11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStadionul de atletism, la un pas de circuitul european

Stadionul de atletism, la un pas de circuitul european

Stadionul de atletism din Craiova mai are nevoie de câteva elemente pentru a putea fi sută la sută funcţional şi pregătit pentru competiţiile de anvergură la nivel european.

Arena de 5.000 de locuri inaugurată în august 2020, care a costat bugetul local nu mai puţin de 10 milioane de euro, are categoria II IAAF, ceea ce însemnă că poate găzdui şi competiţii internaţionale. Pentru acest lucru ar mai fi însă nevoie de două elemente: un sistem de turnichete şi unul de cronometraj şi măsurare. Ambele vor intra în dotarea stadionului în acest an. La sistemul de turnichete se lucrează, pentru sistemul de cronometraj şi instrumente de măsurare abia a fost lansată procedura de achiziţie.

Anunţul de participare la licitaţie a fost postat, ieri, în sistemul electronic, Primăria Craiova solicitând atât un sistem de cronometraj şi instrumente de măsurare pentru competiţiile de atletism, cât şi un sistem complet de panouri cu leduri pentru interior/exterior. Numai aşa ar putea fi organizate la Craiova competiţii de atletism de înalt nivel european.

Stadionul de atletism cu o capacitate de peste 5000 de locuri din Craiova a fost planificat și construit în așa fel încât competițiile internaționale de atletism să poată fi organizate și desfășurate la un nivel superior. După inspecția cu succes a întregului sistem, în conformitate cu «Raportul de măsurare a WORLD ATHLETICS» a fost emis un certificat de clasa 2 în categoria de construcții“, se arată în anunţul de participare. Tot aici se precizează că pentru respectarea regulilor actuale ale World Athletics pentru sincronizare şi înregistrare video, stadionul trebuie să fie dotat cu echipamentul tehnic necesar pentru competiţiile de alergare şi pentru toate evenimentele de teren. De aici şi achiziţia celor două sisteme.

Ofertele sunt aşteptate până la data de 8 noiembrie

Valoarea totală estimată a achiziţiei este de 1.040.103,75 lei (fără TVA). Achiziţia a fost împărţită în două loturi, fiind vorba de două sisteme, dar firmele participante pot depune oferte pentru ambele loturi. Sistemul de cronometraj şi instrumente de măsurare pentru competiţii de atletism are o valoare estimată de 777.603,75 lei (fără TVA), în timp ce sistemul complet de panouri cu leduri interior/exterior a fost evaluat la 262.500 de lei, fără TVA.

Municipalitatea va alege oferta cu „cel mai bun raport calitate – preţ“. Aici, componenta financiară va conta în procent de 90%, diferenţa urmând să fie făcută de componenta tehnică, adică de perioada de garanţie extinsă. Primăria a solicitat pentru cele două sisteme o garanţie minimă de doi ani, punctaj maxim urmând să primească ofertantul care vine cu o extragaranţie de încă doi ani.

Stadionul de atletism, la un pas de circuitul european. Se lucrează la montarea turnichetelor

Pe lângă acest sistem de cronometraj şi instrumente de măsurare, obligatoriu la competiţiile internaţionale de atletism, Primăria Craiova a trebuit să pună la punct şi partea de acces în stadion. Aşa că a achiziţionat un sistem de turnichete. Investiţia trebuia făcută anul trecut, dar licitaţia a fost anulată pe final de an şi reluată în primăvara lui 2021. Anul trecut, sistemul de turnichete era estimat la valoarea de 700.279,38 lei fără TVA. La cea de-a doua licitaţie valoarea estimată a crescut la 771.173,66 lei.

Pentru a fi sută la sută funcţional şi pregătit pentru competiţii de anvergură, stadionul de atletism mai are nevoie de sistem de cronometraj şi instrumente de măsurare
Pentru a fi sută la sută funcţional şi pregătit pentru competiţii de anvergură, stadionul de atletism mai are nevoie de sistem de cronometraj şi instrumente de măsurare

Patru societăţi au depus oferte pentru sistemul de turnichete, primăria alegând-o pe cea a firmei Fast Park Co SRL, din Cluj Napoca. Aceasta a venit cu un preţ cu mult sub valoarea estimată, contractul fiind atribuit pentru suma de 568.412,19 lei. fără TVA. Fast Park trebuie să monteze şase turnichete, patru duble și două simple, contractul având ca termen de finalizare data de 20 octombrie, potrivit datelor oferite de Primăria Craiova.

Firma care montează turnichetele a montat şi parcometrele

Turnichetele sunt necesare pentru gestionarea într-un mod fluent a accesului spectatorilor în incinta stadionului de atletism. Acestea vor fi poziționate la intrare, deasupra lor urmând să fie afișat sectorul unde este permis accesul, cu informații de tip text printate pe panouri informative. Furnizorul va trebui să se ocupe și de instruirea personalului, dar și să asigure întreţinerea şi mentenanţa lunară a sistemului, cu titlu gratuit, timp de minim 36 de luni. Firma clujeană Fast Park Co SRL este cea care a furnizat Craiovei şi cele 14 parcometre folosite pentru plata parcării pe „locurile cu SMS“.

Achiziţionarea sistemului de turnichete pentru stadionul de atletism şi a sistemului de cronometraj a fost trecută la începutul anului în bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe 2021. Executivul a bugetat atunci suma de 843.000 de lei pentru turnichete şi suma de 1.152.000 de lei pentru sistemul de cronometraj şi instrumente de măsurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS