27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii revoltați că au rămas fără toboganele de gunoi

Craiovenii revoltați că au rămas fără toboganele de gunoi

-

Colectarea selectivă a gunoiului la cele mai multe dintre blocurile turn din Craiova este un fiasco. Unele dintre asociațiile de proprietari au închis toboganele de gunoi din interiorul blocurilor, dar proprietarii aruncă deșeurile la grămadă la platforma de gunoi. Aceștia nu pot colecta selectiv, fiindcă operatorul de salubritate, Iridex, „a uitat” să amplaseze și containerele pentru reciclabile. Altele nu au închis tubulatura din bloc deoarece nu au înțeles de ce primăria le cere acest lucru și în baza cărei norme. În plus, între proprietari și asociațiile de proprietari s-au iscat discuții din această cauză. Ca să evite acuzele sunt președinți de asociații care au păstrat tubulatura de gunoi deschisă. Ei pun femeile de serviciu să golească containerele din subsol la platformele de gunoi.

Reciclăm, dar unde sunt containerele?

Tubulatură pentru gunoi
Toboganele pentru gunoi trebuie închise

Un exemplu în acest sens sunt blocurile din buricul orașului, zona Piața Unirii, strada Felix Aderca, strada Madona Dudu. Proprietarii s-au trezit cu toboganele pentru gunoi închise pe motiv că trebuie să colecteze selectiv. Locatarii au fost revoltați, dar au avut și o surpriză neplăcută. În apropierea blocurilor nu au găsit nici urmă de conainere destinate deșeurilor reciclabile.


Asociatia de Proprietari Horezul nr. 1 de care aparținem, fără să ne informeze sau să ne anunțe, ne-a îngrădit accesul la tubulatura gunoiului menajer. A bătut în cuie ușa de deschidere a tubulaturii.
Nu se poate așa ceva! Nu se poate așa ceva! Modul în care s-a procedat ni se pare inadmisibil!
Conform legii, această instalație se află în proprietatea comună a membrilor asociației de prorietari
. Așadar orice măsura de restrângere a accesului nu se poate face decât cu acordul nostru.
Dispozițiile Legii nr. 196/2018 cu modificările ulterioare, în art. 35 și art. 36 menționează că tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere, face parte din proprietatea comună. Nu se pot aduce modificări decât cu îndeplinirea cumulativă a unor condiții, printre care și acordul proprietarilor.
În cazul de față nu numai că acest acord este inexistent, dar nu a existat o informare sau consultare prealabilă a proprietarilor
. Aceștia fiind luați prin surprindere și constrânși să accepte o soluție care nu numai că nu va fi eficientă, dar este contrară scopului pretins.
Reprezentanții conducerii asociației de proprietari au săvârșit un abuz
”, spune o proprietară din blocul Blocul nr. 1, scara A de pe strada Felix Aderca.

Toboganele de gunoi închis


Locatara mai spune că:
Ni s-a plantat sub ferestre un container, fără a se avea în vedere potențialul pericol pentru sănătatea publică – poluarea aerului, acumularea de microbi, insecte, gândaci, rozatoare. Dacă firma de gunoi se deplasează să ridice containerul, cu ce îi deranja să ridice în continuare de la toboganul de gunoi?
În bloc sunt persoane în vârstă, cărora le va fi greu să iasa în fiecare zi pentru a arunca gunoiul.
Poate ca de acum îl putem arunca și de pe fereastr
ă”, concluzionează craioveanca.

La tobogan nu se poate face colectare selectivă

Proprietarii au fost anunțați că toboganele se închid

Autoritățile locale îi contrazic pe craiovenii care încă nu au auzit despre punerea în aplicare a Masterplanului de Deșeuri în Craiova și mai ales despre colectarea selectivă.
Nu există o hotărâre de consiliu local în acest sens. Aici vorbim despre proiectul de colectare selectivă care face parte din Masterplanul de Deșeuri. Operatorul nu mai poate colecta deșeurile aruncate prin aceste tobogane. Prin tubulatura din bloc nu poți colecta selectiv. Este clar că nu mai trebuie aruncate deșeuri la grămadă prin aceste tobogane. Colectare selectivă înseamnă fracții diferite de deșeuri: carton și hârtie, plastic și metal, respectiv gunoi menajer. Noi am tot făcut promovare. Craiovenii trebuie să înțeleagă, să găsească soluții și să ducă deșeurile la platformele specializate”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.
Totodată, autoritățile spun că această colectare se va face cu autogunoiere noi. Mașinile nu au acces la containerele din incinta blocurilor.

Nu toate asociațiile de proprietari au închis toboganele de gunoi

Femeile de serviciu cară containerele din bloc la platforma de gunoi

Alte asociații de proprietari din Craiova refuză să închidă ghenele de gunoi din bloc. Reprezentanții proprietarilor spun că primăria le-a trimis adrese, dar nu le face dovada obligației de-a închide toboganele printr-o normă legală. Aceștia au ales să păstreze tubulatura de gunoi din blocurile turn, iar containerele sunt duse de femeile de serviciu de la asociație la platforma de gunoi.


„Nu era normal ca primăria să-mi spună și mie conform cărui act se închid toboganele? Ei nu au un temei legal. Pe mine mă dau proprietarii în judecată și vor câștiga. La bloc este dificil să stai cu trei coșuri în casă, ca să pui gunoiul separat. Momentan, noi nu am închis tomberoanele, femeile de serviciu golesc tomberoanele din bloc la platforma de gunoi, în acele containere metalice”, spune președintele unei asociației de proprietari.

Atenție se închid toboganele

Iridex pune carul înaintea boilor

La aproape o săptămână de când asociațiile de proprietari au fost obligate să închidă ghenele de gunoi, Iridex caută loc pentru containere destinate colectării selective. Primăria este cea care trebuie să pună la dispoziție locațiile. Normal era ca operatorul să amplaseze mai înainte containerele de tip New City, să ia în administrare containerele îngropate și, apoi, autoritățile să oblige asociațiile să închidă ghenele. La acest moment, pentru blocurile din centrul orașului nu sunt amplasate containere pentru colectare selectivă, iar cele îngropate sunt nerecepționate. Lucrările la acestea din urmă se vor încheia abia în luna martie în tot orașul.


„În zona centrală sunt identificate 6 locații ce necesită echipare cu recipiente de colectare separată. Sunt locații la nivel de municipiu unde mașinile noi, de tip Easy, nu pot avea acces pentru colectare. Tocmai de aceea, în punctele de colectare separată din apropierea acestor zone am dublat numărul recipientelor supraterane de tip New City. Pentru a facilita colectarea separată și în cele 6 locații, luni, alături de Primăria Craiova vom veni cu soluții concrete”, a precizat Ana Maria Predilă, purtător de cuvânt Iridex.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

A apărut noul număr al revistei Oltenia Business

Numărul 1/2024 al revistei Oltenia Business este disponibil la...

ȘTIRI GdS