14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMentenanţă pe ultima sută de metri, la parcometrele din Craiova

Mentenanţă pe ultima sută de metri, la parcometrele din Craiova

Mentenanţă pe ultima sută de metri, la parcometrele din Craiova. Primăria a reuşit cu greu să găsească o firmă care să asigure, măcar până la sfârșitul anului, mentenanța celor 14 parcometre amplasate în centrul oraşului.

Parcometrele folosite pentru achitarea taxei de parcare pe locurile „cu plata prin SMS“ au fost montate în noiembrie 2019 de către firma Fast Park Co. SRL, din Cluj-Napoca, pentru suma de 323.607 lei. Oferta a inclus şi serviciile de mentenanţă şi suport tehnic, oferite gratuit în primele şase luni de la semnarea contractului. Garanţia întregului sistem a fost de doi ani, iar municipalitatea a trebuit să caute la finalul perioadei o firmă care să se ocupe de mentenanţa celor 14 automate. Aici a apărut problema, pentru că o astfel de firmă s-a dovedit extrem de greu de găsit. 

Primăria a apelat la varianta unei cumpărări directe a serviciilor de mentenanţă, lansând oferta încă din luna septembrie. Municipalitatea oferea între 20.184 de lei şi 30.276 de lei, fără TVA, pentru mentenanţa parcometrelor. Valoarea minimă de 20.184 de lei reprezenta serviciile oferite pentru restul anului 2021, în timp ce valoarea maximă de 30.276 de lei, fără TVA, cuprindea şi primele două luni din anul 2022. Licitaţia a fost însă anulată, din lipsă de oferte. „Procedura a fost anualată întrucât nu a fost depusă nicio ofertă care să îndeplinească cerințele caietului de sarcini şi pe cele din anunţul publicitar“, era anunţul de pe site-ul primăriei. 

12.000 de lei pentru o lună de mentenanță

Autorităţile locale au modificat apoi caietul de sarcini şi şi-au mai încercat odată norocul. O nouă procedură de achiziţie a fost lansată în data de 15 noiembrie, cu termen de primire a ofertelor 18 noiembrie. Suma estimată a fost redusă la 12.092 de lei, fără TVA, serviciile de mentenanţă urmând să fie asigurate până la sfârşitul anului.

Primăria a aşteptat mai mult după oferte şi, până la urmă, a găsit o firmă care să se ocupe de cele 14 parcometre, măcar pentru o lună. Contractul cu aceasta va fi semnat astăzi, potrivit reprezentanţilor municipalităţii. 

Parcometrele din Craiova. Ce trebuie să facă firma care asigură mentenanţa

Firma care va asigura mentenanța celor 14 automate pentru plata taxei de parcare are o singură misiune: să le menţină în permanentă stare de funcţionare, potrivit caietului de sarcini. Concret, ea trebuie să asigure o mentenanţă corectivă (intervenţii la solicitarea beneficiarului) şi o mentenanţă preventivă (lunară, pentru fiecare parcometru în parte). Adică, să asigure, la nevoie, suport tehnic şi consultanţă telefonică 24 de ore din 24, 7 zile din 7, dar să şi verifice starea şi integritatea componentelor hardware şi software ale sistemului. Această operaţiune trebuie făcută fizic.

Mentenanţă pe ultima sută de metri, la parcometrele din Craiova
Parcometrele amplasate în centrul Craiovei intră pe mentenanţă. 12.000 de lei costă menţinerea lor în permanentă stare de funcţionare până la sfârşitul anului.

Potrivit solicitărilor primăriei, firma va trebui să stabilească de comun acord cu beneficiarul un grafic de mentenanţă lunară, dar să se şi deplaseze la parcometru pentru rezolvarea problemelor sesizate, ori de câte ori este nevoie. În rest, firma de mentenanţă ar trebui să şteargă de praf componentele electro-mecanice ale parcometrului şi să le înlocuiască, dacă este cazul. De asemenea, trebuie să verifice imprimanta, dispozitivul care acceptă monede şi conectivitatea. Dacă unele componente prezintă un grad de uzură avansat, firma trebuie să propună înlocuirea, în cadrul intervenţiilor viitoare. Cine asigură mentenanţa are maximum 8 ore la dispoziţie să răspundă la o sesizare şi 24 de ore să remedieze problema. 

Cum funcționează parcometrele

Cele 14 parcometre din centrul Craiovei dispun de afişaj, tastatură, fantă pentru plata cu monede, fantă pentru plata cu card bancar, modem GSM, sistem de închidere securizat şi rolă de hârtie. Parcometrul afişează textul în patru limbi – română, engleză, germană, franceză şi permite plata cu monede, cu carduri bancare tip contactless și carduri preplătite.

Parcometrele se află pe străzile A. I. Cuza (la Judecătorie, la Teatrul Naţional, în colţul Prefecturii), Mihai Viteazul, Ion Maiorescu, Matei Basarab, Știrbei Vodă, Unirii, Mitropolit Firmilian (intersecţia cu Mihail Kogălniceanu), Romului şi Eugeniu Carada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS