10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj"Dezvelirea" soclurilor

„Dezvelirea” soclurilor

-

Au dispărut busturile, acum dispar şi soclurile? Încercare autorităţilor craiovene de-a reaşeza busturile personalităţilor în parcul teatrului a dat greş. Doi ani soclurile au stat goale. Acum, administraţia locală şi-a amintit de ele şi a început să dea jos plăcile de travertin de pe ele. Ce urmează?

Primăria Craiova a încercat în urmă cu doi ani să reamplaseze în zona Teatrului „Marin Sorescu“ busturile personalităților, dar acţiunea s-a dovedit a fi un fiasco. Atunci, administraţia locală a construit socluri noi şi a aşezat busturile pe ele. La acel moment acţiunea a iscat mare vâlvă. Presa a scris că busturile sunt ruginite, lovite, lipite cu chit auto. Dar şi că sunt aşezate într-o zonă prea retrasă a parcului de la teatru. Unii dintre cetăţenii oraşului s-au arătat indignaţi de faptul că busturile din bronz sunt afectate de coroziune. Pusă în faţa acestei situaţii, Primăria Craiova a scos busturile de pe socluri pe motiv că au fost puse doar de probă. Mai mult, reprezentanţii primăriei au spun atunci că busturile fac obiectul unei cercetări penale. Drept urmare, vor sta pitite şi la dispoziţia anchetatorilor, iar soclurile au rămas pustii şi mâzgălite cu graffiti. Doi ani soclurile placate cu travertin au stat goale. Primăria a băgat bani să le amplaseze, să le placheze cu plăci de travertin, dar ulterior le-a abandonat.

Soclurile sunt demolate

De câteva zile, în zonă şi-au făcut apariţia muncitori care au început „dezvelire” soclurilor. Plăcile de travertin au fost scoase cu bormaşina de pe fiecare soclu şi făcute zob pe caldarâm.

Nimic nu se pierde, totul se refolosește

Reprezentanții Primăriei Craiova spun că nici o placă nu se pierde, totul se refolosește.

Având în vedere că busturile care erau altădată amplasate la Teatrul Național Marin Sorescu nu au primit avizul Ministerului Culturii, placajele de la soclurile existente vor fi refolosite la alte lucrări., a precizat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.


Cât despre busturi, nu se mai ştie nimic. Acestea nu au mai apărut nici aici, dar în nici într-un alt parc sau grădină publică a orşului. De când au fost turnate, soarta lor a fost să stea mai mult depozitate prin curtea RAADPFL. Şi la acest moment, busturile personalităţilor sunt depozitate tot în incinta uneia dintre locaţiile RAADPFL, după cum spun chiar reprezentanţii regiei.

Busturile, o poveste tulbure

Povestea busturilor este una tulbure. Acestea au fost amplasate în Craiova, în parcul de la teatru în anul 2005. Încă de la inaugurare acestea erau „coclite”.
În timp s-a dovedit că degradarea se datorează faptului că bronzul a fost înlocuit cu un aliaj metalic de proastă calitate și s-au adăugat materiale rezultate din alte lucrări. În 2014, când au început lucrările la parcarea subterană, busturile au fost scoase şi depozitate la RAADPFL, iar soclurile demolate şi aruncate.
În anul 2020, acestea au reapărut cam în aceeaşi zonă, în spatele blocurilor de la „Lumea copiilor”. Starea deplorabilă a acestora a produs indignare şi primăria s-a văzut nevoită să le scoată de pe socluri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:15:59

Costel Gîlcă și Alex Crețu au prefațat meciul Farul...

Farul Constanța și Universitatea Craiova se întâlnesc luni, de...

ȘTIRI GdS