17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâteva străzi din Craiova scapă de inundaţii. Vine canalizarea pluvială

Câteva străzi din Craiova scapă de inundaţii. Vine canalizarea pluvială

Câteva străzi din Craiova vor scăpa de inundaţii. Este vorba despre trei străzi din cartierul Catargiu şi câteva aleii adiacente. Acestea nu au la acest moment canalizare pluvială şi la fiecare ploaie sunt acoperite de bălţi. Operatorul de apă şi canal al oraşului, Compania de Apă Oltenia, scoate bani din buget ca să aducă aici şi canalizarea pluvială.

Recent Compania de Apă Oltenia a scos la licitaţie proiectarea şi execuţia canalizării pluviale pe străzile Dobrogea, Brăila, Poienii şi aleile adiacente din cartierul craiovean Lascăr Catargiu.

Strada Poieni
Gropi și bălți pe străzile Craiovei


Compania de Apă Oltenia a lansat, în data de 17.01.2022, licitația având ca obiect elaborarea proiectului, obținerea autorizațiilor și avizelor, precum și execuția obiectivului de investiții „Lucrări de proiectare și execuție canalizări ape pluviale în municipiul Craiova”.
Este vorba despre investiții din fonduri proprii, în valoare de 2.500.000,00 lei, care presupun execuția canalizării pluviale pe străzile Dobrogea, Brăila, Poienii și aleile adiacente.
Aceste străzi fac parte din cartierul Lascăr Catargiu, cartier situat într-o zonă joasă a municipiului Craiova și cu expunere la risc de inundații.

În prezent, în cartier, canalizarea realizată prin Programul ISPA, cofinanțat din fonduri europene, funcționează în sistem unitar (menajer și pluvial), iar în perioada precipitațiilor torențiale intră sub presiune cu refularea apelor pe suprafața carosabilă, pietonală sau din incinta gospodăriilor, aspecte ce creează disconfort locuitorilor și pe care încercăm să le rezolvăm în acest fel„, au precizat reprezentanţii CAO.

Strada Poienii din Catargiu, plină de gropi și bălți/foto arhiva GdS

Străzi sub ape din lipsa canalizării pluviale

Ani la rând, craiovenii care locuiesc pe aceste străzi s-au plâns că atunci când plouă străzile se inundă. Apa de ploaie nu are unde să se ducă şi bălteşte pe carosabil sau îşi face loc în curţile oamenilor. Ani la rând, apa provenită de la precipitaţii acoperă întreaga suprafaţă a carosabilului astfel încât craiovenii care locuiesc pe aceste străzi nu au de ales decât să „înoate“ prin bălţi. Fie că sunt asfaltate sau de pământ, străzile nu scapă de inundaţii deoarece nu există canalizare pluvială.

De-a lungul timpului apa provenită de la precipitaţii le-a dat bătăi de cap angajaţilor de la Compania de Apă Oltenia. Furnizorul de apă şi canal acţionează cu utilaje şi angajaţi pentru degajarea apei provenite de la precipitaţii, iar la următoarea ploaie mai puternică o ia de la capăt. Acum a decis să investească şi să introducă pe cele trei străzi canalizare pluvială.

Canalizare pluvială deficitară în Bănie

Craiova este deficitară la canalizarea pluvială. La acest moment, apele meteorice din Craiova sunt colectate de rețeaua de canalizare unitară (separate de apele uzate prin intermediul camerelor deversoare) sau de canalizarea pluvială (unde există sistem divizor de canalizare), fiind evacuate în mod gravitațional sau prin pompare în canalul colector Craiovița și în lacul Craiovița.

Totodată, apele pluviale din zona triaj CFR și platforma OLMEC sunt colectate de un canal pluvial deschis (parțial acoperit), care pornește din zona de Nord-Vest a orașului, subtraversează bulevardul Calea Severinului și ajunge în pârâul Șerca (afluent al Jiului).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS