16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a lansat megalicitaţia pentru modernizarea Aeroportului Craiova. Să vină banii de la UE!

S-a lansat megalicitaţia pentru modernizarea Aeroportului Craiova. Să vină banii de la UE!

Megaproiectul care vizează extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova a făcut un prim pas înainte. În aşteptarea banilor de la Uniunea Europeană, instituţia a lansat procedura de achiziţie a lucrărilor de proiectare şi execuţie. Vorbim aici de cea mai importantă etapă în dezvoltarea aeroportului din Craiova, care presupune construirea unui nou terminal de pasageri și alte 20 de investiții asociate. Valoarea totală estimată a contractului este de 351.001.450 lei, fără TVA, adică aproape 85 de milioane de euro, cu TVA.

Potrivit anunţului de participare la licitaţie, achiziţia se referă la servicii de proiectare, la elaborarea tuturor documentaţiilor necesare demarării proiectului, inclusiv a documentaţiei tehnico-economice necesare execuției. Plus servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor (inclusiv fazele determinante și modificări ale proiectului, dacă este cazul). „Proiectul Tehnic de Execuţie va fi verificat, prin grija Antreprenorului, potrivit prevederilor legale, pentru cerinţele de calitate de specialişti – atestaţi de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, în condiţiile legii“, se specifică în anunţ.

S-a lansat megalicitaţia pentru modernizarea Aeroportului Craiova. Proiectul presupune 21 de investiții

Ce lucrări urmează să fie executate la Aeroportul Craiova, în cadrul acestui megaproiect de extindere şi modernizare?

Lista este lungă şi cuprinde, pe lângă noul terminal de pasageri, alte 20 de investiţii, după cum urmează: parcare, drumuri de acces și centrală fotovoltaică; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii pistei şi amenajarea ariei de siguranţă; amenajarea suprafeţei nivelate a benzii căii de rulare; asigurarea suprafeţelor de protecţie îngropate; gard perimetral de securitate; drumuri rutiere de acces şi drumuri tehnologice; platforme antisuflu; puncte de acces şi control; poziție izolată de parcare pentru aeronave aflate în situații de criză, acte de intervenție ilicită; platformă de degivrare aeronave; platformă de îmbarcare-debarcare; cale de rulare Alfa; cale de rulare Foxtrot; platformă de întoarcere pe pistă; suprafaţă deservire echipamente handling; mijloace aeroportuare, echipamente şi sisteme de control securitate; centrală termică, post transformare; gospodărie de apă şi incendiu; zona de transfer pasageri.

Se aşteaptă banii de la UE

Cu toate că licitaţia a fost demarată, fondurile încă nu există. Aeroportul Craiova a depus o cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, în vederea obţinerii de fonduri nerambursabile pentru realizarea obiectivului de investiţii, dar încă nu a fost semnat contractul de finanţare. Cererea de finanțare a fost admisă, după verificare administrativă și de eligibilitate. Acum se așteaptă după banii de la Uniunea Europeană. Până vor sosi fondurile, procedura de achiziţie a proiectării şi execuţiei a fost demarată cu clauză suspensivă.

Aeroportul Craiova va fi complet securizat, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 63 de milioane de lei
Aeroportul Internaţional Craiova se va extinde în următorii ani, printr-o investiţie cu fonduri europene care însumează aproape 90 de milioane de euro. În aşteptarea banilor de la UE, conducerea aeroportului a lansat procedura de achiziţie a lucrărilor de proiectare şi execuţie.

„Având în vedere faptul că serviciile şi lucrările care fac obiectul prezentei achiziţii vor fi finanțate din fonduri europene în cadrul POIM, program care în mod oficial se închide în data de 31.12.2023, ceea ce presupune că toate lucrările aferente trebuiesc finalizate și recepționate până la acea dată, pentru accelerarea procesului de implementare a proiectului, procedura de atribuire a contractului este inițiată sub incidența prezentei clauze suspensive, în sensul că încheierea contractului de achiziție sectorială este condiționată de încheierea contractului de finanțare cu AM POIM 2014-2020“, se explică în anunţul de participare la licitaţie.

S-a lansat megalicitaţia pentru modernizarea Aeroportului Craiova. Cum vor fi cheltuite cele 85 de milioane de euro

Din valoarea totală estimată a contractului, în sumă de 351.001.450 lei, fără TVA, proiectarea ar costa 8.307.215,64 lei, iar asistența tehnică – 1.096.662,13 lei. Execuția în sine a lucrărilor a fost estimată la 341.597.572,19 lei, fără TVA. Iată cheltuielile prevăzute în proiect: cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului – 417.931,77 lei; cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului de investiţii – 2.099.709,52 lei; certificarea performanței energetice și audit energetic al clădirii – 22.300 de lei; construcții și instalații – 262.082.786,49 lei; montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale – 6.980.184,08 lei; utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj – 38.955.749,54 lei.

De asemenea, pentru dotări (pod mobil, banda bagaje, cabine control pașapoarte, automate control pașapoarte, self service kiosk, baggage drop, ghișee check-in, litere volumetrice, cabine fumat) a fost estimată suma de 28.316.149,95 lei. În fine, organizare de șantier ar costa 2.476.011,86 lei, pregătirea personalului de exploatare – 54.833,11 lei, iar probele tehnologice și testele – 191.915,87 lei.

Ofertele sunt aşteptate până la data de 20 ianuarie

Aeroportul Craiova aşteaptă ofertele până la data de 20 ianuarie 2022. Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate – preţ“, unde preţul contează în procent de 52%. Diferenţa este făcută de experiența experților cheie, concretizată în numărul de contracte/ proiecte similare în care respectivii experți au îndeplinit același tip de activități precum cele pe care urmează să le îndeplinească în viitorul contract – 30% şi de perioada de garanţie a lucrărilor, suplimentară faţă de perioada de garanţie minim acceptată de 60 de luni (18%). Punctajul maxim este prevăzut pentru o perioadă de garanție a lucrărilor de 96 luni sau mai mare.

Aeroportul Internaţional Craiova se va extinde în următorii ani, printr-o investiţie cu fonduri europene care însumează aproape 90 de milioane de euro. În aşteptarea banilor de la UE, conducerea aeroportului a lansat procedura de achiziţie a lucrărilor de proiectare şi execuţie.

Megaproiectul care vizează extinderea şi modernizarea Aeroportului Internaţional Craiova a fost aprobat de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj într-o şedinţă extraordinară care a avut loc în luna august. Tot atunci a fost aprobat şi un împrumut bancar de 75 de milioane de lei, cu o maturitate de până la 15 ani, pe care îl va contracta Aeroportul Craiova pentru a putea suporta TVA-ul aferent tuturor tipurilor de cheltuieli, pe întreaga perioadă de implementare a proiectului. Împrumutul este garantat de stat. CJ Dolj vine însă cu o garanţie de până la 25% din valoarea împrumutului (garantează cu veniturile proprii ale judeţului).

S-a lansat megalicitaţia pentru modernizarea Aeroportului Craiova. De la ce a plecat investiția

Investiţia a plecat de la un studiu de trafic realizat pentru Aeroportul Internaţional Craiova. Acesta prognoza creșterea numărului de pasageri la 1.933.186 și a numărului de mișcări aeronave/an la peste 18.600, în perspectiva anului 2046.

„Ne dorim, ca şi rezultat final, să ajungem la un număr de aproape două milioane de pasageri, iar spaţiul actual este insuficient. Avem acum o singură platformă de îmbarcare, avem o singură cale de rulare şi, bineînţeles, avem o serie de echipamente aeroportuare şi sisteme de control care pe măsură ce trece timpul devin perimate. Proiectul este unul grandios și presupune amenajarea a peste 40 de hectare de teren, suprafață ocupată de noul terminal. În total, sunt 21 de obiective de investiţii“, afirma atunci preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Cifrele proiectului

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 400.280.498,15 lei. Din aceşti bani, suma de 282.178.014,68 lei reprezintă 85% din valoarea eligibilă a proiectului şi va fi asigurată de UE. Suma de 43.156.637,53 lei reprezintă 13% din valoarea eligibilă a proiectului şi va fi asigurată prin bugetul de stat, 6.639.482,70 lei reprezintă 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv contribuția Aeroportului Craiova, iar 68.306.363,24 lei reprezintă valoarea nefinanțabilă a proiectului.

Aeroportul Internațional Craiova
Aeroportul Internaţional Craiova se va extinde în următorii ani, printr-o investiţie cu fonduri europene care însumează aproape 90 de milioane de euro. În aşteptarea banilor de la UE, conducerea aeroportului a lansat procedura de achiziţie a lucrărilor de proiectare şi execuţie.

Până se va finaliza megalicitaţia privind modernizarea Aeroportului Craiova, instituţia se pregăteşte să aleagă firma care se va ocupa de paza acestui obiectiv în următorii doi ani. Pentru contractul de pază a aeroportului, estimat la valoarea de 1.609.036 de lei fără TVA (circa 390.000 de euro cu TVA), se bat trei firme: NEI Divizia de Securitate SRL, Civitas PSG SA (cu CIVITAS DIR subcontractant) şi asocierea TMG Guard SRL (Lider) – SGPI Security Force.

Acordul cadru este pentru 730 de zile de pază permanentă (24 de ore), cu patru posturi de pază. Acordul va fi împărţit în două contracte subsecvente anuale. Fiecare contract va fi încheiat pentru 4 posturi (365 zile x 24 ore x 4 posturi). Criteriul de atribuire este „preţul cel mai scăzut“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS