17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDouă megaasocieri se luptă pentru modernizarea Aeroportului Craiova

Două megaasocieri se luptă pentru modernizarea Aeroportului Craiova

Două megaasocieri de firme se luptă pentru a obține contractul de peste 80 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova. Licitația a demarat în decembrie 2021, iar ieri au fost publicată în sistemul electronic de achiziții publice lista cu ofertanții, după ce termenul de depunere a ofertelor a expirat.

Pentru megacontractul estimat la valoarea de 351.001.449,96 lei, fără TVA, adică aproape 85 de milioane de euro cu TVA, au depus oferte două asocieri, cu zeci de subcontractanți și terți susținători în spate.

Este vorba de asocierea Bog’art (lider) – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – UTI Construction and Facility Management, care a venit alături de Geo Arc SRL, Altimate, Popaescu & CO SRL, Miral Instal Company SRL, Civitas Systems SRL, SC Coneco Romania SRL, KONE Ascensorul și CON-A Sibiu, și de asocierea Construcții Erbașu SA (lider) – Grup Primacons – Vahostav SK, împreună cu Geo Arc SRL, Aero Project SRL, Erbașu Total Construct SA, Erbașu Edil Construct SA, Electro Alfa International SRL, Secunet Project SRL, TIAB, Otis Lift SRL și North Star Industrial Serv SRL. Cele două oferte au intrat în evaluare, termenul maxim de analiză a lor fiind stabilit pentru 18 aprilie.

Modernizarea Aeroportului Craiova. Ce lucrări vor fi executate

Aceasta este cea mai importantă etapă în dezvoltarea aeroportului din Craiova, care presupune construirea unui nou terminal de pasageri și alte 20 de investiții asociate. Ce lucrări vor fi executate, concret, la Aeroportul Internațional Craiova?

Lista este lungă şi cuprinde, pe lângă noul terminal de pasageri, alte 20 de investiţii, după cum urmează: parcare, drumuri de acces și centrală fotovoltaică; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii pistei şi amenajarea ariei de siguranţă; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii căii de rulare; asigurarea suprafeţelor de protecţie îngropate; gard perimetral de securitate; drumuri rutiere de acces şi drumuri tehnologice; platforme antisuflu.

Așa va arăta Aeroportul Internațional Craiova după modernizarea care va costa peste 80 de milioane de euro

Alte lucrări din proiect: puncte de acces şi control; poziție izolată de parcare pentru aeronave aflate în situații de criză, acte de intervenție ilicită; platformă de degivrare aeronave; platformă de îmbarcare-debarcare; cale de rulare Alfa; cale de rulare Foxtrot; platformă de întoarcere pe pistă; suprafaţă deservire echipamente handling; mijloace aeroportuare, echipamente şi sisteme de control securitate; centrală termică, post transformare; gospodărie de apă şi incendiu; zonă de transfer pasageri.

Cum va fi atribuit contractul

Contractul face parte din Proiectul „Extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova“, proiect finanțat în cadrul Axei Prioritare nr. 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Obiectiv specific 2.3 – Creşterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor, Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 cu o valoare totală de 479.273.902,31 lei inclusiv TVA. Din această sumă, cofinanțarea de la UE este de 280.518.150,44 lei fără TVA. Perioada de implementare a proiectului este de 25 luni. Execuția în sine a lucrărilor a fost estimată la valoarea de 341.597.572,19 lei, fără TVA.

Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate – preţ“, unde preţul contează în procent de 52%. Diferenţa este făcută de experiența experților cheie, concretizată în numărul de contracte/ proiecte similare în care respectivii experți au îndeplinit același tip de activități precum cele pe care urmează să le îndeplinească în viitorul contract – 30% şi de perioada de garanţie a lucrărilor, suplimentară faţă de perioada de garanţie minim acceptată de 60 de luni (18%). Punctajul maxim va fi acordat pentru o perioadă de garanție a lucrărilor de 96 luni sau mai mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS