12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStadionul „Tineretului“, demolare şi proiectare în 2022

Stadionul „Tineretului“, demolare şi proiectare în 2022

Consiliul Judeţean Dolj a făcut un prim pas spre demolarea stadionului „Tineretului“ din Craiova şi construirea pe acest amplasament a unui complex sportiv multifuncţional: a stabilit proiectantul demolării şi a scos la licitaţie serviciile de proiectare şi asistenţă tehnică pe parcursul execuţiei lucrărilor. Partea de documentaţie şi demolarea propriu-zisă ar trebui să fie gata în acest an, pentru ca, în 2023, să demareze execuţia unei săli multifuncţionale.

Stadionul „Tineretului“ din Craiova, arena legendară a fotbalului din Bănie, va fi demolat în acest an, în paralel cu proiectarea noii arene multifuncţionale care urmează să fie construită pe acelaşi amplasament.

Stadionul, ajuns acum o ruină, va împlini 90 de ani în 2023, iar Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, proprietarul de drept, a făcut un prim pas spre a-l transforma într-un complex sportiv modern. După ce a prins în bugetul propriu din acest an 1.000.000 de lei pentru demolare şi alţi 1.190.000 de lei pentru Studiu de Fezabilitate (SF) şi detaliile de execuţie, CJ Dolj a trecut la acţiune.

A ales, zilele trecute, firma care se va ocupa de proiectarea demolării, iar luni a fost publicată în sistemul electronic procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare a noului centru sportiv. De fapt, este vorba de o sală multifuncţională pentru atletism, ciclism, dar şi pentru alte sporturi.

Cum va arăta noul complex sportiv

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, complexul care se va ridica în locul stadionului „Tineretului“ va avea o tribună cu peste 6.500 de locuri, dar şi zone comerciale și parcări.

„Facem încă un pas important în demersul nostru de a reda stadionul «Tineretului» sportului de performanță și de a transforma Craiova într-o destinație a competițiilor sportive de nivel internațional. Am scos la licitație serviciile de proiectare pentru noul complex sportiv care se va ridica pe amplasamentul actualului stadion. Este vorba de o sală multifuncțională cu arenă de atletism indoor de categoria I, conformă normelor și standardelor naționale și europene, și o pistă de velodrom ce va corespunde specificațiilor impuse de Uniunea Internațională de Ciclism. Suprafețele de joc sunt concepute să asigure și desfășurarea altor sporturi, dar și a unor evenimente festive, concerte și spectacole.

Noul complex va asigura spații pentru sportivi: săli de antrenamente, vestiare, saună, zone de relaxare și camere pentru controlul medical, pentru staff-ul tehnic, dar și pentru presă. Spectatorii vor avea la dispoziție o tribună cu peste 6.500 de locuri, zone comerciale și parcări“, a anunţat Cosmin Vasile, pe pagina sa de socializare.

Stadionul „Tineretului“. Demolare şi proiectare în 2022, execuţie în 2023

Preşedintele CJ Dolj a mai menţionat că „în paralel cu demersurile pentru proiectarea complexului sportiv, ne ocupăm și de procedurile de eliberare a amplasamentului și pregătirea terenului pentru viitoarea construcție“. De aici au plecat, de fapt, lucrurile. Consiliul Judeţean a cumpărat direct, în data de 3 martie, serviciile de „Desfiinţare construcţii aferente bazei sportive «Complexul Sportiv Stadion Tineretului» – proiectare“. Este vorba de proiectarea demolării, care a fost atribuită unei firme din Constanţa, Zen Proiect Consulting SRL, pentru suma de 69.000 de lei.

„Reprezentanţii firmei au vizitat deja stadionul, au văzut despre ce este vorba. Le-am dat un termen scurt să întocmească toate documentele, pentru ca apoi să putem demara acţiunea de demolare. Asta după ce va fi dată şi hotărârea de guvern privind demolarea stadionului «Tineretului». Am primit şi vizita unor reprezentanţi ai Ministerului Sportului, care au întocmit un proces verbal de similitudine, după ce au constatat că sporturile care se practicau pe acest stadion se pot desfăşura la baza sportivă pe care am construit-o vizavi de aeroport. Ei înaintează proiectul de hotărâre de guvern, iar după aceea noi putem achiziţiona serviciile de demolare“, a explicat, pentru GdS, vicepreşedintele CJ Dolj, Mihail Neaţu.

Acesta a mai precizat că speră ca demolarea stadionului „Tineretului“ să fie gata în acest an, la fel ca şi proiectarea noii arene multifuncţionale. „Eu sper ca în octombrie să avem proiectul tehnic al noului centru sportiv, pentru a demara licitaţia pentru execuţie. Cu proiectul şi toată documentaţia aferentă în buzunar, cu terenul liber de sarcini, putem să trecem la etapa finală: execuţia. Aceasta ar putea începe, în condiţiile date, anul viitor“, a afirmat Mihail Neaţu.

Stadionul „Tineretului“. Ce presupune proiectarea noului centru sportiv multifuncţional

Proiectarea noului centru sportiv multifuncţional a fost estimată la valorea de 1.978.912 lei (fără TVA), iar ofertele sunt aşteptate până la data de 11 aprilie. Consiliul Judeţean vrea totul de la proiectant: studii de teren (studiu geotehnic, studiu topo), documentaţii pentru obţinere avize/acorduri solicitate prin certificatul de urbanism, studiu de fezabilitate, studiu de circulaţie în incintă, proiect pentru autorizarea lucrărilor de construire, proiect tehnic de execuţie, inclusiv detalii de execuţie şi antemăsurători, proiect de urmărire privind comportarea în timp a construcţiei.

De asemenea, CJ vrea şi asistenţă tehnică pe durata procedurii de atribuire a contractului de execuţie lucrări şi pe toată perioada de execuţie a investiţiei, până la admiterea recepţiei la terminarea lucrărilor, dar şi proiect tehnic de execuţie actualizat la data finalizării lucrărilor „as built” (se realizează pe parcursul executării construcţiei şi actualizează post-construire documentaţia tehnică, în conformitate cu realitatea de pe şantier).

CJ Dolj va merge pe „cel mai bun raport calitate – preţ“ şi nu va ţine cont prea mult de partea financiară a ofertei, cât de experienţa profesională a celor care lucrează la proiect. Prin urmare, preţul va conta doar în procent de 40%. În rest, se va ţine cont de experienţa profesională specifică a experţilor desemnaţi pentru funcţiile de şef proiect – arhitect cu drept de semnatură (12%), inginer proiectant structură de rezistență (12%), inginer proiectant instalații termice, ventilație și climatizare (12%), inginer proiectant instalații sanitare (12%) şi inginer proiectant instalații electrice (12%).

CJ Dolj vrea şi ştrandul „Tineretului“

Preşedintele Cosmin Vasile a mai anunţat că doreşte ca şi ştrandul Tineretului, aflat lângă stadion, să facă parte din acest ansamblu destinat sportului.

„Ne dorim ca întreaga zonă să fie una destinată sportului. De aceea, la următoarea ședință de plen a Consiliului Județean Dolj vom supune votului un proiect de hotărâre prin care să solicităm Ministerului Tineretului și Sportului trecerea actualului Ştrand al Tineretului în proprietatea județului Dolj. În acest fel, vom putea integra și acest spațiu în rândul obiectivelor destinate sportului“, a precizat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS