11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalParcul IT de la S200 va „înghiţi“ 10 milioane de euro din bugetul Doljului

Parcul IT de la S200 va „înghiţi“ 10 milioane de euro din bugetul Doljului

Parcul IT de la S200 va „înghiţi“ 10 milioane de euro din bugetul Doljului. Consiliul Județean (CJ) Dolj și-a propus să obțină în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2021-2027 fonduri europene pentru a realiza un Parc IT&C pe structura blocului S200 din Craiova.

În acest sens, a fost şi semnat, în decembrie 2020, un protocol de colaborare între Universitatea din Craiova, proprietara blocului, şi CJ Dolj în vederea creării la S200 a unui parc în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C). Investiţia era estimată atunci la 20 de milioane de euro, bani pentru finalizarea lucrărilor şi dotări.

Cum noul exerciţiu financiar se va deschide din toamnă, Consiliul Judeţean a aprobat ieri, în şedinţă ordinară, parteneriatul dintre UAT Judeţul Dolj şi Universitatea din Craiova, în vederea implementării proiectului „Înființarea unei structuri de afaceri și specializare inteligentă în domeniul «ITC și Digitalizare» în incinta imobilului Parc Tehnologic Universitar IT (Bloc S 200)“. 

„Vom reuși să oferim întregii regiuni infrastructura necesară dezvoltării domeniului IT“

Hotărârea CJ votată în unanimitate mai prevede asigurarea contribuției de 40% din valoarea eligibilă a proiectului, din bugetul propriu al judeţului aferent anilor 2022 – 2026. Mai exact, ar fi vorba de circa 10 milioane de euro, bani care vor fi plătiţi din bugetul Doljului, „având în vedere imposibilitatea asigurării fondurilor necesare cofinanțării de către Universitatea din Craiova“.

„Vom depune acest proiect în toamnă, când va fi lansat noul POR. Investiţia se va ridica la 20 de milioane de euro, iar noi vom suporta 40% din valoarea eligibilă a proiectului. Înainte, contribuţia beneficiarului era de 50%, UE asigurând cealaltă jumătate, dar acum ea a scăzut cu 10 procente. Prin acest proiect vom reuși să rezolvăm atât problema unei clădiri emblematice din centrul orașului, cât și să oferim întregii regiuni infrastructura necesară dezvoltării domeniului IT“, a precizat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile (foto).

Acesta a mai menționat că în acordul de parteneriat dintre Consiliul Județean și Universitatea din Craiova sunt cuprinse responsabilitățile fiecărei instituții și etapele ce trebuie parcurse pentru transformarea clădirii S200 în cel mai important Parc Tehnologic Universitar IT din regiune. 

Parcul IT de la S200, estimat la 25 de milioane de euro

Pentru pregătirea proiectului, Consiliul Județean va efectua şi demersurile legale în vederea transferului dreptului de proprietate de la UAT Municipiul Craiova la UAT Județul Dolj asupra imobilului teren aferent investiției, în suprafață de 4.151 mp (din acte) și 4.149 mp (din măsurători), teren neîmprejmuit, liber de sarcini. În raportul ataşat proiectului de hotărâre se mai menţionează că CJ Dolj va iniția procedura privind evaluarea și achiziţia imobilului teren aferent construcției, proprietate privată a unor persoane fizice, în suprafață de 182 mp.

Structura de rezistenţă a blocului S200 a fost finalizată în anul 1989 şi se află în folosința Universității din Craiova. Ca urmare a schimbării destinației clădirii, în 2004 a fost realizat proiectul „Parc Tehnologic Universitar IT”, de către Proiect SA Craiova. Întregul ansamblu are o suprafață construită de 2.618,29 mp şi o suprafață desfășurată de 25.095,16 mp.

„Clădirea nu este finalizată în prezent, întrucât nu au fost identificate fondurile necesare în acest scop, Universitatea din Craiova aflându-se în imposibilitatea alocării resurselor necesare. Valoarea lucrărilor pentru terminarea investiției era estimată în anul 2019 la aproximativ 15,6 milioane euro. Având în vedere creșterile recente de preţuri în domeniul construcțiilor, dotările suplimentare ce vor fi necesare, măsurile suplimentare pentru asigurarea unei bune eficienţe energetice etc, se preconizează o valoare finală a investiției de 25 de milioane euro“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre. 

Ar mai fi de menţionat că CJ Dolj şi Universitatea se obligă reciproc ca la finalul proiectului să reglementeze situația juridică a investiției/clădire ca fiind aceea a unui drept de proprietate în cote-părți, proporțional cu aportul financiar al fiecărui partener. Aportul va consta în sume de bani și contravaloarea terenului, a cărui valoare de piață se va stabili la data finalizării proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS