10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii aşteaptă căldura, Termo - frigul

Craiovenii aşteaptă căldura, Termo – frigul

Sunt craioveni care se întreabă când începe Termo Urban să furnizeze căldură în blocurile din oraş. Temperaturile au mai scăzut, iar dimineaţa şi seara în locuinţe este răcoare.

La acest moment operatorul a făcut doar probele la rece pe reţeaua de distribuţie a agentului termic, iar pentru probele la cald aşteaptă scăderea temperaturilor al 10 grade Celsius.Termo furnizează căldură doar Căminului de bătrâni şi unor unităţi şcolare.

Asociaţiile de proprietari nu au solicitat până la această dată furnizarea agentului termic, chiar dacă sunt locatari care doresc să aibă locuinţele încălzite.


„Ce se întâmplă cu căldura care ar trebui să fie furnizată de termoficare? După trei nopți cu temperaturi sub 10 grade, operatorul trebuie să dea căldură. Legea nu mai e valabila? Ne îngheață în casă bătrânii care nu au bani de centrale de apartament”, spune o craioveancă într-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a GdS.


Un alt craiovean are aceeaşi întrebare:

„Aş dori să stiu dacă aveţi ceva informaţii cu privire la distribuirea agentului termic în Craiova. Din câte ştiam eu, dacă se înregistreaza trei nopţi consecutiv temperaturi de 10 grade, atunci trebuie distribuit agent termic în reţea”.

Termo Urban nu a făcut probele la cald


Într-adevăr, furnizarea agentului termic pentru încălzire va fi făcută în momentul în care temperaturile medii se vor încadra în limitele prevăzute de art.117 din H.G: nr. 425/20.07.1994, modoficat prin H.G. nr.337/16.05.2018. Respectiv după „înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20.00-6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade celsius sau mai mici„.

Furnizorul de căldură al oraşului le transmite craiovenilor să aibă răbdare şi să mai pună o pătură în plus, că nu primesc căldură până când temperatura ajunge la pragul de 10 grade C, trei nopţi consecutiv. Mai mult, furnizorul nici nu a făcut probele la cald până la acest moment. Şi ca să păstreze tradiţia anilor trecuţi, Termo Urban preconizează că furnizarea căldurii în Craiova se va face la jumătatea lunii octombrie.

„Operatorul a făcut probele la rece. Până la această dată nici o asociaţie nu a făcut solicitare pentru căldură. În schimb, Căminul de Bătrâni şi trei grădiniţe au solictat să le furnizăm căldură într-un anumit intreval de timp. Noi vom începe probele la cald şi respectiv furnizarea căldurii când vom avea media temperaturilor externe trei nopţi consecutiv sub 10 grade Celsius. Suntem pregătiţi să furnizăm căldură craiovenilor când vor fi îndeplinite condiţiile legale”, a precizat purtătorul de cuvânt al SC Termo Urban, Maria Petroşanu.

CEO nu are încredere în Termo Urban şi cere garanţii băneşti

Conductele care transportă agentul termic primar către punctele termice

Ca să primească agent termic primar de la Complexul Energetic Oltenia, operatorul a plătit o garanţie de 300.000 de euro care va fi suplimentată cu încă cu 300.000 de lei.

„Joi, 30 septembrie, a avut loc o negociere între conducerea Primăriei Craiova – CEO – Termo Urban, în urma căreia s-a stabilit ca garanția deja constituită de Termo Urban, în valoare de 300.000 euro, să fie suplimentată cu 300.000 lei. La finalul lunii octombrie, va avea loc o nouă negociere pe această temă”, a precizat purătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

CEO spune că are cărbune să pornească motoarele

Între timp producătorul de agent termic, SE II Craiova spune că îşi completează stocul de cărbune şi aşteaptă, la rândul său, scăderea temperaturilor exterioare.


„SE Craiova II va începe să furnizeze agent termic primar pentru caldură, către Termo Urban, în funcţie de evoluţia temperaturilor exterioare.
Iniţial va fi pus în funcţiune un grup energetic pe cărbune, urmând ca, în cazul unor temperaturi extrem de scăzute, furnizarea de agent termic să fie asigurată suplimentar de către un grup energetic pe gaz. SE Craiova II dispune de o cantitate suficientă de cărbune pentru demararea furnizării de agent termic primar pentru încălzirea oraşului Craiova. Termenul pentru constituirea stocurilor de siguranţă ale Sistemului Energetic Naţional pentru perioada de iarna fiind 1 noiembrie.
Carierele CE Oltenia vor asigura în continuare completarea stocurilor şi aprovizionarea ritmica a centralelor aferente, la nivelul consumului.”, se spune în răspunsul CEO

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS