10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe investiţii publice se pregătesc în Craiova, în 2022

Ce investiţii publice se pregătesc în Craiova, în 2022

Primăria Craiova a întocmit lista cu investiţiile publice propuse pentru anul 2022 şi trecute în bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului, pe anul în curs. Bugetul este în consultare publică pe site-ul primăriei, iar eventuale sugestii sau observaţii sunt aşteptate până la data de 27 ianuarie. Află din articol ce investiţii se pregătesc în Craiova şi ce sume vor fi alocate de la bugetul local.

Ce investiţii publice se pregătesc în Craiova, în 2022. Autorităţile locale din Bănie au inițiat procedura de consultare publică pentru „Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2022“.

Primăria aşteaptă doar o săptămână după sugestiile craiovenilor, care pot fi trimise online sau depuse la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni de la actualul sediu, după care bugetul va fi prezentat public şi supus aprobării Consiliului Local. Executivul vine cu o listă lungă de investiţii, propuse a fi realizate în 2022, dar numai câteva reprezintă o noutate pentru Craiova. Vorbim aici de amenajarea unor parcări supraetajate, de un complex sportiv în zona Piaţa Veche, de staţii pentru încărcarea vehiculelor electrice, de un studiu pentru o pasarelă pietonală la Hanul Doctorului sau de un Skate Park.

În rest, sunt investiţii a căror procedură de achiziţie a execuţiei a demarat anul trecut sau au devenit imperios necesare, cum ar fi reabilitarea pasajului suprateran. Primăria a trecut pe lista de investiţii publice şi cumpărăturile obişnuite, precum imprimante, monitoare, calculatoare, maşini de spălat pardoseli, maşini de curăţat mochete, cuptor electric, robot de bucătărie, uscător de rufe profesional, maşini de curăţat cartofi. Multe dintre toate aceste obiecte sunt destinate unităţilor de învăţământ din subordine.

Primăria continuă shoppingul de terenuri

Trecând la marile investiţii, printre primele de pe listă se numără serviciile de proiectare constând în expertiză tehnică, audit energetic şi alte documente necesare pentru anveloparea blocurilor (14 milioane de lei) şi achiziţia de imobile.

Primăria şi-a anunţat încă de anul trecut intenţia de a cumpăra mai multe terenuri private care s-ar preta pentru parcări publice sau locuri de joacă, iar pentru unele s-a aprobat şi suma de achiziţie. Municipalitatea a cumpărat o parcare privată din Sărari şi un teren în Brazda lui Novac, dar campania va continua şi în 2022. Pentru shoppingul de terenuri au fost alocaţi 11,6 milioane de lei.

Ce investiţii publice se pregătesc în Craiova: 8,6 milioane de lei pentru revitalizarea Parcului Corniţoiu

O altă investiţie care ar putea fi concretizată în acest an este cea privind revitalizarea Parcului Corniţoiu. Adică, transformarea terenului insalubru și cu vegetație spontană din zona Billa (delimitat de străzile Toporași, George Enescu și Pârâului) într-un parc pentru promenadă, cu alei și locuri de joacă. Revitalizarea Parcului Cornițoiu a fost prinsă în bugetul pe anul 2021 cu suma de un milion de lei, iar primăria a demarat procedura de achiziție a lucrărilor de execuţie, la pachet cu proiectul tehnic.

Ce investiţii publice se pregătesc în Craiova, în 2022
Pentru revitalizarea Parcului Corniţoiu a fost prevăzută în bugetul local pe anul 2022 suma de 8,6 milioane de lei

Contractul a fost atribuit, iar lucrările vor demara în primăvară. De revitalizarea acestei zone se va ocupa asocierea Oltenia Garden SRL – Bugaru Trans SRL – Yardman SRL, suma bugetată fiind de 8,6 milioane de lei. Şi pentru că suntem tot la capitolul zone verzi, pe lista de investiţii a fost trecut şi peretele vertical de la Şcoala „Mircea Eliade“ (281.000 de lei), dar şi registrul local al spaţiilor verzi, la care se lucrează de câţiva ani (157.000 de lei). Primăria şi-a propus să modernizeze şi clădirea de la Hipodrom. Deocamdată, au fost alocaţi 160.000 de lei pentru documentaţiile necesare achiziţiei serviciilor de proiectare.

Ce investiţii publice se pregătesc în Craiova: 14,5 milioane de lei pentru parcări supraetajate

Anul acesta va fi plătit şi sistemul de cronometraj şi instrumentele de măsurare solicitate pentru stadionul de atletism. Suma alocată investiţiei este de 1.238.000 de lei. De asemenea, primăria mai vrea să cumpere patru tractoare (818.000 lei), un buldoexcavator pe roţi (600.000 de lei) şi o autocisternă (494.000 de lei). Alţi 900.000 de lei vor fi alocaţi pentru achiziţia unor sensuri giratorii mobile.

În bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 apare, în premieră pentru Craiova, şi execuţia unor parcări supraetajate (până acum au fost bugetate doar studii de fezabilitate). 14 milioane de lei pune în joc primăria pentru construirea unor astfel de parcări, plus 500.000 de lei pentru amenajarea unei parcări în zona Liceului Energetic. Un SF pentru un Complex Sportiv în zona Piaţa Veche apare în buget cu suma de 300.000 de lei, iar un sistem de parcare cu senzori şi panouri electronice de informare cu 450.000 de lei. De asemenea, au fost trecute în buget şi cheltuielile cu avizele de racordare pentru şase staţii rapide de încărcare a vehiculelor electrice: 1.775.000 de lei.

Primăria pomeneşte şi de un studiu de fezabilitate şi proiect tehnic pentru închidere inel de trafic în zona de sud a Craiovei. Este vorba de casetarea canalului de pe strada Râului rămas descoperit şi de modernizarea străzii, cu străpungere în DN 56 şi DN 55 (joncţiunea cu Aleea 2 Bechet). Suma prinsă în buget pentru această investiţie este de 800.000 de lei. Tot la capitolul studii intră şi pasarela pietonală din zona Hanul Doctorului, care apare trecută de două ori: o dată cu 350.00 de lei (SF) şi odată cu 50.000 de lei (SF).

Se va repara pasajul suprateran

La capitolul „Transporturi“, cea mai mare investiţie este execuţia străpungerii străzii Traian Lalescu – Calea Bucureşti – strada Henri Coandă, pentru care a fost prinsă în buget suma de 4.840.000 de lei. Şi pasajul suprateran din centrul Craiovei va intra în reabilitare. Construit în 2012 cu 40 de milioane de euro, pasajul are probleme cu asfaltul de pe lângă linia de rulare a tramvaiului, care se macină văzând cu ochii. Stratul de asfalt este atât de degradat, încât ai impresia că linia de tramvai se va desprinde în curând. Pentru reabilitările necesare, primăria a bugetat suma de un milion de lei. Şi pentru reabilitarea Pasajului Electroputere au fost prevăzuţi bani, însă suma este infimă: 50.000 de lei. Asta pentru că investiţia ar urma să se facă prin Programul Naţional „Anghel Saligny“, cu bani de la bugetul de stat.

Pe lista investiţiilor din 2022 se află şi pasajul suprateran. Pentru reabilitarea lui a fost prevăzută suma de un milion de lei.

În bugetul pe anul 2022 au mai fost prevăzuţi bani pentru un studiu privind calitatea aerului din Craiova (229.000 de lei) şi pentru elaborarea unor hărţi de zgomot şi a planurilor de acţiune pentru prevenirea şi reducerea zgomotului ambiant (218.000 lei). Primăria Craiova nu a uitat de „Dracula Park“, un parc tematic pe care îl dorea, iniţial, în Corniţoiu. Acum, zona aleasă este Hanul Doctorului. Parcul va duce la „dezvoltarea infrastructurii de agrement“ a Craiovei, însă nu are prea mari şanse să se materializeze în acest an, motiv pentru care suma bugetată este infimă: 10.000 de lei. În schimb, în buget au fost trecuţi 400.000 de lei pentru realizarea unui Skate Park.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS