20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCseke Attila către primarii din Dolj: Identificaţi terenurile disponibile pentru a construi creşe!

Cseke Attila către primarii din Dolj: Identificaţi terenurile disponibile pentru a construi creşe!

-

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a anunţat primarii din Dolj că anul acesta va începe şi programul de investiţii pentru construirea de creşe. Acesta a anunţat că, în mai puţin de 10 zile, se va prezenta proiectul-tip pentru construirea creşelor.

Cseke Attila le-a cerut primarilor să identifice chiar de săptămâna aceasta terenurile pe care se pot construi creşe. Acesta a mai spus că, undeva în toamnă, s-ar putea depune cererile la CNI pentru a obţine finanţare.

România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la număruil de locuri în creşe

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a spus că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la număruil de locuri în creşe. El a precizat că, în mai puţin de 10 zile, se va prezenta conceptul de creşă şi se anunţă trei tipuri de creşe.

„Un nou program de investiţii este pentru construirea de creşe. Astăzi, România este, din păcate, pe ultimul loc în ceea ce priveşte numărul de locuri asigurate pentru această categorie de vârstă, pentru copii până la trei ani. La Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţaională de Investiţii, avem deja conceptul formalizat şi urmează să prezentăm în nu mai puţin de 10 zile acest concept. Va fi vorba de cel puţin trei proiecte- tip, respectiv pentru 4 grupe de copii, pentru 6-7 grupe de copii şi 10-11 grupe de copii”, a spus ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Noile creşe vor fi construite după actul normativ aflat în dezbatere

„Ţin să evidenţiez că aici construcţia va repecta toate reglementările aflate în vigoare. Avem în dezbatere inclusiv un nou normativ de construcţii pe creşe care, din păcate, de la data alocării, din 1997, nu a fost niciodată îmbunătăţit. Normative ale Ministerului Educaţiei şi ale Ministerului Sănătăţii vor fi respectate, astfel încât prin acest proiect- tip de creşe va inclusiv bucătărie, spălătorie proprie, sală multifuncţională. Tot ceea ce astăzi legislaţia în vigoare predeve va fi prevăzut pentru construcţia de creşe”, a mai precizat ministrul Dezvoltării la Craiova.

Trei cerinţe pe care trebuie să le îndeplinească primarii

Ministrul Dezvoltării a precizat că primarii pot trece la identificarea terenurilor pe care să construiască noile creşe chiar de săptămâna aceasta. Pentru a fi eligibili, primarii trebuie să îndeplinească trei condiţii.

„Autorităţile locale care sunt interesate de acest proiect, vă rog să identificaţi terenurile pe care le aveţi disponibile, evident cadastrate pe numele unităţii administrativ-teritoriale. Partea de utilităţi va cădea în sarcina dumneavoastră, aşa cum este şi la alte proiecte-tip desfăşurate de Ministerul Dezvoltării. Sigur vom cere şi o notă justificativă legată de numărul de copii, pentru că dorim să construim creşe acolo unde acestea sunt necesare şi unde perspectiva impune construirea de creşe”, a spus Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a precizat că, în prezent, nu îşi propune un număr de creşe, dar că din toamnă primarii vor putea depune cererile de finanţare la CNI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

(VIDEO) Ceremonia lopeții, la Spitalul Regional. Olguța a venit...

Astăzi a avut loc ceremonia de „spargere a solului”...

ȘTIRI GdS