22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal4,2 milioane de lei pentru refacerea habitatelor din Coridorul Jiului

4,2 milioane de lei pentru refacerea habitatelor din Coridorul Jiului

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a obţinut finanţare europeană pentru refacerea habitatelor afectate de aruncarea necontrolată a deșeurilor în aria protejată Coridorul Jiului.

Proiectul „Monitorizarea și menținerea stării de conservare favorabile a speciilor de floră și faună inventariate în Coridorul Jiului“ a fost depus în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, având o valoare totală de 4.266.691 de lei, inclusiv TVA. Componenta de refacere a habitatelor afectate de deșeurile abandonate vizează terenuri cu o suprafață totală de peste 37 de hectare, aflate pe raza localităților Craiova, Bistreţ, Braloștița, Breasta, Bucovăț, Cârna, Gângiova, Ghindeni, Gighera, Ostroveni, Teasc și Valea Stanciului.

Coridorul Jiului are peste 71.000 de hectare

„Cel mai amplu proiect de ecologizare și refacere a habitatelor a zeci de specii de păsări și animale de pe cursul râului Jiu, din județul Dolj, se va realiza cu fonduri europene. Am semnat deja contractul de finanțare în valoare de 4,26 milioane de lei, bani care vor contribui la atenuarea efectelor devastatoare ale fenomenului de aruncare necontrolată a deșeurilor în natură. Implementarea acestui proiect va dura 27 de luni și se va concretiza în măsuri de menținere a stării de conservare a 74 de specii din faună și a 22 de habitate de interes comunitar.

În acest sens, terenurile contaminate cu deșeuri vor fi curățate și replantate și se va asigura zona de cuibărire și adăpost pentru speciile de păsări și animale. În plus, se vor desfășura campanii de informare a comunităților locale, cu scopul de a crește gradul de conștientizare și de respect față de habitatele protejate. De asemenea, zonele vor fi semnalizate în mod corespunzător, pentru a descuraja în viitor aceste practici care au dus la contaminarea terenurilor“, a anunţat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Coridorul Jiului a fost declarat sit de importanță comunitară, parte integrantă a rețelei ecologice europene „Natura 2000“ în România, și se întinde pe o suprafață totală de peste 71.000 de hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS