16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnde sunt busturile personalităţilor?

Unde sunt busturile personalităţilor?

Busturile personalităţilor au dispărut. Primăria Craiova a încercat în urmă cu doi ani să le reamplaseze în zona Teatrului „Marin Sorescu“, dar acţiunea s-a dovedit a fi un fiasco. Atunci, administraţia locală a construit socluri noi şi a aşezat busturile pe ele. La acel moment acţiunea a iscat mare vâlvă. Presa a scris că busturile sunt ruginite, lovite, lipite cu chit auto. Dar şi că sunt aşezate într-o zonă prea retrasă a parcului de la teatru. Unii dintre cetăţenii oraşului s-au arătat indignaţi de faptul că busturile din bronz sunt afectate de coroziune. Pusă în faţa acestei situaţii, Primăria Craiova a scos busturile de pe socluri pe motiv că au fost puse doar de probă. Mai mult, reprezentanţii primăriei au spun că busturile fac obiectul unei cercetări penale. Drept urmare, vor sta pitite şi la dispoziţia anchetatorilor, iar soclurile pustii şi mâzgălite cu graffiti.

Busturile nu mai apar pe socluri/foto Claudiu Tudor

Au trecut doi ani de când Primăria Craiova a încercat să aşeze busturile pe socluri şi despre acestea nu se mai ştie nimic. Soclurile stau goale în zona parcării subterane, dar busturile lipsesc. Acestea nu au mai apărut nici aici, dar în nici într-un alt parc sau grădină publică a orşului. De când au fost turnate, soarta lor a fost să stea mai mult depozitate prin curtea RAADPFL. Şi la acest moment, busturile personalităţilor sunt depozitate tot în incinta uneia dintre locaţiile RAADPFL, după cum spun chiar reprezentanţii regiei.
Întrebaţi despre soarta acestor busturi, reprezentanţii Primăriei Craiova au făcut următoarele precizări:


„Nu am primit nimic oficial de la organele de cercetare penală. Noi vom face o solicitare către organele abilitate, să vedem ce s-a întâmplat. În funcţie de răspunsul pe care îl vom primi vom lua o decizie vizavi de reamplasare busturilor”, a precizat Marina Andronache, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

Busturi „coclite”

Povestea acestor busturi este una cam tulbure. Acestea au fost amplasate în Craiova, în parcul de la teatru în anul 2005. Încă de la inaugurare acestea erau „coclite”.

În timp s-a dovedit că degradarea se datorează faptului că bronzul a fost înlocuit cu un aliaj metalic de proastă calitate și s-au adăugat materiale rezultate din alte lucrări. În 2014, când au început lucrările la parcarea subterană, busturile au fost scoase şi depozitate la RAADPFL, iar soclurile demolate şi aruncate.

Reamplasare cu cântec

În anul 2020, acestea au reapărut cam în aceeaşi zonă, în spatele blocurilor de la „Lumea copiilor”. Starea deplorabilă a acestora a produs indignare şi primăria s-a văzut nevoită să le scoată de pe socluri.
Atunci, administraţia locală craioveană a venit cu mai multe precizări:

Busturile personalităţilor pe vremea când erau depozitate în curtea RAADPFL
Busturile personalităţilor pe vremea când erau depozitate în curtea RAADPFL

„Cele 24 de busturi montate în 2005 pe Aleea Personalităților au prezentat încă de la inaugurarea lor grave probleme de realizare, lucru menționat și în presa anului 2005, care constata încă de pe atunci „culoarea verzuie a statuilor şi rugina care curge pe socluri, deși abia fuseseră aduse și montate”.


Totodată, administraţia craioveană mai spunea în 2020 că, revenirea busturilor în amplasamentul vechi nu se mai putea face pentru că proiectul parcării nu mai permite acest lucru. Societatea civilă și asociațiile socio-profesionale au solicitat, de nenumărate ori, refacerea Aleii Personalităților.
Primăria a propus mai multe amplasamente, dar, la recomandarea Uniunii Arhitecților din România și a specialiștilor Direcției de Cultură Dolj, s-a decis reamplasarea Aleii Personalităților într-o zonă pietonală centrală, din vecinătatea celei vechi, amenajată urbanistic și peisagistic.

Busturile în anul 2005
Busturile în anul 2005


S-a obținut autorizația de construire nr. 347/11.08.2019 privind amenajarea spațiului public din vecinătatea Teatrului Național, cu aviz de la Direcția Județeană de Cultură Dolj.
Busturile nu au putut fi amplasate în spaţiul public, fiindcă primăria nu avea atunci avizul de la Comisia Naţională a Monumentelor. În plus, acestea nu pot fi restaurate pentru că fac obiectul unei cercetări penale.
Totuşi administraţia locală craioveană a amenajat zona din spatele teatrului. Busturile nu au mai fost prinse pe soclurile deja montate. În loc de Aleea personalităţilor aici s-a amenajat o piaţetă cu vegetaţie, cu pergole şi băncuţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS