24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCNI construiește două creșe în Craiova

CNI construiește două creșe în Craiova

Compania Națională de Investiții (CNI) SA va construi două creșe în Craiova. Societatea din subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care a finanțat și construcția stadionului de fotbal din Bănie, se va ocupa de ridicarea a două creșe în municipiul Craiova, prin „Proiectul tip – Construire creşă mare”.

Este vorba de un proiect pe care ministrul Cseke Attila l-a anunțat încă din primăvară, când a efectuat o vizită și în Craiova. Atunci, ministrul Dezvoltării a avut o întâlnire cu toți primarii din Dolj, cărora le-a cerut să identifice terenuri unde s-ar putea construi astfel de creșe. Evident, acolo unde comunitatea are nevoie de așa ceva.

Primăria Craiova a identificat două astfel de locații, pe care le-a și adus la cunoștința Ministerului Dezvoltării. Pentru ambele este nevoie și de votul Consiliului Local, executivul inițiind în acest sens două proiecte de hotărâre, care vor fi supuse la vot în ședința de joi.

Unde se vor construi creșele

Potrivit Ordinului nr. 1070/29.07.2021 al Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru maxim 11 grupe/110 copii suprafaţa minimă de teren necesară amplasării obiectivului este de 4.568,51 mp, cu lungime minimă de 113,6 m şi lăţime minimă de 41,10 m. Aici se va ține cont şi de nevoile locuitorilor din zonă, fiind necesar ca această construcţie fie amplasată într-o zonă neacoperită de creşele existente.

În zona Potelu și în cartierul Veterani vor apărea două creșe noi. Terenul aparține domeniului privat al Craiovei, investiția o face Ministerul Dezvoltării.
În zona Potelu și în cartierul Veterani vor apărea două creșe noi. Terenul aparține domeniului privat al Craiovei, investiția o face Ministerul Dezvoltării.

Luând în considerare toate aceste aspecte, autoritatea publică locală a identificat două terenuri în Craiova. Unul este situat în Cartierul Romanescu, pe strada Potelu, Tarlaua 27, Parcela 1, cu o suprafața de 9.112 mp, celălalt în cartierul Veterani, pe strada Artileriei (Zona blocurilor ANL), în suprafață de 9.818 mp. Ambele terenuri aparțin domeniul privat al Craiovei, ele urmând să fie predate libere de sarcini Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pe bază de protocol, pentru realizarea investiției.

CNI construiește două creșe în Craiova. Primăria suportă partea de introducere a utilităților

Primăria Craiova va suporta aici doar cheltuielile pentru racordurile la utilități (energie electrică, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat etc.). De asemenea, prin votul de joi, Consiliul Local Craiova se va obliga ca, după predarea amplasamentului și a obiectivului realizat, să menţină destinaţia acestuia şi să îl întreţină pe o perioada de minim 15 ani. Într-un răspuns transmis Primărie Craiova, CNI anunță însă că finanțarea celor două obiective de investiții se va realiza în corelare cu alocațiile bugetare destinate Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social derulat de Companie.

În vară, ministrul Cseke Attila anunța că cererea de creșe este foarte mare. „Vom aproba primele cereri de finanțare, după care vor putea fi demarate procedurile de achiziție publică pentru a identifica constructorii. Astfel, construcția primelor creșe va putea începe. Până acum, ministerul a primit 128 de cereri de finanțare pentru construirea unor creșe noi de la primari din toată țara. Necesitatea este evidentă, având în vedere că România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe“, afirma Cseke Attila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS