8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCârcea a atins incidenţa de 6 la mie. Urmează noi restricţii

Cârcea a atins incidenţa de 6 la mie. Urmează noi restricţii

Localitatea Cârcea a depăşit vineri, 24 septembrie, pragul de incidenţă de 6 infectări Covid la mia de locuitori în ultimele 14 zile, care implică adoptarea de restricţii noi. Cea mai importantă dintre ele este interzicerea deplasării în intervalul 20:00-5:00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Persoanele vaccinate sunt, însă exceptate de la această măsură.

Care sunt măsurile adoptate după depăşirea pragului de 6 la mie

Printre restricţiile suplimentare introduse după depăşirea pragului de 6 la mie se află interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20:00-5:00, cu următoarele excepții:

a)deplasarea persoanelor vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19;

b)deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

d)deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

e)deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

O altă măsură vizează limitarea programului de lucru cu publicul în intervalul orar 5:00-18:00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private. În intervalul orar 18:00-5:00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Sunt exceptate de la această măsură unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Când nu se mai aplică măsurile

Conform Hotărârii de Guvern adoptate joi, măsurile nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.

Certificatul verde COVID-19 nu mai este necesar pentru copiii sub 12 ani. El rămâne obligatoriu doar pentru copiii cărora vârsta le permite să se vaccineze:

„(3) Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS