17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii vor avea containere îngropate la vară

Craiovenii vor avea containere îngropate la vară

Începute în septembrie 2019, lucrările pentru platformele de gunoi cu containere îngropate trebuie să se încheie pe 22 martie a.c. Beneficiarul, Consiliul Judeţean Dolj, dar şi constructorul, SC European Waste Technology SRL spun că termenul nu va fi respectat fiindcă mai sunt de executat 80 de platforme. Prin urmare, contractul va fi prelungit pentru a câta oară, iar craiovenii nu vor avea containere îngropate decât la vară. Până la această dată, 22 martie a.c, constructorul avea obligaţia conform contractului să construiască 438 de platforme, pe care să fie amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi. Numai că socoteala din contract nu s-a potrivit cu cea de pe teren. Cele două părţi spun că au întâmpinat probleme atât cu obţinerea autorizaţiilor, dar şi cu locaţiile puse la dispoziţie de Primăria Craiova.

Din cele 438 de platforme mai avem 80 de platforme de executat.
Din cele 438 de platforme maisunt 80 de platforme de executat

Ultimele 80 de platforme

Din cele 438 de platforme mai avem 80 de platforme de executat. Pentru alte 50 de platforme avem autorizaţiile. Am dat ordinul de începere a lucrărilor. Constructorul probabil la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare. Într-o lună, o lună şi jumătate, lucrările trebuie încheiate. Celelalte 30 de platforme suntem în curs de autorizaţie la Primăria Craiova. Nu s-au putut finaliza în luna aceasta fiindcă parcursul obţinerii autorizaţiei este greoi. Avem nevoie de 19 avize. Pînă la obţinerea autorizaţiei se face proiectare, apoi se merge la avize, apoi se face expertiză, apoi se obţine autorizaţia de construire, apoi se ia aviz de la poliţie. Parcurgerea acestor paşi este de durată. Constructorul munceşte într-un ritm normal. În paralele vom da şi drumul la recepţia platformelor lucrate deja. Contractul se poate prelungi si după data de 22 martie fără a pierde fonduri”, a explicat Cosmin Durle, administratorul public al judeţului Dolj.

Contractul pentru platformele îngropate se prelungeşte

Platformă
Platformă

La trei ani de la săparea primei groapi destinată containerelor îngropate din Craiova şi mai multe prelungiri ale contractului, constructorul mai are de efectuat 80 de platforme din totalul de 438. Lucrările au demarat cu fast la începutul lunii octombrie 2019 şi la acest moment încă sunt în derulare. Constructorul are ca termen final luna martie a anului 2022. Când toată lumea credea că acesta va fi ultimul termen, contractul se va prelungi şi după data de 22 martie 2022. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj spun că cel mai sigur finalul lucrările şi recepţia platformelor se va întâmpla la începutul acestei veri.

Platforma


„Contractul se va prelungi, noi trebuie să terminăm lucrările. Trebuie să finalizăm acest proiect. Mai sunt 80-81 de platforme. Pentru 50 dintre acestea avem autorizaţiile de construire, restul sunt în curs de avizare. Lucrările vor fi demarate după cum sunt grupate locaţiile pe cartiere. De exemplu, este bine să avem câteva zeci de locaţii într-un un cartier că să pot să trimit echipele. Va fi mai greu dacă sunt dispersate patru-cinci în fiecare cartier al oraşului, trebuie să mă duc de două ori într-un cartier. Nu este economic pentru mine să plimb utilajele dintr-un cartier în altul. Şi noi aşteptăm finalul acestor lucrări că avem cinci ani de când am semnat acest contract”, spune Marius Croitoru, reprezentant EWT.

Contractul cu EWT pentru platformele îngropate s-a semnat în urmă cu cinci ani

Platformă

Contractul s-a semnat în anul 2017 cu S.C. European Waste Technology S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. European Waste Technology S.R.L. – Nord Engineering S.R.L. care avea obligaţia să amenajeze și să echipeze platformele pentru containere îngropate, destinate colectării deșeurilor în municipiul Craiova şi să furnizeze utilajele necesare gestionării acestora.

Investiția, cu o valoare totală de 7,5 milioane de euro, reprezintă componenta care va definitiva Sistemul de management integrat al deșeurilor, realizat în cadrul celui mai complex proiect cu finanțare europeană al administrației județene. În cadrul contractului, vor fi construite 438 de platforme, pe care vor fi amplasate 729 de containere îngropate cu capacitatea de 5 metri cubi și 30 de containere de 3 metri cubi.

Platforma de gunoi îngropată
Platforma de gunoi îngropată


Au trecut peste doi ani de la începutul lucrărilor pentru platformele cu containere îngropate, cinci ani de la semnarea contractului cu constructorul şi aproape 10 ani de când a demarat proiectul finanţat cu fonduri europene, intitulat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor şi Craiova tot nu are containere îngropate. Contractul s-a poticnit în avize şi autorizaţii şi s-a tot prelungit. La această dată, atât constructorul, SC European Waste Technology SRL, cât şi beneficiarul Consiliul Judeţean Dolj susţin că se lucrează la ultimele platforme, iar contractul va fi prelungit pentru ultima dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS