu adus comunei Vitomirești este de 19.073.538 lei, mai susţin procurorii DNA.

Mita către primar, peste un milion de lei

Anchetatorii au mai precizat că, mai mult decât atât, fondurile pentru relizarea proiectului ar fi fost obţinute în baza unor documente false.

„De menționat este faptul că, fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii).
Pentru „serviciile” de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuințe situate în Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați”, au mai transmis procurorii DNA.

A pierdut mandatul de primar

Potrivit presei locale din Olt, Rotea Ion Robert şi-a pierdut mandatul de primar în aprilie 2021, după ce a pierdut procesul cu ANI. Inspectorii de integritate l-au găsit în stare de incompatibilitate pentru că a ocupat, în perioada 2013-2014, atât funcţia de primar şi pe cea de membru al consiliului de administraţie al liceului din localitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS