14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a dat drumul la căldură în Craiova

S-a dat drumul la căldură în Craiova

Începând din noaptea de 11 spre 12 octombrie 2021, caloriferele craiovenilor s-au dezmorţit. Locatarii care primesc căldură din sistemul centralizat al oraşului trebuie să aibă din această săptămână căldură în parametrii. Caloriferele s-au dezmorţit treptat, deoarece furnizorul de căldură a trecut de la probele la cald la furnizarea căldurii în flux continuu.

Termo Urban anunţa la sfârşitul săptămânii trecute că începe probele la cald în noaptea de 07 spre 08 octombrie, iar dacă temperaturile scad va furniza căldură oraşului. În fapt, este prima iarnă pentru societatea care s-a constituit după intrarea în faliment a Termoficării. Temperaturile scăzute au obligat furnizorul să tureze motoarele şi să dea oraşului căldură în flux continuu.


„Termo Urban Craiova SRL anunţă că, din noaptea de 07 spre 08 octombrie 2021, ora 20.00, vor începe probele la cald pentru consumatorii de tip urban din Municipiul Craiova, având în vedere prognoza meteo care anunţă temperaturi în scădere pentru zilele următoare.
Furnizarea agentului termic pentru încălzire va fi făcută în momentul în care temperaturile medii se vor încadra în limitele prevăzute de art. 117 din H.G. nr. 425/20.07.1994, modificat prin H.G. nr. 337/ 16.05.2018, respectiv după „înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20.00-6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10º C sau mai mici”.
Acţiunea se derulează progresiv, având în vedere dimensiunile sistemului de termoficare şi numărul mare al consumatorilor.
Probele la cald se vor desfăşura astfel încât, pe măsură ce temperatura exterioară scade, toţi consumatorii să beneficieze în condiţii normale de furnizarea agentului termic pentru încălzire”.

Caloriferele craiovenilor s-au dezmorţit
Caloriferele craiovenilor s-au dezmorţit

Căldură mai scumpă în această iarnă

Oficial, din această săptămână Termo Urban furnizează craiovenilor căldură. Cu excepţia unor puncte termice care s-au poticnit, unul în Craioviţa Nouă şi celălalt în cartierul Rovine, furnizorul de căldură al oraşului nu a întâmpinat probleme majore la începutul sezonului rece. Termo Urban pleacă la drum cu un sistem vechi moştenit de la defunctul Termo, intrat în faliment. Marea noutate în această iarnă este scumpirea gigacaloriei, scumpire care s-a produs în urmă cu aproximativ două luni. Creşterile sunt spectaculoase şi se vor resimţi din greu în buzunarele craiovenilor. Până la 1 septembrie Termo Urban livra agent termic secundar prin PT la un tarif de 389,89 lei/Gcal şi prin CT la un tarif de 553,87 de lei/Gcal.


Tariful fiind subvenţionat, populaţia plătea operatorului un preţ de 345,26 de lei/Gcal. După modificare, tariful a suferi următoarele creşteri:
agentul termic furnizat prin PT-uri va avea un tarif de 415,30 de lei/Gcal(TVA inclus), iar cel furnizat prin CT-uri va ajunge la 701,93 de lei/Gcal (TVA inclus).
La vechiul tarif al agentului termic secundar produs în PT-uri s-au adăugat 25,41 de lei, iar la cel produs în CT s-au pus 148,06 de lei. Prin urmare, faţă de vechiul tarif local de 345,25 de lei/Gcal, craiovenii plătesc 390 de lei/Gcal(TVA inclus).

CEO a pornit cazanele

Producătorul de agent termic primar, Sucursala Electrocentrale II Craiova a turat motoarele şi furnizează abur Termoficării. „Începând de luni seara, furnizăm agent termic în parametri. La acest moment am pornit un singur grup pe cărbune, grupul 2. Am oprit grupul pe gaze şi mergem cu un singur grup pe cărbune. Agentul termic primar pleacă din centrală cu o temperatură de 77-78 de grade. Este suficient pentru această perioadă fiindcă temperaturile nu sunt foarte scăzute”, a precizat Dan Vasile, director SE II Craiova.

Cazan SEII Craiova
Cazan SEII Craiova

Căldură în sezonul 2020-2021

În sezonul rece 2020-2021,furnizarea căldurii în Craiova s-a făcut în data de 15 spre 16 octombrie 2020. Complexului Energetic Oltenia a început să furnizeze agentul termic pentru încălzire (probe la cald) pentru consumatorii de tip urban din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS