27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe scumpește azilul

Se scumpește azilul

Scumpirile din ultima perioadă la utilități, hrană, medicamente, dar și cheltuielile cu salariile angajaților scumpesc șederea persoanelor vârstnice la Cămin. În prezent, pentru serviciile de asistenţă socială acordate de Cămin persoanele vârstnice care au venituri şi sunt îngrijite în cămin achită o contribuţie lunară de 1.000 de lei. Căminul pentru persoane Vârstnice Craiova propune însă modificarea contribuției lunare de întretinere de la 1.000 de lei la 1.200 de lei.

Azilul devine mai scump
Azilul devine mai scump

Modificarea acestei contribuții se va face în următorul fel:

Persoanele vârstnice care au venituri și sunt îngrijite în cămin datorează contributța lunară de întreținere în sumă de 1.200 lei, dar nu mai mult de 60% din valoarea veniturilor nete personale lunare.În situația în care veniturile persoanelor asistate nu acoperă cuantumul maxim de 1.200 de lei/lună, valoarea contribuției de întreținere se stabilește, astfel: Persoanele vârstnice fără susținători legali au obligația de a achita 60% din veniturile nete proprii lunare, diferența de 40% rămânand la dispoziția persoanei vârstnice. Persoanele vârstnice cu susținători legali au obligația de a suporta 60% din veniturile nete proprii lunare, iar diferența până la 1.200 lei se va plati de către susținătorii legali, dacă realizează venit lunar net pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut. În cazul persoanelor vârstnice și a susținătorilor legali fără venituri ce nu pot achita cuantumul contribuției lunare de întreținere, aceasta va fi suportată integral din bugetul CL“, se arată în Referatul de aprobare a proiectului de hotărâre privind aprobarea costului mediu lunar de întreţinere şi a cuantumului contribuţiei de întreţinere pentru anul 2022 pentru persoanele asistate.

Cheltuielile cu întreținere vârstnicilor cresc

Cămin
Cămin/arhiva GdS.

De asemenea, Căminul cere să fie modificat, respectiv aprobat în Consiliul Local costul cu întreținerea unei persoane vârstnice pentru anul 2022. Costul mediu lunar de întreținere se modifică după cum vârstnicii sunt sau nu dependenți de angajații Căminului. Prin urmare, pentru persoanele dependente costul mediu lunar va fi de 4.705 de lei/luna/beneficiar. Pentru persoanele semidependente, costul va fi de 3.120 de lei/luna/beneficiar, iar pentru persoanele care nu sunt dependente costul este mai mic , 2.176 de lei/luna/beneficiar. Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova are o capacitate maximă de 320 locuri. În anul 2021 au fost ocupate un număr de 271 locuri. De asemenea, în anul 2021 Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova a avut un numar mediu de salariati de 149 persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS