5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGhenele de gunoi din blocurile turn dispar

Ghenele de gunoi din blocurile turn dispar

Toboganele de gunoi de la blocurile turn din Craiova vor fi desfiinţate foarte curând. Autorităţile locale au anunţat asociaţiile de proprietari să se pregătească să pună lacătul pe uşa ghenelor din blocurile în care gunoiul este aruncat prin tubulatură.

Craiovenii care locuiesc în blocurile turn vor proceda ca şi ceilalţi locuitori ai oraşului. Ei vor arunca deşeurile menajere şi reciclabile la platforma de gunoi.

Operatorul de salubritate, Iridex anunţa ieri că are pregătite toate cele 1.120 containere supraterane de tip Easy, pentru asigurarea colectării separate a deșeurilor reciclabile. Drept urmare, toţi locatarii de la blocuri vor arunca în perioada imediat următoare gunoiul menajer la platformele cu containere subterane, iar deşeurile reciclabile la containerele supraterane.
Decizia autorităţilor naşte tot felul de discuţii. Sunt proprietari care văd cu ochi buni închiderea acestora, alţii consideră că va fi dificil să coboare de la etajul zece cu gunoiul în lift ca să-l depoziteze la platformă.

„De la asociaţie nu ne-au anunţat nimic. Am citit prin ziare. Eu nu sunt de acord cu această decizie. Cobori cu găleata sau punga cu gunoi în liftul ca să-l duci la tomberon. Asta înseamnă miros şi mizerie pe toată casa scării.”, este de părere un locatar din blocul G2 din cartierul Brazda lui Novac.


Unora le va fi greu

Închiderea ghenelor din blocurile turn va fi o mare problemă pentru persoanele vârstnice şi persoanele cu dizabilităţi. Acestea se deplasează şi acum cu greu până la capătul coridorului, unde este amplasat toboganul ca să arunce gunoiul.

Folosirea tuburilor de ghena pentru gunoi in blocuri, interzisa
Folosirea tuburilor de ghena pentru gunoi in blocuri, interzisa


„Am auzit că cei de la asociaţie au fost chemaţi la o şedinţă la primărie să le spună că trebuie să desfinţeze toboganul pentru gunoi. Ce să zic, nouă bătrânilor ne este greu. Eu locuiesc chiar la utlimul etaj, ies din casă merg câţiva paşi şi ajung la tobogan. Nu ştiu ce mă fac dacă închid tobognul, până cobor, până ajung la tomberoane…”, se plânge o locatară din blocul G4, Brazda lui Novac.


Alţi proprietari sunt şi pro, dar şi contra desfiinţării tubulaturii din blocurile turn.
„Unde vom duce gunoiul la platformă? Ne este greu să ducem gunoiul acolo, dar din punct de vedere al curăţeniei este bine. Este comod să arunci la tobogan, dar din punct de vedere igienic va fi mai bine pentru întreg blocul. Nu mai este miroas, nu mai sunt rozătoare”, este de părere un locatar dintr-un bloc cu 10 etaje din cartierul 1 Mai.

Pro şi contra desfiinţării toboganelor pentru gunoi

Tobogan de gunoi

Şi în rândul reprezentanţilor proprietarilor părerile sunt împărţite. Unii spun că vor avea mari probleme cu locatarii. Aceştia vor arunca pungile de gunoi de la balcon în jurul blocului. Alţii consideră că este binevenită această decizie fiindcă aşa dispar ghenele de la parterul blocurilor turn. Dispariţia acestora va duce la stârpirea şobolanilor şi gândacilor care mişună în blocurile cu tubulatură.

„Aceste tobogane se vor desfiinţa. Eu cred că va fi jale. Nu ştiu ce vor face bătrânii. Locatarii vor lăsa pungile cu gunoi lângă tobogan chiar dacă va fi închis. Vor arunca gunoiul de la balcon. Cert este că tubulatura va fi închisă când vor fi date în funcţiune platformele cu tomberoane îngropate”, spune administratorul unei asociaţii de proprietari din cartierul Valea Roşie.


Au renunţat de mult timp la toboganele de gunoi din bloc

Alţi locatari deşi locuiesc într-un bloc turn nu vor fi afectaţi de închiderea toboganelor,ei au luat această decizie fără să fie obligaţi de autorităţi. Din cauza mirosului, gândacilor şi şobolanilor unele blocuri au desfiinţat de ani buni tubulatura, iar proprietarii duc gunoiul la platforma de gunoi.

„Noi nu vom avea această problemă. De foarte mulţi ani am decis să desfiinţăm tubulatura. Nu se mai putea, intrau şobolanii peste oameni în casă. Când vor fi date în funcţiune containerele astea noi pentru noi nu va fi un impediment să ducem gunoiul acolo”, spune preşedinta unei asociaţii de proprietrai din Cartierul Craiovţa Nouă.

Locatarii vor fi anunţaţi

Reprezentanţii primăriei spun că până la acest moment asociaţiile de proprietari au fost anunţate că ghenele de la parterul blocurilor turn dispar, iar operatorul de salubritate va ridica doar deşeurile depuse la platformele de gunoi.

Sarcina pregătirii şi anunţării locatarilor revine asociaţiilor de proprietar, dar şi primăriei şi celor care implementează noul sistem de colectare a gunoiului.

Blocurile turn rămân fără tubulatura

„Primăria Craiova a anunţat asociaţiile de proprietari că dispar acele ghene şi toboganele vor fi închise. Va fi o acţiune concertată din partea noastră, a asociaţiilor de proprietari şi a ADI ECODOLJ prin care populaţia va fi anunţată şi pregătită să ducă deşeurile la platformele de gunoi”, a precizat Marina Andronache, purtător de cuvânt al primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS